Statushouders met veel plezier aan het werk bij Novatec!

‘Iedereen is hier aardig, zelfs de baas!’


TOLBERT – “We leren de Nederlandse taal, krijgen ritme, moeten samenwerken en kunnen grappen maken”. Zo wordt het project ‘Werken aan Werk’ beschreven door deelnemende statushouders. Het doel van dit project: de Nederlandse taal beter leren, werkervaring opdoen en werknemersvaardigheden ontwikkelen. Vijf maanden geleden begonnen zo’n twintig enthousiaste statushouders aan een nieuw avontuur. Ze gingen aan het werk bij Novatec in Leek. Inmiddels zijn ze helemaal gewend en voelen ze zich vertrouwd in onder andere de kwekerij, de kringloop, de spuiterij, de inpakafdeling en in de catering/facilitair.

De deelnemers zijn mensen uit diverse landen met allen hun eigen gewoonten, religies en achtergronden. Tijdens het project krijgen ze veelal te maken met de Nederlandse cultuur én met Nederlandse collega’s. Voor statushouder Pierre (33) uit Syrië is het samenwerken en contact met Nederlandse collega’s belangrijk. “Van thuis zitten word ik heel erg moe. Het is fijn om hier contact met andere mensen te hebben. Je praat met elkaar en luistert naar elkaar. Daar kan ik veel van leren. Vooral de Nederlandse taal leer ik zo steeds beter.” Maar wat Pierre het allerfijnste aan het werk bij Novatec vindt? “Er is geen discriminatie. Alle mensen zijn hetzelfde. Er is geen hiërarchie.” Pierre werkte in Syrië als goudsmid en stuurde daar een team van ongeveer dertig mensen aan. “Nu wil ik graag lasser worden. Ik heb al veel ervaring met lassen, maar helaas nog geen certificaat. Dit project motiveert mij om aan mijn toekomst te werken.”

De 34-jarige Hidat is één van de twee vrouwen van de groep. Ze is sociaal, (bijna) altijd vrolijk, een groepsmens en houdt van kletsen. Het contact met andere mensen vindt ze fijn en ze leert veel van anderen. “We mogen hier fouten maken, dat ben ik niet gewend. In Eritrea zouden mensen veel sneller boos worden als je een fout maakt, maar hier help je elkaar juist.” In Eritrea werkte ze in een winkel. In Nederland maakt het niet uit wat ze moet doen, als ze maar bezig kan zijn. “Het is leuk dat we op verschillende afdelingen kunnen werken. Ik vind het koken in de keuken hier bijvoorbeeld erg leuk, omdat ik de gerechten die ik hier leer, ook thuis kan maken voor mijn gezin. Vooral de salade met ei en de rundvleessoep vallen goed in de smaak.” 

Salah (53), altijd opgewerkt en enorm gemotiveerd, werkte vijfentwintig jaar lang in Syrië als docent in het voortgezet onderwijs. Hij gaf les in de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Inmiddels woont hij zo’n twee jaar in Nederland, samen met zijn vrouw en zes kinderen. Salah’s grootste passie: kennis overbrengen. Verder is Salah vooral dankbaar. Dankbaar dat hij aan dit project mag deelnemen en dat er naar hem geluisterd wordt. “Iedereen is hier aardig, zelfs de baas! Dat zijn we in Syrië echt niet gewend.”

Met het project ‘Werken aan Werk’ hopen Novatec en de gemeente Westerkwartier statushouders net dat ene steuntje in de rug te geven wat hen helpt om een mooie toekomst in Nederland op te bouwen.