Peize vloert de koploper; Roden zakt verder weg

Sport
Zondagvoetbal
REGIO – In de negende speelronde kwam Peize uitstekend voor de dag door te winnen van koploper GAVC. Roden daarentegen ging in hetzelfde Friesland onderuit tegen DTD. De topper tussen Nieuw-Roden en Gorredijk eindigde onbeslist. HFC’15 deed goede zaken: winst bij SVZ. Haulerwijk ging bij buurtclub Bakkeveen onderuit. De Wilper Boys kwam een gelijkspel overeen met Zwaagwesteinde: 2-2. TLC won met het kleinste verschil van BEW. Zevenhuizen in Makkinga. GOMOS had een vrije zondag.
Peize haalde koploper GAVC  op het eigen Sportpark Meinga Burstumerdyk onderuit, in een doelpuntrijke wedstrijd. Peize zat al vroeg in een zetel. Binnen twintig minuten stond het 0-2 door goals van Loran Vrielink en Danny Kregel. Maar binnen twee minuten was het ook alweer gelijk, als gevolg van fouten in de opbouw. Vlak voor rust zorgde Loran Vrielink ook voor 2-3 na een steekpass, waarna de spits met een sliding de bal in het doel werkte. Na rust een aanvallender GAVC, dat veel risico nam en de 3-3 op het bord zette. Maar de blauwhemden, die zelf ook risico namen en veel ruimte kregen, counterden naar de overwinning. Wederom was het Loran Vrielink, die de eindstand bepaalde: 3-4. Willem Janjouw was uiteraard blij. En heeft Paais weer een echte scorende spits? “Loran heeft er nog niet veel gemaakt, dit geeft hem een zetje in de rug. En was het nu echt een stunt? Ik denk niet dat GAVC aan het eind nog bovenaan staat. Ze hebben een goede serie gehad. Achterin zijn ze kwetsbaar. Wie wel bovenaan komt weet ik nog niet. Het verschil tussen nummer een en zes is maar drie punten”.
En daarachter staat  Roden, dat als nummer vijf letterlijk stuitte op nummer zes, DTD, dat uit de laatste vier wedstrijden tien punten behaalde en bezig is met een opmars. De thuisclub opende de score na negen minuten. De Drenten maakten de achterstand ongedaan.  Het was Rene de Vries die het doelpunt produceerde. Vervolgens nam de thuisclub weer de leiding en liep verder uit naar 3-1. Pas aan het eind deed Roden iets terug, wederom via De Vries: 3-2. “We waren veel beter en het was een onterechte rode kaart voor Nick ter Arkel”, zei Harry Zwiers over het feit dat Roden met tien man verder moest.  “Wij voetbalden en DTD gooien kracht en fysiek in de strijd.  Al hebben we zelf ook te weinig gecreëerd”, zegt Zwiers over zijn eigen elftal.  Door de tweede nederlaag op rij moet Roden even passen in de strijd bovenin, die ongemeen spannend is. Ook de zwart-witten hebben maar een te verwaarlozen achterstand op de lijstaanvoerder. De Rodenaren hebben zondag te maken met MKV’29. Het is zaak om de ploeg uit Leeuwarden onder zich te houden.
HFC’15 won de uiterst beladen wedstrijd in Zeijen van SVZ, waar oud-HFC-trainer Henry Kramer de dienst uit maakt. Vorig seizoen speelden beide ploegen om het kampioenschap, maar dan in de vierde klasse. Het was een spannend duel, ondanks de ruime 1-4. SVZ begon furieus, maar doelman Ron Meijer hield alles tegen wat op zijn weg kwam. De Hoogkerkers scoorden zelf wel. In de tweede helft stond het tien tegen elf, vanwege een rode kaart voor Zeijen. Zoals vaker maakt dit niets uit. HFC liep wel uit naar 0-3, waarna een penalty werd gemist. Aan het eind was het toch nog billen bijelkaar voor HFC. Vlak voor tijd werd het 1-4. Al met al een wedstrijd op het doorweekte gras van SVZ waar alles in zat. Voor HFC waren Frank Volkers, Johan Honebeek, Jelle de Lange en Jorn Udema trefzeker. HFC is door de zege ook nog eens in punten gelijk gekomen met SVZ.
