Slecht GOMOS verstevigt koppositie; Nieuw-Roden dendert door naar tweede plaats

Sport
Zondagvoetbal
REGIO – Het was een spraakmakende week. Naast de ‘Week van de Scheidsrechter’ was er ophef rond kunstgras. Maar er werd vooral gevoetbald. Meest bizarre wedstrijd was HFC’15-ASVB, dat toen de kruitdampen op waren getrokken in 3-4 eindigde. Peize won niet alleen van Groninger Boys maar won ook de Fair Play-prijs  (zie verslag elders). Roden liet zich na een riante 2-0 voorsprong nog bijna verrassen: 3-2.  Nieuw-Roden versloeg Winsum en verdrong daarmee de Groningers van de tweede plaats.
VV Roden speelde een heel goed eerste deel en zette Velocitas op een 2-0 achterstand. In de rust sprak Harry Zwiers nog de wijze woorden “denk om de tweede helft”. In dat tweede deel tapte de ‘Snelvoetige’ uit een ander vaatje, zoals Zwiers had verwacht. De aansluitingstreffer viel: 2-1. Roden pakte de draad weer op en liep weer uit: 3-1. Met nog vier minuten te gaan werd het weer spannend: 3-2. “Ieder begon zijn eigen wedstrijd te spelen”, zag Zwiers. Uiteindelijk was het Rutger Beuzenberg die met een ultieme redding verder onheil voorkwam. Alle drie Roner goals werden gemaakt voor Bert Roede. Zwiers wilde ook zijn mening kwijt over kunstgras. “Een hoofdveld van gras is het mooist, maar het is lekker als je kunstgras hebt, zodat je normaal kunt trainen en niet ‘bezigheidstherapie’ hebt als er plassen water op het veld liggen. Van die korrels weet ik niet wat waar is. Op de hockeyvelden lag dertig jaar geleden al kunstgras, maar daar zit geen rubber in, maar zand en water. Met een sliding ligt je been op beide ondergronden open.”
GOMOS wees ZFC Zuidlaren terug. Roy Slachter maakte het enige doelpunt aan de Schapendrift. GOMOS speelde niet goed en zag geen kans na de 1-0 uit te lopen. Daarnaast had het de handen vol aan een ZFC, dat enorme strijdlust toonde. “ In de tweede helft hadden we meer ruzie met onszelf en dat voelde Zuidlaren aan”, sprak Wim Bakering. “Er was kans op een tegendoelpunt. We hadden zelf de 2-0 moeten maken. Ik ben blij met de drie punten. Een slechte wedstrijd moet je ook winnen.” GOMOS profiteerde ook nog eens van de halve misstap van VAKO, waardoor het zijn leiderspositie verstevigt.
Er gebeurt altijd wat bij HFC’15 dat kampioenskandidaat ASVB het vuur na aan de schenen legde. Wat heet. HFC nam een brutale 2-0 voorsprong, aan het eind stond er toch 3-4 op het bord. In de laatste minuut trof Jelle de Lange de paal, anders…ASVB schrok van een overdonderend beginnend HFC, dat in één kans drie keer de rebound miste, maar uiteindelijk toch de 1-0 maakte. Vanaf de stip legde Wouter van Dijken nummer twee binnen. “We hebben nog niks gewonnen”, zei Auke Birza in de rust. De Oost-Groningers deden er scheppen bovenop en binnen vier minuten stond het 2-2. In het slotkwartier zochten de groenen weer de aanval en kregen volgens  Birza geen penalty nadat Johan Honebeek in de rug werd geduwd (“daarvoor kreeg ASVB wel een strafschop”). “Ook werd een schot van Frank Volkers tegen de arm van een tegenstander niet gezien” In de tegenaanval werd het 2-3. Na de 2-4 maakte Marijn Scheltens het weer bloedstollend: 3-4.  En daar bleef het bij. “Frustratie en trots zijn in gevecht”, sprak Birza zijn dubbel gevoel uit. Kunstgras en HFC.  “Het ligt bij ons vol met die korrels. Dit is na onderzoek tien jaar geleden al geconstateerd. Als ik achter een bus in de stad sta adem ik meer schadelijke stoffen in. Maar als er aantoonbaar bewijs is dat het gevaarlijk is moet de KNVB een punt maken en het verbieden.”
