Slag om Norg

Regio Slag om Norg-5

‘Heroïsch, een beetje Parijs-Roubaix en dus spektakel voor het publiek’

NORG – Om het plat te zeggen: als Dick Heuvelman iets in zijn hoofd heeft, heeft hij dat niet in zijn achterwerk. Neem de start van de Giro in Groningen. Toen Heuvelman dat idee ooit opperde, werd hij bijkans voor gek verklaard. Was onmogelijk, onhaalbaar. Toen hij niet veel later echter op audiëntie bij de Paus was om zelfs hem te overtuigen dat de Giro prima in Groningen kon starten, werd Heuvelman bijkans zalig verklaard. En die start in Groningen kwam er dus ook ‘gewoon’. Heuvelman liep jaren geleden ook al met plannen om een Nederlandse versie van de Italiaanse koers Strade Bianche te organiseren. En dus kwam die Nederlandse variant er ook weer ‘gewoon’: de Slag om Norg, in 2012 voor het eerst. Zondag 9 augustus is het weer zover. Met dank aan Heuvelman vooral, die Noordenveld een evenement met ongekende potentie schonk.

Vrijdag 31 juli. Ruim een week voor de vierde editie van de Slag om Norg. Aan niets is te zien dat hier over ruim een week weer een heroïsche strijd gestreden wordt. Geen posters, geen reclame, geen drukte en geen renners die de route alvast wat verkennen. De boeren werken op het land, koeien schuilen samen tegen de regen en de takken vallen als luciferstokjes van de bomen na weer een ferme windstoot. Ook in Sandebuur, waar het deel onverhard er nat bijligt. Kletsnat zelfs. De in Sandebuur aanwezige koeien schrikken van de auto die langsrijdt. Ook In Roderwolde en Foxwolde niets wat doet denken aan een heroïsche wielerkoers, terwijl in Norg de mensen vooral druk zijn met de Feest4daagse. Van de Slag om Norg is zelfs geen spandoek te bekennen. Wél van bijvoorbeeld het Openluchtspel in Roderwolde. De toerist die toevallig ergens rond Norg bivakkeert, zou dus zomaar de Slag om Norg kunnen missen, al is de roem het evenement al vooruitgesneld ondertussen. De recensies op het evenement zijn lovend, al moet de échte doorbraak nog komen. Want ondanks alles: de landelijke pers weet de weg naar Norg nog steeds maar mondjesmaat te vinden. De Mart en Dione zijn nog niet geweest. Heel veel potentie dus, maar die echte doorbraak, die echte wending, die moet nog komen.

