Schaakclub Leek verslaat HSP/Veendam met ruime cijfers

De eerste drie borden speelden remise
De eerste drie borden speelden remise Foto: Frans Huisman
Sport

LEEK - Afgelopen vrijdag speelden de schakers van Leek 1 tegen de fusieclub HSP/Veendam uit Hoogezand en Veendam. Door met 6,5 - 1,5 te winnen heeft Leek nog kans eerste te worden in de NOSBO-competitie achttallen 2e fase B. De laatste ronde moet Leek dan Groninger Combinatie 3 verslaan en HSP/Veendam 1 moet winnen van Het Kasteel uit Coevorden. 

Invaller Frans Huisman haalde aan bord 8 het eerste punt binnen. Door een tussenzet van zijn paard won hij een stuk tegenover kwaliteitsverlies. Door actief spel speelde Frans het materiaal voordeel goed uit. Met een mooie mataanval van paard, toren en koning won Tijmen Hofstra zijn partij. Pieter Doller won na een ingewikkelde combinatie een pion. Het loper eindspel met een pion meer won hij met het juiste plan. Aldert-Jan Keessen kwam remise overeen nadat hij zijn voordeel had verspeeld. Na de overwinning van Robin Bos kwam Leek op de 4,5 - 0,5 voorsprong en was de overwinning binnen. Robin won eerst een pion, daarna nog één en vervolgens de partij. Nadat Kees Praagman beslissend voordeel kreeg door een pion tot dame te promoveren, gaf zijn tegenstander op. Daarna volgend nog twee remises, Sander Westerlaan wist uit een slechtere stelling remise te slepen en Erwin Heijen moest met remise genoegen na aanval op de zevende rij van paard en toren.

Jeugdspeler Leonard Meier van SC Leek heeft zich geplaatst voor het NK (Nederlands Kampioenschap) op 22 juni in Spijkenisse. Op het PJK (Provinciaal Kampioenschap) van 21 april werd hij derde in de G-categorie (t/m 8 jaar).

UIT DE KRANT