Stilgehouden

column-cees-stilgehouden

Je kunt af en toe voor het dilemma staan iets wel of niet bekend te maken. Soms is het namelijk maar beter iets voor je te houden; het niet te delen met anderen, ondanks het feit dat je iets weet dat je wel van de daken zou willen schreeuwen. Dat laatste is een beetje zwaar aangezet, maar tijdens onze vakantie in juni die we in Zeeland doorbrachten nam ik iets waar dat ik normaliter graag aan anderen had bekendgemaakt.

Het was op de eerste ochtend dat ik bij het wakker worden een vogel hoorde zingen dat me niet bekend in de oren klonk. Ik nam me voor er later op de dag aandacht aan te schenken, maar toen hoorde ik hem niet meer. Een dag later wel en toen bleek hij zich op te houden in een vrijwel ondoordringbaar bosje op de scheiding van ons perceel en dat van een ander. Zien was er niet bij en het gezegde: ”Horen is zien” was in dit geval niet mogelijk, omdat ik de zang niet kon duiden, hoewel het me deels vaag deed denken aan dat van de Winterkoning. Later ving ik een glimp van de vogel op en zag een duidelijke oogstreep. Toen begon het me te dagen dat het een Grauwe fitis (foto: F. Hollander) moest zijn, een vogeltje dat tegenwoordig jaarlijks twee à drie keer wordt waargenomen en dus een zeldzame vogel is. Het dichtstbijzijnde broedgebied bevindt zich in de Baltische staten en dat strekt zich verder oostelijk uit tot wel aan de Himalaya toe. Wanneer je zo’n waarneming aan de grote klok hangt komen daar horden soortenjagers op af -twitchers worden ze genoemd- en die wil je liever niet bij je op het erf hebben, zeker niet wanneer je op vakantie bent. Vandaar dat ik de waarneming maar onder de pet heb gehouden, overigens met als gevolg dat deze niet officieel wordt erkend, want dan zou hij door een andere ervaren vogelaar moeten zijn bevestigd.

Met afstand was dit wel de mooiste vogelwaarneming in Zeeland, voor het overige viel het op vogelgebied ietwat tegen. Daar stond tegenover dat de flora zeer de moeite waard was en landschappelijk heeft de provincie ook veel te bieden. Zeeland is geloof ik de drukst bezochte vakantieprovincie, maar in het buitengebied merk je daar niks van. In de bekende vakantieplaatsen daarentegen kun je bij wijze van spreken over de hoofden lopen. Shoppen is kennelijk ook een favoriete vakantiebezigheid van velen en met mooi weer zitten de terrassen er stampvol. Zierikzee is één van die bekende plaatsen en mijn vrouw leek het wel wat om daar een keer naar toe te gaan. Ze had gehoord dat daar veel ‘leuke winkeltjes’ zijn en dus een bezoek meer dan waard. Nou heb ik niet zoveel op met die ‘leuke winkeltjes’ en blijf meestal buiten staan, want uit ervaring weet ik dat het scheelt in de uitgaven. Dus slenterde ik maar wat heen en weer en keek wat rond. Wat me daarbij toen opviel waren de bloembakken die er, net als elders, in de lantaarnpalen hingen; ‘hanging baskets’ worden ze genoemd. Ze waren divers gevuld met vrolijk bloeiende planten. Wat me vooral deugd deed was dat de inhoud van de bakken kennelijk aantrekkelijk was voor insecten, daar was dus over nagedacht, want ik zag dat er veel bijen en vlinders op afkwamen. Zo zie je dat als natuurliefhebber graag!

Mooi weer

De laatste tijd hebben vakantiegangers pech met het regenachtige weer, maar liefhebbers van paddenstoelen komen juist aan hun trekken. Schimmels houden immers wel van natte omstandigheden en paddenstoelen schieten dan weer uit de grond. Dat blijft niet onopgemerkt en dus wordt erover bericht in diverse media. De kennis is echter beperkt en dan kom je soms rare berichten tegen. Eén ervan was dat de heksenboleet giftig zou zijn, maar dat klopt niet. Anders dan de naam en het blauw worden bij het aansnijden doet vermoeden, is de Gewone heksenboleet juist een smakelijke paddenstoel. Je hebt echter ook een Gladstelige- en een Netstelige heksenboleet die (zwak) giftig zijn. En dan heb je nog de erop lijkende giftige Wolfsboleet en de Satansboleet waar je maar beter van af kunt blijven. Dat laatste adviseer ik mensen dan ook altijd, zo voorkom je (soms dodelijke) fouten. Paddenstoelen kun je het beste in de winkel kopen.

Open Dag

Aanstaande zaterdag is het weer zover en vindt op het Volkstuincomplex aan de Westeresch in Roden weer de Open Dag plaats. IVN Roden staat er natuurlijk weer met een kraam en deze keer wordt er vooral rekening met de jongeren gehouden. Kinderen kunnen er o.a. naar weidevogels en vlinders kijken. Hoe, ziet u ter plekke.