Soms zit het mee, soms zit het tegen….

haulerwijk voetbal waskemeer

Ruime overwinning SV Haulerwijk met (bij)smaak

HAULERWIJK – Een doelpunt van FC Fochteloo dat werd afgekeurd, een dubieuze penalty tegen. Het zat Fochteloo zondag bepaald niet mee in Haulerwijk. De thuisclub was wel gelukkig en vierde een geflatteerde 4-1 overwinning. Daarmee houdt Haulerwijk zicht op het kampioenschap.

Die titelkansen waren in de eerste helft ver weg, want Fochteloo domineerde in de derby der Oostellingswerf. Fochteloo, flink gehavend, maar wel met het fenomeen Martin Douwsma, de doelpuntenmachine, die dit seizoen al 33 keer heeft gescoord. Douwsma was ook betrokken bij het eerste doelgevaar uit een vrije trap- Douwsma neemt ze allemaal- en aansluitend een schot dat kon worden geblokt. Fochteloo viel aan, het leverde kansjes op, maar steeds zat er op tijd een voet van een van de Haulerwijksters tegen. Een scoringskans viel na een half uur spelen uit een hoekschop van Tim Reidsma, die doorgekopt werd door Menno Drenth. De bal dreigde in de verre hoek te verdwijnen, maar dit keer werkte Alexander IJbema de bal van de lijn, met de borst nog wel. Pas na 37 minuten een eerste serieuze aanval van de oranjehemden. Het was ook meteen de beste kans in de trage, tamme wedstrijd. Uit een voorzet van Roben Fokkens had Tim van der Velde de bal voor het inleggen, had zelfs nog kunnen aannemen, maar presteerde het om over het doel te lepelen. Er hing een doelpunt in de lucht. Ondanks deze grootste kans voor de thuisclub, had Fochteloo de goal verdiend. En die leek Mathijs Kompaan te maken, na een fraaie combinatie, maar schoot recht in handen van doelman Stefan Ekhart. De bekende ongeschreven voetbalwet trad in werking. Het doelpunt viel aan de andere kant. Op de vleugel bereidde Jorrit Hut een aanval voor, gaf precies op maat de breedtepass op Geraldo de Jong, die deze kans niet kon missen: 1-0. Het was niet verdiend en viel op een uiterst gunstig tijdstip, vlak voor de pauze. Met een verdekt schot van Menno Drenth waren de gasten nog dichtbij de 1—1.

In de tweede helft liet Haulerwijk, dat niet sprankelend speelde en waar weinig verband inzat- zich meer zien. En hoe. De eerste gelegenheid ontstond uit een vrije trap van Vincent van der Veen, die Geraldo de Jong bereikte bij de tweede paal. De Jong, geheel vrijstaand, kon inkoppen, maar knikte naast. De oranje-zwarten gingen door. In de volgende aanval werd de bal de zestien ingepompt, waarna Lars Slob Tim van der Velde duwde, die slim naar de grond ging. Scheidsrechter Van Houten, over het geheel prima fluitend, zag er een penalty in. Gerry Mulder schoot onberispelijk binnen: 2-0. Dan zit ook alles mee bij Haulerwijk, terwijl Fochteloo bepaald niet de dag had. Ook Douwsma niet, die even later dan toch de 2-1 maakte, maar de scheidsrechter kwam op zijn beslissing terug en ging naar de grensrechter die vlagde. De bal was, voor de beslissende voorzet werd gegeven, over de zijlijn geweest. Intussen werd Jorrit Hut vervangen door de 17-jarige Sven van der Veer. De jongeling gaf meteen zijn visitekaartje af en stichtte gevaar. Even later werd het 3-0. Vincent van der Veen mocht een vrije trap nemen, mikte precies op het hoofd van De Jong, die wederom vogelvrij opdook bij de tweede paal en nu wel trefzeker was. Waar blijft toch die dekselse Douwsma, vroeg iedereen zich af. Hij schiet ze uit alle standen en met links en rechts. Deze zondag niet. Zijn vrije trap belandde recht in de muur. Toch viel de bal nog bijna voor de voeten van Patrick van der Veen, die met een sliding net geen succes had. De wedstrijd was definitief gespeeld. Het thuispubliek genoot in het laatste kwartier vooral nog van de handige Sven van der Veer, die de ene actie na de andere uit de hoed toverde. Van der Veer bleek niet uit op eigen succes, maar legde zuiver terug op IJbema, die in kansrijke positie hoog over schoot. Het leek nu eerder 4-0 te worden dan 3-1. Al kreeg Douwsma toch nog een kans, een schietkans die gepareerd werd door Ekhart. En even later werd een inzet van de goaltjesdief van de lijn gehaald, terwijl een doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd. De meeste kansen waren in de tweede helft toch voor de oranjes. Sven van der Veer stond weer aan de basis, legde wederom op maat terug op Roben Fokkens, die van dichtbij veel te wild en onzuiver over schoot. Sven van der Veer bekroonde zijn geweldige invalbeurt met een treffer. Dit nadat Tim van der Velde zijn lichaam gebruikte en zijn tegenstander afhield, waarna Van der Veer ruim baan kreeg om uit te halen: 4-0. De meer dan verdiende eretreffer kwam er alsnog, in blessuretijd. Patrick van der Veen kreeg deze eer. Voor Haulerwijk breken zonnige tijden aan. De geblesseerde Janus Pol keek vandaag toe en kan volgende week in alle rust – Haulerwijk is dan vrij- verder werken aan zijn herstel. Daarna kan het zich opmaken voor de laatste drie duels. De titelkansen groeien.

Haulerwijk-Fochteloo 4-1 (1-0); Scoreverloop: 43. Geraldo de Jong 1-0, 55. Gerry Mulder 2-0, 65. Geraldo de Jong 3-0, 83. Sven van der Veer 4-0, 93. Patrick van der Veen 4-1; Arbiter: Van Houten (Surhuisterveen); Toeschouwers: 150

Opstelling Haulerwijk: Stefan Ekhart, Alexander IJbema Azn, Jelmer Hoekstra (84. Jesper Schievink), Niels van der Veer, Diemer Jagersma, Vincent van der Veen, Roben Fokkens, Gerry Mulder, Jorrit Hut (55. Sven van der Veer), Tim van der Velde, Geraldo de Jong (90. Leonard Nuwolt)

Ster van het Veld: Sven van der Veer (Haulerwijk). Groeibriljant van De Hichte. Was ondanks zijn korte speeltijd smaakmaker in het veld. Een tenger spelertje, maar handig aan de bal. Zijn zuivere passing viel op. Dat hij wel eens te veel hooi op de vork nam wordt hem voor lief genomen. Kortom: een speler met toekomst.

Opvallend: Radio Odrie was weer ter plekke met rechtstreekse flitsen. Er waren slechts twee wedstrijden in deze regio, waardoor er alle ruimte was voor verslaggeving. Toch werd de verslaggever steeds in de wachtkamer gezet, vanwege een plotseling verslag van een onbeduidende atletiekwedstrijd, ergens in Westerbork. “Ik maak altijd vooraf een planning”, sprak de reporter, die onaangenaam verrast werd door diens collega.