GOMOS negentig minuten verwijderd van promotie; Hoogkerk nog in de race

Nacompetitie zondagvoetbal

REGIO – GOMOS heeft door de zege bij Jubbega een flinke stap gezet richting promotie. Hoogkerk is ook nog kansrijk, ondanks een 5-3 nederlaag in Muntendam. Met De Wilper Boys kan het nog alle kanten op. In de strijd tegen degradatie verloren Haulerwijk en TLC.

GOMOS won verdiend in Jubbega. In de eerste helft was het duel nog in evenwicht (2-2). Ivo Drenth (uit voorzet Patrick Maris) zette GOMOS op het juiste spoor. Jubbega kwam twee keer terug. In het tweede deel sloegen de geel-zwarten toe door Harm Leerink en Maris: 2-4. De Friezen vochten voor de laatste kansen en het was nog even knijpen voor de gasten, die geen tegendoelpunt meer toelieten. Komende zondag kan GOMOS de promotie naar de derde klasse veilig stellen. “Maar we juichen niet te vroeg. Er zijn nog negentig minuten te gaan”, wil Ab Rutten vetgedrukt zien. Hoogkerk had een 3-3-gelijkspel in de knip in Muntendam, maar gaf in de slotfase toch nog twee doelpunten- waaronder een strafschop- weg, tot ergernis van trainer Heiko van den Berg. Door de 5-3 nederlaag kan Hoogkerk dus weer opnieuw beginnen in de verder gelijkwaardige strijd. “We zullen volle bak moeten spelen”, weet Van den Berg. Scoort Hoogkerk drie doelpunten meer dan is de derde klasse een feit. Haulerwijk baalde ook al van een onnodige nederlaag, thuis tegen Mildam. De roodhemden zaten goed in de wedstrijd en liepen door doelpunten van Harrit Boonstra en Janus Pol vlot naar 3-1. Boonstra schoot vervolgens op de lat, waarna in de rebound niet alert gereageerd werd. “Bij 4-1 was het gelopen koers geweest”, weet Theo Donker. In plaats daarvan kwamen de gasten volledig terug en draaide de wedstrijd naar de kant van Mildam: 3-4. Tot overmaat van ramp moet Haulerwijk Janus Pol missen, die een rode kaart opliep na schermutselingen. Haulerwijk moet zondag met twee doelpunten verschil winnen. Blijft het bij een doelpunt, dan volgen meteen penalty’s. Marc Oldewarris schoot De Wilper Boys naar een snelle voorsprong tegen Blauw Geel’15 dat daarna gevaarlijker was en – met voordeel van de wind- en weer langszij kwam uit een vrije trap. Vlak voor rust een gebroeders Louwes-combinatie, met Joey die in kansrijke positie over schoot. In het tweede deel gaf De Wilp niks weg, maar kon zelf ook weinig uitrichten, op een laatste kans vlak voor tijd na, zonder resultaat. TLC speelde tegen vijfde klasser Balkbrug en ging op Rodenburg de bietenbrug op: 1-2. In een redelijk gelijkopgaand duel nam Balkbrug een pijlsnelle voorsprong. Uit een vrije bal maakte Roy de Vries gelijk. Na rust moest Gert Slomp achterin wisselen en dat kwam niet ten goede. Maar de 1-2 had nooit mogen vallen. Een speler van Balkbrug kon vrij inkoppen, terwijl twee TLC-spelers niets deden. Het wordt nog een hels karwei voor TLC tegen de dorpsclub die niet mag scoren. Wint TLC met 1-0 dan wordt het verlengen. Anders rest de afdaling naar de vijfde klasse.