Hoogkerk en TLC in overwinningsroes; desastreuze nederlaag SVMH

REGIO – In de tweede speelronde pakte Roden de eerste volle winst, terwijl Peize en Actief de eerste nederlaag moesten slikken. Opmerkelijk is de start van Hoogkerk en promovendus TLC, die beiden voor de tweede keer de overwinning vierden. Meest opvallende uitslag was Eenrum-SVMH: 7-1. Voor een verslag van Nieuw-Roden-Wijster, zie elders in deze krant.

Roden heeft de rollen omgedraaid. Werd vorige week met 1-0 verloren, zondag was er de minieme winst bij het 90-jarige Helpman, in de schaduw van de monumentale Esserberg. Matchwinner werd Martijn Plukker. Het publiek – waaronder veel meegereisde Roner supporters- zag een mooie wedstrijd tussen twee goed voetballende ploegen. Trainer Wietze de Jong had Helpman notabene bekeken in Zwartemeer. De Roder coach wist daarom van de twee lepe spitsen. In de eerste helft kansen over en weer. Na een half uur brak Martijn Plukker de ban, door op aangeven van Vincent van Santen de 0-1 te scoren. De gasten moesten zich weren tegen een aandringend Helpman, dat niet veel kansen kreeg. De toch al attent keepende Rutger Beuzenberg voorkwam in de laatste minuut met een ultieme redding op een schot de gelijkmaker. “Vorige week kregen we te weinig, nu niet te veel”, omschreef Wietze de Jong, die een spannende competitie verwacht omdat de ploegen niet veel voor elkaar onder doen. Komende zondag reist Roden af naar Annen en dat is tevens het feestweekend. Afwachten hoe de Roners daar doorheen komen. Peize, dat sterk van start ging, slikte de eerste nederlaag. FC Assen, de pas gepromoveerde ploeg uit de Drentse hoofdstad, trok aan het langste eind. Op basis van de eerste helft was de 2-0 rechtvaardig. Peize had moeite met het opportunistische spel van de gastheren. Doelman Lennart Renkema moest vol aan de bak en leek de 0-0 over de streep te trekken. Maar vlak voor rust zeilde een vrije trap alsnog in de netten. Peize trof op haar beurt een keer de paal, maar FC Assen bracht in het eerste deel meer. In de tweede helft stond Peize er stukken beter op, tegen een moegestreden Assen. Kansen op de gelijkmaker waren er zeker, maar deze viel niet. In de omschakeling scoorde de thuisclub de 2-0. “We hebben op het juiste moment niet de tikken uitgedeeld. Wij hadden het overwicht, FC Assen zat erdoor”, vertelde de teleurgestelde Frank Konneman. Actief verloor de tweede uitwedstrijd. TEVV was de Eeldenaren de baas. Actief kwam al vroeg met 1-0 achter. Daarna pakte Actief de draad op, werd redelijk gevaarlijk. De gasten kregen een penalty nadat Thomas Mirck onderuit werd gehaald. Jordi Slijfer benutte de elfmeter. In de tweede helft verloor Actief de slag. De grieperige Andries Spijkerman moest het veld verlaten. De aanmerkelijk kleinere Pepijn Vos nam zijn plaats in. TEVV speelde het slim en zette een lange spits er tegenover. Doordat Ennio Jansen na zijn tweede gele kaart ook moest vertrekken, had Actief helemaal geen lengte meer achterin en daardoor verloor de rood-witte ploeg de strijd: 2-1. “Ik houd er een naar gevoel aan over”, verklaarde Spijkerman. In zijn geval misselijk. GOMOS deelde de punten aan de met 250 toeschouwers goed bezette Schapendrift met het uit de vijfde klasse afkomstige Steenwijker Boys. De puntendeling was op zijn plaats. Na een aftastend begin opende Harm Leerink de wedstrijd door een voorzet van Patrick Maris af te ronden. Ivo Drenth hielp de kans op 2-0 om zeep. In blessuretijd zag Rolf Brink een schot te laat (1-1), waardoor GOMOS chagrijnig de kleedkamers inging. In het tweede deel een beter GOMOS, dat een aantal kansen kreeg (onder meer Leerink, Guido Koolen en Jan Harm Siegers). Ook de gasten bestookten het Norger doel. Rolf Brink voorkwam de 1-2. Al met vochten beide ploegen voor de overwinning die er niet kwam. Hoogkerk ging met angst en beven naar het Winschoter Bato. Alleen in het begin hadden de groenen het moeilijk en kwamen zelfs met 2-0 achter. Hoogkerk stond op en trok nog voor rust de zaak gelijk door een treffer van Frank Volkers en een eigen doelpunt. Een rake volley van Jean Marc Balsters betekende een Hoogkerker voorsprong en opnieuw Volkers tekende voor 2-4. “Niet veel ploegen gaan punten halen tegen het fysieke voetbal van Bato”, weet trainer Heiko van den Berg zeker. Voorlopig euforie in het suikerdorp: zes uit twee! Zevenhuizen stond opnieuw met lege handen, maar in tegenstelling tot vorige week had Bram Klaassens er nu geen vrede mee. Havelte, voor het eerst tegenstander, was geen wereldploeg. “We deden onszelf de das om. Er loopt een spits bij Havelte die tien kilo te zwaar is. Daartegen hebben we naief staan verdedigen, want we lieten hem vier keer scoren!”. Zevenhuizen kreeg zelf de schwung vlak voor rust toen Vincent Tanis de 2-1 scoorde. Zevenhuizen zette in die fase aan. De rust brak het ritme. In de tweede helft liepen de Westervelders uit naar 4-1, waarna Dimitri de Jong de eindstand bepaalde op 4-2. TLC stuurde ook Gruno met een nederlaag naar huis. Grote man aan Leek/Tolbert zijde was Niels Jonkman die een onvervalste hattrick scoorde voor rust. Bij 2-0 kreeg een speler van Gruno een rode kaart nadat Jonkman ordinair onderuit werd geschoffeld. Toen was de wedstrijd gespeeld. De tweede helft was slechts een formaliteit. Haulerwijk stelde bitter teleur door op de Hichte met 3-0 te verliezen van Smilde. Haulerwijk kwam in het eerste deel steeds een stapje te laat; voetbalde erg zwak. Twee doelpunten ontstonden door fouten. Na rust verbeterde het spel van de ploeg van Theo Donker. “We voetbalden leuk mee, maar schepten geen kansen en dat is nodig om goals te maken”, sprak spits Janus Pol wijze woorden. SVMH kreeg een flinke oorwassing (7-1) van Eenrum, eveneens debutant in de vierde klasse. “SVMH zat totaal, totaal, totaal niet in de wedstrijd”, sprak Patrick van Nimwegen vol vuur. “Vorige week hadden we van MOVV kunnen winnen. Je hamert op net zo’n beleving, maar het leek nergens op. Je wist ook dat Eenrum gebrand was na de 6-2 nederlaag in de beker . In de rust probeerde ik wat bij te spijkeren, maar toen was het onheil al geschied”. De Wilper Boys liet zich de eerste overwinning smaken. En dat tegen een niet misselijke ploeg: De Walden. Wytse Numan (twee keer) en Erwin Roffel waren de Wilpster schutters in de met 3-2 gewonnen partij. Uitblinkers was het centrale duo Gert van der Kaap-Michael Wernet. In de tweede helft was er veel druk op de verdediging, die knap stand hield.