Peize krijgt les van ‘laagvlieger’ Titan; Roden houdt Groninger Boys op gelijkspel

REGIO – In de allereerste speelronde stonden er meteen twee derby’s op het programma: GOMOS-VAKO (zie verslag elders) en HFC’15- Nieuw-Roden. Het pikante duel werd gewonnen door de Hoogkerkers. Peize begon slecht aan de competitie, terwijl Roden het eerste punt koesterde. Het gepromoveerde TLC had meteen een vrije zondag.

Peize verloor de eerste partij van Titan. En daar had trainer Frank Konneman geen rekening mee gehouden. “Nee, dit is geen goed begin. Van Titan moet je winnen. Deze ploeg gaat niet hoog eindigen”, weet Konneman zeker. “Hun twee goals vielen uit lange ‘peren’ naar voren; het waren niet eens aanvallen.” Maar de Peizer coach wees ook naar zijn eigen spelers. “Tot de zestien zag het er goed uit, in het strafschopgebied waren we niet gevaarlijk genoeg”. De 1-0 achterstand kwam door een communicatiefout achterin. “En dat moet je niet hebben tegen zo’n ploeg.” In het tweede deel eenzelfde beeld. Kansen genoeg voor Peize, dat er te weinig uithaalde, gezien het overwicht. Een blinde bal naar voren leidde de 2-0 in. Ronald Sloots maakte vlak voor tijd nog de 2-1. Het was te weinig. “We krijgen altijd complimenten voor ons spel. Ik heb liever minder complimenten en dat we zakelijker worden.”, meent Konneman.

Roden – met B-junior Tarick Kalfsbeek als de uitstekende vervanger van de geblesseerde doelman Rutger Beuzenberg- hield titelkandidaat Groninger Boys knap op 2-2. De Rodenaren van nieuwe trainer Harry Zwiers kwamen tot twee keer terug van een achterstand. Het was een wedstrijd met twee gezichten. Groninger Boys was het in het eerste deel beter, Roden dicteerde de tweede helft. Roden kwam achter door een fout van Jos Darwinkel die onder de bal doorging. Dezelfde Darwinkel stond aan de basis van de gelijkmaker van Rutger van der Laan, vlak na rust. Een penalty bracht de Boys weer op voorsprong. Invaller Nick ter Arkel bezorgde Roden alsnog het punt. Het doelpunt viel uit het niets. Maar wel een bijzonder doelpunt, met de hak gescoord. “Vanuit de lucht nog wel, een mooi, maar merkwaardig doelpunt”, beschreef Wietze Rozema.

Actief rekende in het altijd bruisende Corsoweekend af met nieuwkomer ZNC, al was de overwinning nipt: 1-2. Het feest in het dorp komt Actief de laatste jaren ten goede. De laatste nederlaag op de eerste speeldag dateert van 2013. De rood-witten kwamen aan de leiding via Scheeres, de Zuidbroek-ploeg kwam weer langszij, maar direct na rust scoorde Roelfsema de 1-2 en dat was tevens de eindstand. Er was overigens na afloop niemand aanspreekbaar. Zelfs twitter meldde slechts de uitslag 1-2 en dan was de tegenstander ook nog ZBC. Alcohol speelde kennelijk ook dit medium parten.

HFC’15 versus Nieuw-Roden was een weerzien van oude trainers. Auke Birza had Nieuw-Roden onder zijn hoede; Jur Smit het voormalige Hoogkerk. Het werd een doelpuntrijke wedstrijd, vrijdagavond, met de thuisclub als winnaar: 5-3. . “Het is niet leuk om bij Nieuw-Roden in de competitie te zitten en dan ook nog meteen ertegen beginnen”, bekende Auke Birza. Het was een enerverende wedstrijd met fases over en weer. HFC nam de leiding, maar Nieuw-Roden kwam op karakter terug en draaide de wedstrijd om: 1-2. Marijn Scheltens maakte uit een penalty de 2-2, waarna het onrustig werd bij Nieuw-Roden. In het tweede deel voetbalde HFC iets gemakkelijker en liep uit naar 4-2. Niek Jager maakte het weer spannend, maar HFC’15 hield de winst op zak: 5-3. De emoties liepen hoog op. Nieuw-Roden eindigde met negen man. Jur Smit vond dat de oorzaak van de nederlaag lag aan de twee spelers die zich op de wedstrijddag ziek melden. “Deze wisselingen kwam de ploeg niet ten goede. Maar daar wil ik me niet achter verschuilen. De scheidsrechter kwam drie kwartier te laat en dacht dat het publiek op hem zat te wachten. Hij vergalde de wedstrijd.” Birza gaf toe dat de leidsman niet best floot, maar dat had geen negatieve invloed op de uitslag, die in mijn ogen verdiend was.”

De Wilper Boys werd aan ’t Plantsoen geklopt: 1-5, tegen Hoogersmilde. Duidelijke cijfers voor de promovendus. “We weten weer even wat het hogere niveau is”, erkent ook trainer Klaas Zijlstra. “Er wordt meer geeeist: fysiek, voetbal en handelingssnelheid. De Wilp kreeg wel drie knullige doelpunten om de oren. In de rust werd de ploeg nog even opgepept. Prompt scoorde Jan Bakker de 1-3, maar de thuisclub kreeg vervolgens nog twee treffers om de oren.

SVMH begon voortvarend aan de partij tegen THOR en kwam door doelpunten van Gerard Beerlings, Ton Koster en Halbin Wiersema aan een 3-0 voorsprong, na een half uur spelen. Nog voor de pauze kwam de ploeg uit Lippenhuizen terug tot 3-2 en direct na rust stond het zowaar weer gelijk. Vervolgens had het duel alle kanten op gekund. “Dit voelt als een nederlaag; we hadden op meer gerekend”, vertelde voorzitter Ritske Tuinstra.

Zevenhuizen begon met een benauwde 3-2 zege op GVB. “Ik ben nog nooit zo goed begonnen in de eerste wedstrijd”, moest Bram Klaassens eerst kwijt. Om vervolgens over te gaan tot de realiteit. Via doelpunten van Wienand van Duinen (twee) en Dimitri de Jong leidde de rood-zwarte ploeg comfortabel met 3-0. Er was geen vuiltje aan de lucht. Toch werd het nog spannend nadat de 3-1 viel (waarbij de achterhoede stond te slapen) en de 3-2, een kwartier voor tijd. Uitblinker was overigens de A-junior Bjorn Agema. “Deze winst geeft de burger weer moed”, aldus Klaassens.

Het gedegradeerde SV Haulerwijk kreeg een pak slaag van Blue Boys.: 5-1. De nieuwe SV wist dat Blue Boys een ‘kwaliteitsinjectie’ had gekregen. Na de 1-0 kon Haulerwijk het nog repareren (1-1 door Janus Pol). Maar in de omschakeling werden de bezoekers volledig overlopen. Al had SVH nog wel pech met kansen voor Tim van der Velde en Jorrit Hut, die de paal trof. De 5-1 stond bij rust op het bord. Na de pauze gaf SV Haulerwijk niks meer weg, maar kon ook geen doelpunten maken.