Statushouders klaar voor de Nederlandse arbeidsmarkt!

RODEN- Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Voor veel mensen is het best lastig om een antwoord te geven op deze vragen. Voor de twaalf trotse statushouders op de foto vanaf nu niet meer. De afgelopen maanden hebben zij deelgenomen aan het VIP-project en naar een antwoord gezocht op de drie centrale vragen. Dat is ze gelukt en daarom kregen ze afgelopen week hun VIP-diploma uitgereikt tijdens de feestelijke diplomering in het kantoor van de Rabobank in Roden.

VIP staat voor Vluchtelingen Investeren in Participeren. Vluchtelingen, oftewel statushouders, hebben een ongunstige positie op de arbeidsmarkt en dit vraagt om een specifieke aanpak. Met VIP wil Vluchtelingenwerk Noord-Nederland, in samenwerking met ISD Noordenkwartier, statushouders de juiste competenties en vaardigheden leren die nodig zijn om zicht op een stage of (vrijwilligers)werk in Nederland te krijgen.

Tijdens het project krijgen de deelnemers trainingen en worden ze ondersteunt door vrijwillige arbeidscoaches. “Het grootste doel van de trainingen is het ontdekken en naar bovenhalen van de capaciteiten, vaardigheden en ervaringen van de deelnemer. Vaak zijn statushouders niet gewend om zichzelf op de borst te slaan en dus moet de trainer en de arbeidscoaches heel veel doorvragen om te ontdekken waar de capaciteiten liggen. Zodra boven water is wat hij of zij kan en wil, helpt de arbeidscoach ze verder met het voorbereiden van een sollicitatie naar het wensberoep”, aldus arbeidscoach Anton Schmidt. De arbeidscoaches zetten allen hun eigen netwerk in om de deelnemers op weg naar werk te helpen. Dit jaar werd de arbeidscoach-poule aangevuld door drie medewerkers van de Rabobank in Roden.

Na afloop van de uitreiking hebben de statushouders zich met de opgedane kennis van de afgelopen tien weken op een professionele manier voorgesteld aan de belangstellende middels een elevator pitch. Alle deelnemers hebben zich zichtbaar ontwikkeld en hebben zelfs al zicht op een vrijwilligers/stageplek of gaan een (MBO) opleiding volgen!