Slechts een lichte verhoging

Roden Oranjekoorts

Nog geen WK-gekte in Roden

RODEN – Het is woensdagmorgen, iets meer dan een week voor de start in Roden. Roden is zoals Roden op woensdagmorgen altijd is. Tamelijk rustig. Er wordt gewerkt, er wordt wat gewinkeld. Van Oranje-gekte is nog geen enkele sprake. Zoveel wordt deze woensdag ook duidelijk.

Het gebrek aan enthousiasme zal ongetwijfeld iets te maken hebben met het Nederlands Elftal. ‘We’ weten niet waar we staan. Oefenpotjes tegen Ghana, Wales en Ecuador zijn leuk, maar zeggen niets. Er is nog weinig vertrouwen in de ploeg van Louis van Gaal. In de Vijfde Verloting in Roden is geen enkel oranje vlaggetje te bekennen. Aan de Leeksterweg hetzelfde verhaal en verwacht aan de Nieuweweg ook geen gekkigheid. Niets wijst er op dat het WK, het grootste sportevenement ter wereld, zo gaat beginnen. Ook in het centrum wijst vrijwel niets op de start van het evenement van het jaar. Molenkamp heeft wat oranje ballen in de zaak gehangen. Dat wel. Expert heeft altijd een oranje uiting: het logo en datzelfde geldt voor de ING-bank, inclusief leeuw. Ook Weg = Pech doet Oranje-gekte vermoeden. Schijn, want die zaak is altijd oranje. In de Molenhof is de Nederlandse vlag opgehangen. Dat dan weer wel.
Na de Statenlaan, de Hvezathelaan, de Cloese, Westhove, Nieuw Roden dan eindelijk vuurwerk aan de Ceintuurbaan West. Of vuurwerk. Eerder een klein rotje. Daar hangen voor wat huizen wat oranje vlaggetjes. Niet strak gespannen, maar ze hangen er wél. Achter het huis aan de Schultelaan wappert bovendien een oranje vlag. Misschien dat de vlag na de eerste gewonnen wedstrijd een plekje voor het huis krijgt. Kortom: het WK leeft nog niet in Roden. Of beter: Oranje leeft nog niet. Na één gewonnen duel kan alles anders zijn. Want zo zijn wij.

Roden Oranjekoorts-2Roden Oranjekoorts-3