Sportief spektakel met ‘Doctor’ Wesseling en laatste stunt van Annen

image

In the sportlight Autocross & Combineracen Yde de Punt

YDE-DE PUNT – Liefhebbers van motorisch en mechanisch geweld kijken uit naar de 52e editie van Autocross en Combineraces in Yde- De Punt. Het belooft weer een enorm spektakel. Het evenement- met internationale deelname- op zondag 12 juli begint om 12.00 uur.

Yde-De Punt kent een rijke traditie op gebied van autocross en combineraces. Dit alles staat fraai beschreven op de website van Stichting Activiteiten Yde de Punt. De eerste cross werd gehouden in 1963. Er deden toen alleen stockcars en auto’s mee. Het evenement werd georganiseerd door de Eerste Drentse Autocross Club (EDAC), vervolgens nam Stichting Autospeed Yde de Punt het over en sinds 1988 heet de organisatie Stichting Activiteiten Yde de Punt. Het combineracen dateert van de negentiger jaren. In De Hoeve wilde de plaatselijke organisatie, genaamd ‘De Bende van Acht’, een ‘mechanisch spektakel’ tijdens het plaatselijke zomerfeest. Het moest gewaagder zijn dan andere evenementen en een alternatief voor tractorcross. Een persbericht uit Frankrijk over combineraces werd enthousiast ontvangen betekende de definitieve keuze. In 2000 waaide de race van landbouwmachines over naar het Drentse dorp en werd toegevoegd aan de autocross. Sinds 2001 telt het combineracen mee voor het Nederlands Kampioenschap. Naast Yde-De Punt worden de combineraces ook gehouden in St. Isidorushoeve, Marienvelde en Emmeloord.

De inschrijving voor de autocrossen is inmiddels gesloten. In totaal zijn er negentig deelnemers – verdeeld over verschillende crossen- bij de autocross, en doen er veertig combines mee. De autocross bestaat uit Standaardklasse, Vrije Standaard, Damesklasse en Rodeoklasse. Aan de Vrije Standaardklasse doen ook weer de lokale toppers mee. Sjef Huyben en Ronald Wekema spelen een thuiswedstrijd. Ronald Wekema is de winnaar van de cross in Eelde. Dit na een zinderend, maar – zoals altijd- sportief gevecht met Arnold van der Veen uit Roden, de pechvogel, die in de laatste ronde Wekema voor moest gaan wegens malheur aan zijn wagen. De revanchegevoelens zullen dan aanwezig zijn. Over Eelde gesproken. William Polling zal ook weer van de partij zijn, zonder vader Wim, die gewond raakte op de Eelder baan. Ook uit Eelde: Chris Kregel, die crosst in de auto van Mark Kregel. Al met al belooft het een mooie strijd, op het hoogte niveau. Het is de top van Nederland. Die top komt uit de drie noordelijke provincies, Noord-Holland en Overijssel. De Vrije Standaardklasse komt niet voor in het zuiden des lands. Zoals gezegd: de inschrijving is inmiddels gesloten. “Sommige rijders komen op de bonnefooi”, weet Jeroen Snijders, secretaris van de organisatie, die verheugd meldt dat de Damesklasse en Rodeo helemaal vol zitten. In de standaardklasse is nog ruimte en ook in de Vrije Standaardklasse kunnen nog rijders bij.

En dan ‘de reuzen van het platteland’, de Combines. De machines hebben klinkende en legendarische namen. Zoals ‘Het Gele Geweld’ uit Annerveenschekanaal, ‘The Destroyer’ (Marienvelde), ‘Maxima Power’, ‘Fireball’ en ‘Mienmasjien’. en de onvermijdelijke ‘De Mannen van Annen’. Onder deze paraplu rijdt ook ‘Das Ungeheuer’ van team ‘Scuderia Laverda’. Dit team stopt echter met combineraces. En dus is dit team voor de laatste keer te bewonderen en dat zal niet onopgemerkt blijven. “Ze hebben bij ons een spectaculaire stunt in petto. Wat, is nog een verrassing”, houdt Snijders zich op de vlakte. Onder de deelnemers ook buitenlanders, met teams uit België, Duitsland en Luxemburg. Van eigen bodem uiteraard ‘Racing Team Halfweg’. Met aan het stuur Dennis Wesseling. Nee, Dennis ‘The Doctor’. Met nummer 46 is het de Valentino Rossi van de combines. Dennis weet altijd wat uit te ‘dokteren’. Het circuit is gelegen aan de zuidkant van Yde. ‘De Homsteeg’ ligt precies tussen Yde en De Punt. Het is een mooie combinatie van twee landeigenaren, die hun terrein beschikbaar stellen. Het circuit ligt op terrein van de familie Hogen Esch en dat is Yde, het parkeerterrein en rennerskwartier is het domein van Maatschap Hofstee, inderdaad op grond van De Punt. Het is een mooi circuit, met een normale en rare bocht. Het circuit ligt er goed bij. Wat ooit grasland is geweest. Het vergt andere tactiek van rijden, stuurmanskunst en ook de vering zal anders zijn op het mulle zand. De meeste banen zijn van klei. Sinds 1963 wordt in Yde op zand gereden. Vele vrijwilligers zijn betrokken bij de race. De organisatie krijgt alle medewerking van de landeigenaren en boeren, die met hun trekkers en shovels meehelpen met slepen van auto’s. De Sport Vereniging Yde de Punt ruimt het terrein op.

De races beginnen om 12.00 uur en duren tot 18.00 uur. Begonnen wordt met de autocross en verder wordt er om en om gereden (autocross en combines)

Naam: Autocross & Combineraces NK Yde-De Punt

Organisatie: Stichting Activiteiten Yde De Punt

Opgericht: 1963

Website: www.ydedepunt.nl