De topper Nieuw-Roden-Gorredijk kreeg en verdiende geen winnaar. In een prachtig voetbalgevecht hielden beide toppers elkaar in evenwicht. Na een 0-0 ruststand schoot Nick Matulessy na zeven minuten een elfmeter in de netten. Met nog een kwartier te gaan kreeg Gorredijk een hoekschop die niet goed verwerkt werd: 1-1. In een kansenfestival over en weer bleef het bij 1-1. Nieuw-Roden kreeg enkele grote kansen. Met name Wilco Drent, die in blessuretijd uit een voorzet van Jeroen Gooijert, twijfelde in de afwerking en in de beginfase ook een grote kans miste. Aan de andere kant spatte een vrije bal van de gasten uiteen op de lat. En zo bleef het bij 1-1, waar beide rivalen mee konden leven.
Voorafgaand het duel Bakkeveen-Haulerwijk werd stilgestaan bij het overlijden van Waskemeer-speler Daniel Postema, die bij een ongeluk met een busje in Groningen om kwam. “Als buurdorp wilden we ons respect tonen”, sprak Theo Donker van Haulerwijk. Postema was een bekende in de hele regio en kenmerkte zich als een echte doelpuntenmachine. De wedstrijd was niet hoogstaand. Bakkeveen kwam via een dwarrelschot al vroeg op 1-0. Haulerwijk nam vervolgens de regie. Een kopbal van Tim van der Velde werd van de doellijn gehaald. In de rebound zag Janus Pol zijn schot gekeerd. Vervolgens nam Bakkeveen het commando over en mochten de gasten blij zijn dat het niet 3-0 werd. In de tweede helft werd Dennis Ritsema erin gebracht voor Roben Fokkens. Het leidde niet tot scoringskansen. Het werd 3-0. “We hadden misschien een punt verdiend, maar bij 3-0 heb je niet veel recht van spreken”, aldus Donker. .
SVMH leed averij bij Gruno. Het was een terechte nederlaag voor de ploeg uit het zuidelijk deel van het Westerkwartier. “SVMH gaf niet thuis, Gruno was agressiever, wist wel de eerste bal te winnen en wij niet, dat maakte het verschil”, reageerde trainer Johan Middel. Desondanks begon SVMH goed en het was Halbin Wiersema die de zwart-witten aan de leiding hielp. Vijf minuten later was het alweer gelijk en speelde Gruno zich naar een ruime zege. SVMH blijft daardoor onderin bungelen. Komende zondag de derbykraker tegen De Wilper Boys.
De Wilper Boys kende een betere generale voor de buurtclash. De Plantsoen-boys kwamen met 2-1 achter tegen Zwaagwesteinde, maar hielden er toch nog een punt aan over. Danny Louwes zorgde voor 1-0. Jarno Ottema maakte de beslissende 2-2. “Het was een mooie, spannende wedstrijd”, zag de kantinebeheerder van dienst. De Wilper Boys stond een plaats onder SVMH en is de rivaal nu voorbij gestreefd op de ranglijst, ook al gaat het om een punt verschil.
TLC behoudt de koppositie na de minieme 1-0 zege op Blauw En Wit uit Vledder. Frank Driessen was matchwinner op Rodenburg. TLC kreeg genoeg kansen op 2-0, maar maakte het onnodig spannend. Driessen scoorde al vaker dit seizoen. “Het is zijn eerste seizoen. Eerder speelde hij bij DIO Oosterwolde”, stelde Wander Balkema de speler even voor.
Makkinga en Zevenhuizen was de strijd tussen vijf en zes. Beide ploegen hebben een gelijk aantal punten en dat blijft ook zo. In Makkinga bleef het 1-1.  Zevenhuizen was in de eerste helft heer en meester en kwam ook voor door Otto Jelsma. In de tweede helft drong Makkinga aan. Dit op een moment dat Zevenhuizen de boel onder controle had scoorde de thuisclub de 1-1,  na een blunder van de  centrale verdediger. Zevenhuizen ging op jacht naar de winnende, maar deze bleef uit.   “Na de wedstrijd zat de hele ploeg stuk omdat zij  het allen zuur en onnodig puntverlies vonden . Wie ben ik om deze conclusie tegen te gaan ?”, zei Gezinus Oosterhuis, die de hapjes kan bewaren.