Splinternieuwe Gastenhuis Roden officieel geopend

“Wij bieden mensen met dementie persoonlijke zorg”

RODEN – Het is een prachtig gebouw aan de Schoolstraat te Roden. Het splinternieuwe Gastenhuis van Klaas Notenbomer en Els Luijten. In de kleinschalige woonvoorziening komen vanaf 5 augustus mensen met dementie te wonen. Het echtpaar zelf is al jarenlang actief in de zorg en kijkt ontzettend uit naar een nieuw avontuur op een perfecte locatie hier in Roden. Afgelopen zaterdag was de opening van het Gastenhuis, waarop vele mensen af kwamen. Wethouder Kirsten Ipema van Zorg & Welzijn was aanwezig om de officiële handelingen te verrichten.

Het Gastenhuis is een zorgconcept waarbij de nadruk ligt op het wonen. Mensen kunnen daarbij de zorg krijgen die nodig is. Bij het Gastenhuis huren mensen een appartement, waarbij het inwonend zorgechtpaar samen met hun team ondersteuning biedt. “Er bestaat geen standaard zorg voor mensen met dementie”, vertelt Luijten. “Goede dementiezorg draait vooral om persoonlijke aandacht. Tijd hebben voor iemand en een band opbouwen. Pas wanneer je iemand goed kent, kun je diegene het beste helpen”. Het Gastenhuis is een landelijke formule. Tot afgelopen zaterdag waren er zeven gastenhuizen in Nederland, maar daar is met de komst van het complex in Roden een achtste bijgekomen. “Belangrijk onderdeel van het concept Het Gastenhuis is het inwonend zorgechtpaar”, gaat Luijten verder. “Klaas en ik wonen in het Gastenhuis zelf, waardoor we direct betrokken zijn bij alles wat er in het huis gebeurt, en goed en snel hulp kunnen bieden waar nodig.”

In het Gastenhuis, dat achttien éénpersoonskamers en twee tweepersoonskamers heeft, hebben de bewoners een eigen appartement. Daarnaast zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimten, zoals de sociëteit, woonkamer en keuken. “Het doel van het Gastenhuis is om mensen met dementie zo veel mogelijk in staat te stellen deel uit te maken van het gewone leven en dagelijkse activiteiten.”, legt Luijten uit. “Zo kunnen we bewoners meenemen naar het centrum, een boodschap doen, meehelpen bij het koken en doen van de was. Zo doen ze gewoon lekker mee met de samenleving.” Het zorgechtpaar doet alles niet alleen. Er zijn diverse verpleegkundigen en verzorgenden in dienst en daarnaast woonzorgmedewerkers, twee koks, twee facilitair medewerkers en een gastvrouw. In totaal werkt het Gastenhuis in een team van zo’n 23 personen. “We zijn blij dat we dit kunnen realiseren”, laat Luijten weten. “We wilden dit al heel lang. We werken beide al jarenlang in de zorg en sinds 2013 roepen we al dat we een Gastenhuis willen. Wij geloven namelijk in een kleinschalige zorgorganisatie. Op deze manier ervaar je de perfecte balans tussen kwaliteit van de zorg en persoonlijke aandacht. “

Ondanks dat het echtpaar al jarenlang verlangde naar het opzetten van een kleinschalige zorgorganisatie, kwam het niet van de grond. De ideeën waren er, maar een locatie? Dat was een struikelblokje. “We zijn een tijd lang opzoek geweest naar de perfecte locatie”, vertelt Luijten. “En die is hier, in Roden. We beschikken hier over een mooi gebouw, met een mooi perceel waarbij de voorzieningen binnen handbereik zijn. Binnen vijf minuten zijn we in Mensingebos, waar we een rondje kunnen lopen met de bewoners, en daarnaast zitten we vlakbij het centrum. Ideaal.” Ook vanuit het dorp heeft het echtpaar al vele, positieve reacties mogen ontvangen. “Iedereen vindt het een prachtig gebouw en is nieuwsgierig naar hetgeen we hier doen”, gaat Luijten verder. “We voelen ons heel erg welkom door de betrokkenheid van de inwoners. We hopen ook dat die betrokkenheid in de toekomst blijft. We willen dat mensen in het dorp ons zien als gewone buren. We zijn namelijk ook gewoon een normaal huis, met standaard faciliteiten. Alles wat je thuis doet, kun je hier ook doen. Men moet geen drempel zien om bij ons binnen te komen. Bel gerust een keer aan, dat vinden we harstikke leuk.”

Op 5 augustus nemen de eerste mensen trek in het Gastenhuis. Gedurende de weken die volgen, komen er steeds meer mensen met dementie. “We kennen alle bewoners al wel”, vertelt Notenbomer. “We zijn namelijk bij allen op huisbezoek geweest om iedereen een beetje te leren kennen. We moeten het namelijk met elkaar doen. Persoonlijke betrokkenheid is zo ongelofelijk belangrijk.” De mensen die in het Gastenhuis in Roden komen wonen, zijn niet zo maar weer weg. Het is de bedoeling dat ze hier hun hele, verdere leven woonachtig blijven. “Uiteraard mag iedereen verhuizen als ze dat willen”, zegt Luijten. “Echter hoeven ze dit niet te doen, omdat ze meer zorg nodig zouden hebben. Als er cliënten zijn waarvoor meer zorg noodzakelijk is, dan kunnen wij deze zelf bieden.”

Notenbomer en Luijten zijn ontzettend verheugd met de opening van het Gastenhuis in Roden. Is het helemaal af? Een grote wens is nog een duofiets, maar dat is zonder sponsoren geen haalbare kaart. Het echtpaar kijkt uit naar een mooi avontuur en hoopt zoveel mogelijk mensen te kunnen bieden wat ze nodig hebben. “Over een jaar hopen we bekend te staan als een warm huis voor mensen met dementie, waar het goed vertoeven is. Daarnaast hopen we ook dat men ons ziet als gewone buren. Buren waarbij je kan aankloppen om een kopje suiker te lenen. Op deze manier wordt het Gastenhuis bij het normale leven betrokken, dat wat zo ontzettend belangrijk is”, besluit Luijten.