De Slag om Norg dus, een wedstrijd waarin renners 180 kilometers voor de kiezen krijgen. Er wordt één lange aanlooplus van zestig kilometer en zeven ronden van 15,6 kilometer gereden. Bovendien krijgen renners in totaal zo’n vijftig kilometer aan onverharde wegen voorgeschoteld. In de aanloopronde is dit jaar de lastige Tolbertervaart toegevoegd, nóg een onverharde strook dus. De plaatselijke ronde voert voor een groot deel over de Marke’s van Norg en Peest. De renners passeren de vermaarde ‘Lebbestok’, een markering die al sinds 1639 bekend is. Volgens de overlevering stierf mevrouw Lebbe op deze plek in een gure najaarsnacht. Ze was op zoek naar een rustplaats, maar werd vermoord om het geld dat ze bij zich had. De Lebbestok vormt nu de grens tussen Peest en Zeijen. Met het ontstaan van de Slag om Norg symboliseert de Lebbestok niet alleen het lijden van vrouw Lebbe, maar ook de strijd die de coureurs in dit prachtige landschap zullen gaan uitvechten. Over gravel, tussen de koeien. Een mooier plaatje is amper denkbaar. Voer voor de fotografen, die zich al maanden verheugen op het evenement.
Maar wat is nou de magie van de Slag om Norg? Wie de koers per auto rijdt, ziet dat niet meteen. Zeker niet nu alles er nat en haveloos bijligt en het loeien van de doorweekte koeien voor het enige geluid zorgt. ‘De magie zit ‘m in het feit dat deze koers een prehistorisch karakter kent, zoals je die nergens hebt in Nederland’, zegt Dick Heuvelman, die als wielerverslaggever ongeveer alle grote en kleine rondes op de voet volgde en dus weet waar hij over praat. ‘Eigenlijk kent Europa niet zoiets, met uitzondering dus van Italië. De wedstrijd gaat voor een derde deel over onverharde boerenweggetjes. Naar voorbeeld inderdaad van de Strade Bianche in Toscane, al is dat een profkoers die in minder dan tien jaar tijd tot de meest prestigieuze op de wielerkalender is gaan behoren. Wij liggen op dezelfde koers en hebben al landelijke faam. Alle topploegen uit het amateurpeloton komen naar Norg. Er moest zelfs worden geselecteerd, we hebben meer inschrijvingen dan startplekken. Volgend jaar zetten we in op nog meer promotie en kunnen we ook profs verwachten. Zeker is dat niet, want we willen wel profs van niveau. Anders gaan we verder in de vaderlandse topcompetitie. Dat gaan we allemaal rustig bekijken. Onze erelijst laat zien dat we direct toprenners trekken. In 2012 won Mike Teunissen, in 2013 Gert Jan Bosman uit Emmen en vorig jaar Ronan van Zandbeek’, zegt Heuvelman.Regio Slag om Norg-10
En toch, de woorden van Heuvelman ten spijt, moet de KOGA Slag om Norg het dit jaar doen met – met alle respect overigens- RTV Drenthe. De Slag om Norg is dit jaar namelijk live op die zender te volgen. Op 9 augustus om 14.30 uur start de uitzending met een vooruitblik en interviews, gevolgd door beelden vanuit de koers. Landelijke omroepen staan voorlopig nog niet op de gastenlijst. ‘Onze populariteit is dit jaar geroeid’, zegt Heuvelman. ‘En niet alleen bij publiek, zeker ook bij teams. We hebben plaats voor vijftien ploegen van acht renners en dus moesten we behoorlijk wat teams teleurstellen. We hebben de keuze gemaakt voor kwaliteit. Ons deelnemersveld bestaat uit topcompetitieploegen, de beste clubteams en een mountainbikeploeg. We zijn er van overtuigd dat deze teams, van start tot finish en rondom de Lebbestok- een mooie strijd zullen leveren. Ik had inderdaad heel graag Marianne Vos aan de start gehad. Tussen de mannen. Was natuurlijk uniek geweest. Een blessure gooit echter roet in het eten, zoals ze al een behoorlijke periode wordt achtervolgd door kwetsuren. We proberen het gewoon volgend jaar weer.’
Zondag verschijnen Cyclingteam Jo Piels, Team SEG Racing, Team Metec, Team Parkhotel Valkenburg Continental, Baby Dump Cyclingteam, Join S De Rijke, KMC Mitsubishi KOGA, Lotto NL Jumbo De Jonge Renner, West Frisia, WV de Kanibaal/ De IJsselstreek, NWVG FILA Fiets voor een Huis, Willebrord Wil Vooruit, DRC de Mol, Sensa en Wielerploeg Groot Amsterdam aan de start. ‘De Slag om Norg heeft een heroisch karakter. Een beetje Parijs-Roubaix. Spektakel voor publiek op de onverharde stroken bij Lebbestok’, jubelt Heuvelman nog maar eens.

Sinds vorig jaar wordt een dag voor de Slag Regio Slag om Norg-17om Norg ook de Veldslag om Norg gereden, een echte MTB uitdaging. Deelnemers worden geconfronteerd met het mooiste en zwaarste dat Noord Drenthe te bieden heeft in zeventig of honderd kilometer. Het parkoers is opgebouwd in drie lussen van rond de 33 kilometer en elke lus moet binnen twee uur gereden zijn. De afwisseling maakt de Veldslag mooi én uitdagend. Deelnemers komen natuurlijk ook over de kenmerkende gravelwegen en passeren de vermaarde ‘Lebbestok’. Het parkoers is exclusief voor de Veldslag uitgezet, in nauwe samenwerking met gemeenten, provincie, natuurorganisaties, agrariërs en particulieren. Het rijden van de route kan en mag alleen op de dag van de Veldslag.

KADER
Slag om Norg
datum: 9 augustus
Organisatie: Stichting Wielerpromotie Noord Drenthe
categorie: Elite/Beloften
Afstand; 180 kilometer
Aanvang: 12.00 uur
Start en finish: Brink, Norg
Info: www.slagomnorg.nl

 

Regio Slag om Norg-3

Regio Slag om Norg