HFC’15 geeft Boerakker derde klasse-les; Pelikaan S hard onderuit

Zaterdagvoetbal
REGIO – In de zevende speelronde waren de resultaten van onze regionale clubs magertjes. VEV’67  Pelikaan S en Boerakker leden verlies, Marum kwam niet verder dan een gelijkspel. Ook Veenhuizen kwam tot een puntendeling. Alleen Haulerwijk zegevierde: 3-0 tegen De Lauwers.
ONR was vrij. En dat kwam goed uit. Afgelopen zaterdag was er de aftrap van het 50-jarig jubileum.  ONR pakt groots uit. Elke maand zal er een activiteit plaatsvinden. Zo staan gepland: een wedstrijd tussen de oud-dames van vv ONR en vv Roden, een FIFA-toernooi, een spooktocht voor de jongste jeugd en zo nog veel meer.
VEV’67 speelde na de knappe wedstrijd tegen HZVV opnieuw goed, maar dit keer kwamen er geen punten. In Winsum moest de ploeg uit Leek met 2-0 het onderspit delven in een rechtstreeks staartduel. “En dat was zwaar, zwaar  onverdiend”, vond Luitzen Nijboer, de technische man bij VEV.  “Er was maar één ploeg die voetbalde en dat was VEV. Winsum verdedigde alleen maar, ging met zijn allen voor de pot liggen.” Vlak na rust kreeg Winsum ook nog een penalty mee. “Een schwalbe”, vond Nijboer. “En toen wilde Winsum helemaal niet meer voetballen”. In de eindfase werd het nog 2-0. Ik kan het elftal niets verwijten, wel kan ik ze het kwalijk nemen dat ze het in de zestien niet afmaken.”
Pelikaan S kon het ongenaakbare – zes overwinningen en slechts een punt verspeeld- Noordscheschut niet tegenhouden. Aan de Gaveborg werden de Oostwolders ruim aan de kant gezet: 2-6. Handrit Hoxhaj scoorde vijf minuten voor rust de 1-0. Maar nog voor de pauze werden de rollen omgedraaid: 1-2. Aan het eind scoorden de Drenten aan de lopende band en kon alleen Danny Holband nog iets terugdoen: 2-6. De ploeg van Kurt Elshot moet voorlopig genoegen nemen met een middenmootpositie.
De derby HFC’15-Boerakker werd door Hoogkerker Hans Top omschreven als de strijd Rutger ‘Schweini’ Hofsteenge versus Michel Wardenier ‘Lutje Pier’.  Beide bepalende spelers scoorden  een keer, maar de meest opvallende speler was Robert de Vries van HFC, die normaal in het tweede speelt, maar zeer verdienstelijk voetbalde. De Vries scoorde de 3-2 en maakte ook de 5-2.  De 3-2  was het kantelmoment. Boerakker nam brutaal de leiding door Joey Hummel en Michel Wardenier, maar kon niet omgaan met de riante voorsprong. “Het was knap dat we de wedstrijd omdraaiden”, vond Frans Brouwer. In de tweede helft was HFC bijzonder effectief in het kansen benutten, al moest het ook doelpunten incasseren: 5-3. . Het was de eerste thuiszege voor de groen-zwarten. “We moeten leren om met de druk om te gaan en niet in paniek raken. En dan vliegen er ballen in die er niet in mogen. En dan zijn er enkele spelers die denken het beter te weten. We moeten in het collectief blijven voetballen. Het is het gevolg van vijfde naar derde klasse. Er moet een cultuuromslag komen in de manier van voetbal. Beter inspelen op de omschakelmomenten”, aldus Jelke Nijboer, oefenmeester van Boerakker.
Veenhuizen-Noordwolde was de strijd tussen de nummer drie en nummer twee. Beide toppers hielden elkaar in evenwicht en kwamen niet tot score: 0-0. “Het was een wedstrijd wie scoort wint,”, omschreef Robert Elsinga, die normaal wel raad weet met de kansen, maar net als zijn medespelers droog bleef. Zelf kwam hij twee keer oog in oog met de keeper. “Maar de kracht ontbrak om het af te maken”, zei hij over zijn eigen falen voor de goal, die het jammer vond. “Bij winst waren we uitgelopen op de naaste belagers”. Elsinga besluit positief: “We hebben wel weer goed gevoetbald. Onder impuls van de nieuwe spelers zijn we beter geworden, niet te vergelijken met vorig seizoen.”
Marum morste vorige week punten en kwam zaterdag op thuishaven De Holten wederom niet verder dan een gelijkspel, tegen Appingedam. Marthijn Kuipers scoorde voor de geel-zwarten. Marum had goede zaken kunnen doen doordat de bovenste twee ploegen ook gelijk speelden. De ploeg van Jan Mulder werd nu gepasseerd door HFC’15. Marum, met aan het roer Jan Mulder, waarvan veel wordt verwacht, moet voorlopig afhaken in de absolute top.
Haulerwijk wees het povere – medehekkensluiter- De Lauwers terug: 3-0. Ed Laagland noemde het een ‘zakelijke’ overwinning. Haulerwijk had het lastig tegen de ploeg uit Warfstermolen, die volledig inzakte op eigen helft. In de tweede helft bewaarde Haulerwijk de rust en met meer beweging, wat leidde tot kansen. Louw-Jan Beijert vond dan het gaatje: 1-0. De 17-jarige Hendrik Boerma verdubbelde de score. In minuut 88 maakte Job Lise met een prachtig afstandsschot de 3-0. Thom Mulder miste nog een strafschop. .