In 4B Nieuw-Roden won de strijd om de runner-upplaats van Winsum. Het werd een vrij eenvoudige, ruime 1-5. Nieuw-Roden liet mooie aanvallen zien, kwam met 0-2 voor via Jurriaan Kamper en Wilco Drent. In de tweede helft bleven de gasten constant en drukten het overwicht verder uit in doelpunten. Nick Matulessy, Rens Komdeur en Wilco Drent voerden het totaal op tot vijf. Patrick van Nimwegen was dan ook meer dan tevreden. “Er is geen gemor, ook niet tegen de scheidsrechter. En ieder doet zijn ding”.  Nieuw-Roden heeft nu alleen nog Surhuisterveen voor zich.
Haulerwijk leek Haren over de knie te leggen, maar het gebeurde niet. De Stellingwervers kenden een droomstart en leidden al in de eerste minuut met 1-0 door Gerry Mulder die een voorzet van Janus Pol inkopte. Roben Fokkens zorgde na een half uur voor 2-0 en dat was een comfortabele ruststand. Na de pauze nam Haren het initiatief over, onder druk kopte Jorrit Hut de bal achter zijn eigen keeper: 2-1. Vincent van Veen leek Haulerwijk met een poeier van 30 meter de thuisclub alsnog naar de winst te schieten: 3-1. Haren stormde massaal naar voren, doelman Ekhart kon de 3-2 niet voorkomen en was ook niet bestand bij een scrimmage uit een hoekschop: 3-3. “Op zich was de remise terecht, maar we hadden de 3-1 moeten vasthouden”, vond Theo Donker, die zich opmaakt voor een loodzwaar karwei: Nieuw-Roden.
In dezelfde klasse moet SVMH een veer laten na nieuw verlies. Al was het tegen de koploper, Surhuisterveen. En daar waren de mannen uit Niebert en Nuis niet tegen opgewassen. “We kregen kansen zat, maar maakten niet genoeg af”, was de reactie van Ton Koster, die zelf het enige doelpunt maakte. Koster vond de penalty waardoor het 0-1 werd onterecht (Surhuisterveen vond het wel terecht, red.) Na de 0-1 ging het hard en liepen de Friezen ver weg: 1-5. Berend Veenstra en Theo van der Velde vielen goed in. “Maar zij konden ook niet het verschil maken.”
De Wilper Boys klom een paar plaatsen dankzij een 2-0 overwinning op Donkerbroek, dat de laatste plaats bezet. “Een uitslag 4-6 had ook gekund, zoveel kansen waren er over en weer. Het was een kansenmisfestival”, noemde Klaas Zijlstra de wedstrijd. Pas na rust werd er gescoord. Wytze Numan en Jarno Ottema, die terug is en als aanjager onmisbaar is, waren de makers. Het was de ‘Week van de Scheidsrechter’. De man liet veel toe en dat is ook wel eens prettig. Bij een opmerking deed hij het af met een grapje. Deze scheidsrechter was een verademing”.
In 5C trok TLC na een zware pot bij Amboina de overwinning over de streep: 1-2. De Assenaren maakten het TLC lastig door druk te zetten op de verdediging. Daardoor kwamen de gasten niet hun spel. TLC had het nodige geluk doordat Amboina een penalty miste en paal en lat raakte. De goals van TLC was een Stefan-productie: Stefan van Beek en Stefan van Leeuwen.
Zevenhuizen hield Terschelling op een gelijkspel. De Zeeuvenhuusters hadden rond het middaguur – aanvangstijd- niet alleen honger, maar ook honger naar de bal. Door twee treffers van Vincent Tanis kwam de 2-0 op het scorebord. Vervolgens werden er twee doelpunten weggegeven, waardoor de eindstand 2-2 werd. Gezinus Oosterhuis, die rechtstreeks overkwam uit Zoutkamp, zag met angst en beven tegen deze wedstrijd op. Maar was tevreden over de beleving die zijn ploeg toonde.