Spelweek: Hollywood in het Roder bos

Ronald Uilenberg over de spelweek en het gemis van een eigen plek voor de jeugd

RODEN – Al bijna veertig jaar een begrip in Roden: de spelweek. Bijna, want dit jaar de 39e aflevering van huttenbouwen, buiten ravotten en spelletjes doen in en rondom het Mensingebos. En die spelweek lijkt steeds populairder te worden. Nog niet eerder waren er zoveel aanmeldingen. De jongste groep zit al vol, voor de groep van 9 tot en met 12 jaar zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Een gesprek met medeorganisator Ronald Uilenberg over de kracht van de spelweek  én het feit dat er amper meer iets is voor de jeugd in Roden. “Vroeger stond de deur in de Dobbe open. De jongerenwerker was er áltijd. Later in de Boskamp stond –ie op een kier en nu zit de deur dicht. Moeten jongeren van alles uithalen om contact te krijgen. Dat vind ik een kwalijke zaak.”

Ronald Uilenberg is zo’n beetje het boegbeeld van de spelweek. Dit jaar is –ie voor de 25e keer nauw betrokken bij de organisatie. Jeugdsentiment. Vanzelfsprekend was het, dat hij als kind meedeed aan de spelweek. Op z’n vijftiende werd –ie gebombardeerd tot begeleider. Eigenlijk te jong, zestien moest je zijn, maar jongerenwerker Henk Kämink (helaas inmiddels overleden) zág het in Ronald. ‘Gewoon zeggen dat je zestien bent als zeer naar vragen’, luidde het devies van de inspirerende jongerenwerker destijds.

Schamen

“Een fantastische tijd was het. Een tijd waarin er veel te doen was voor de jeugd. De Dobbe was een jeugdhonk. Mijn god, wat heb ik er veel tijd door gebracht. Een fijne, centrale plek, waar je van alles kon doen onder het toeziend oog van een jeugdwerker. Henk was er altijd. De deur stond open. Zijn opvolger in de Boskamp hield hem op een kier en nu zit de jongerenwerker boven in een kamertje in het Inwonersplein met de deur dicht. De jeugd moet maar zien hoe ze contact krijgen. Ik vind dat je je moet schamen als gemeente. Dat moet je niet willen. Vroeger had je het rondje Motown, waar je een pijltje gooide, Bar Looks en de Lanteern. Ons loopje toen. Ook weg. Nu is er niks meer. Als je ziet hoeveel er geïnvesteerd wordt in voorzieningen voor ouderen is dit een schril contrast. En let maar op, er komt nog veel meer bij voor mensen op leeftijd. Terwijl de jeugd wel wat hulp kan gebruiken. Er moet weer iets komen. Dat hoeft niet in de vorm van een discotheek, maar een ontmoetingsplek zou mooi zijn. Een ‘hangplek’ met een lage drempel mét inmenging van de gemeente. Ik heb het meerdere keren aangekaart bij de politiek, maar er is tot dusver niets mee gedaan. En er is een financieel overschot, begreep ik. Daar kun je iets mee toch?”

Eigen plek

Sinds 2015 draait de spelweek zelfstandig, is de Stichting Spelweek opgericht. “Daarvoor vielen we onder Welzijn in Noordenveld (WiN). Die wilden er vanaf. We besloten met z’n drieën het bestuur te vormen. Astrid Nijboer is voorzitter, Lia Venema secretaris en ik ben penningmeester. We willen de spelweek uitbouwen, groter maken. En dat lukt aardig. We zijn van 18 naar 50 vrijwilligers gegaan. Het zou goed kunnen dat we ook andere activiteiten voor de jeugd gaan organiseren. We mogen het doen met onze stichting. Maar zover is het nog niet. Er gaat gigantisch veel tijd in zitten. Eerst zouden we graag een eigen plek hebben. Vroeger lagen onze materialen in opslag bij de Dobbe. Nu liggen de spullen bij Astrid in het schuurtje. Geen ideale situatie. We willen ook wel eens wat knutselen met elkaar. Daar is geen ruimte voor.  Gelukkig hebben voor dit jaar een oplossing gevonden voor de 250 pallets die we nodig zijn voor de spelweek. Dankzij Jan Louwes, hoofd beheer van de gemeente. Hij heeft een grote container neergezet die Hein Schaap en mensen van de Vrijbuiter vullen met pallets. Is –ie vol, brengt Jan hem naar de gemeentelijke opslag in Peize. Op het moment dat we ze nodig hebben dropt hij ze op plaats van bestemming. Echt een superoplossing!”

Hollywood

Tot slot nog even over de spelweek zelf. Hollywood, is het thema van de 39e spelweek. “Wat de kids kunnen verwachten? We gaan Hollywood nabouwen. Glitter en glamour, cartoons. De groepen strijden tijdens themaspellen voor punten en de winnaar krijgt een Oscar. En nog iets. We hebben een stormbaan van 27 meter! En een buikschuifbaan in de vorm van een haai. Een beetje Jaws. Die staan, net als een grote klimtoren, op het B-veld van VV Roden. Woensdag houden we daar een ‘fancy fair’. De jongste groep is tot 12 uur op het voetbalveld, de oudste groep komt om 13:00 uur. Groep A zit vol. 125 aanmeldingen. Dat is echt de max. Meer passen er niet in het scoutingsgebouw. In de B-groep zijn er nog een paar plekjes over. Die mogen ook blijven slapen als ze willen. We organiseren een bonte avond, een nachtspel en we gaan met ze naar het zwembad. En dat voor maar 15 euro. Nergens anders zo goedkoop. Ik geloof dat ze in Leek 37,50 vragen. Het inschrijfgeld dekt de kosten niet maar we willen de drempel laag houden. Ieder kind moet mee kunnen doen. Gelukkig hebben we sponsoren en we krijgen een beetje subsidie van de gemeente. Dat is ook hard nodig. De spelweek kost behoorlijk wat geld. En we ontvingen een prachtige bijdrage van Roder ondernemers tijdens de verkoop van het eerste vaatje haring. 4.045 euro. Dat verdeel ik over vier jaar hoor. Een buffertje is fijn.”

De spelweek wordt gehouden in de laatste week van de zomervakantie, van 27 tot en met 31 augustus. Meer informatie is te vinden op www.spelweeknoordenveld.nl