Stil verlangen

column-cees-longkruid

Of het met mijn leeftijd heeft te maken weet ik niet, maar feit is wel dat ik het stilaan heb gehad met het huidige weer. Of anders gezegd: laat het nu maar echt voorjaar worden met bijpassende temperaturen. Ik kan me dan ook best voorstellen dat mensen er even tussenuit knijpen, naar warmere oorden. Maar om elders in een warmer klimaat te overwinteren lokt niet echt. Bovendien is er hier genoeg te doen en ’vervelen’ is voor mij een onbekend begrip.

We hebben best wel een paar aardige dagen achter de rug en dan ben ik graag in de tuin aan het werk. Daar is altijd wel wat te doen en tuinieren is nog gezond ook. Sowieso loop ik geregeld even de tuin in, vooral wanneer er iets in bloei staat. Al een paar weken geleden zag ik de blauwpaarse kleur van de bloempjes van het Gevlekt longkruid (foto) verschijnen. Het is een fraai bloempje waarvoor ik graag even door de knieën ga. Dan zie je ook de witte vlekjes op het blad. Het verhaal gaat dat die erop kwamen nadat Maria bij het zogen van Jezus een paar druppels morste op het blad van longkruid. Sindsdien zitten de vlekjes erop en heeft de plant een geneeskrachtige werking… De tweede (Latijnse) naam van de plant is trouwens officinalis en (heel) vrij vertaald betekent het: Uit de werkplaats van de apotheker. Vroeger werden alle planten waaraan men geneeskrachtige eigenschappen toedichtte van deze tweede naam voorzien. De eerste naam van longkruid is Pulmonaria en dat is afgeleid van pulmo (long). Het blad lijkt qua vorm op een long, vandaar die naam.

Omdat heel veel planten een geneeskrachtige werking hebben is de signatuurleer ontstaan. Mensen die deze leer aanhangen menen dat de uiterlijke eigenschappen de medicinale werking van een plant aangeven. Zo worden de witte vlekjes op het blad van longkruid vergeleken met longblaasjes en voeg daarbij het longvormige blad en je weet dat deze plant een goede werking op de longen heeft. En het klopt ook nog! De werkzame stoffen helpen bij de bestrijding van bronchitis en COPD (dat zijn chronische luchtwegaandoeningen). Bovendien bevat de plant veel flavonoïden, dat zijn stoffen die bekend staan om hun antioxidantwerking. Je kunt er lekker oud mee worden vermoed je dan. De oliekliertjes van het Sint-Janskruid doen denken aan huidporiën, wat een signatuur zou zijn voor een gunstige werking op huidkwalen. Ik geloof het graag. Toch valt er best wel iets tegen de signatuurleer in te brengen. Het is namelijk wel zo dat er een veelvoud is aan planten met uiterlijke kenmerken die gelijkenissen vertonen met delen van het menselijke lichaam, maar geen medicinale werking hebben. De moderne wetenschap stelt dan ook dat het om bijgeloof gaat en dat eventuele gevallen waarin het klopt louter op toeval berust. Laat onverlet dat er heel veel planten zijn met een medicinale werking en dat er waarschijnlijk nog ontzettend veel valt te ontdekken.

Groente kweken
Zelf groente kweken is de laatste tijd echt in. Niet ten onrechte, want uit ervaring weet ik dat zelfgekweekte groente lekkerder smaakt dan uit de winkel. Vroeger woonde ik op het platteland en had een grote (groente)tuin en voorzag zo’n beetje mijn hele familie van groente. Dat werd zeer op prijs gesteld, want (weet wat je eet) het was (verantwoord) biologisch gekweekt. Om biologisch te tuinieren moet je wel wat in je mars hebben, want hoe voorkom je dat jouw gewassen aangetast worden door rupsen, slakken, ziektes en schimmels. Dat kun je maar beter niet doen met chemische middelen. En hoe verbeter je de grondkwaliteit; is bijvoorbeeld spitten wel nodig. IVN Roden heeft met Gerard Borren een zeer ervaren tuinder in huis die u de fijne kneepjes van het vak kan leren. In een mini-cursus zal hij het verder hebben over composteren, mulching, bemesting, een tuinplan en zaaikalender. Op al uw vragen heeft hij een passend antwoord. De cursus wordt gehouden in het verenigingsgebouw van de Vrije Tijd Tuinders aan de Westeresch (ingang naast de brandweer). Het vind plaats op zaterdag 11 april van 14.00 – 16.30 uur en de kosten zijn € 7,50. Dat is inclusief koffie en u krijgt ook nog een boekje mee naar huis. Leden en donateurs van IVN Roden betalen € 5,-. Opgeven kan bij Margriet van der Pol, tel.: 050 5034574 of per email: margrietvanderpol@hotmail.com