Stroefheidsmeting moet duidelijkheid verschaffen over Maatlanden

RODEN – De gemeente Noordenveld heeft op dinsdag 12 februari een stroefheidsmeting laten uitvoeren door het bedrijf Kiwa KOAC. Dit bedrijf is gespecialiseerd in dergelijke metingen, waarbij moet worden aangetoond hoe stroef het wegdek is. Hiervoor gebruiken zij een speciale techniek met een extra wiel achter de wagen. De band hiervan wordt natgemaakt en met kracht op het wegdek gezet. Zo kan de stroefheid worden gemeten.

Namens het gemeentebestuur kwamen wethouder Alex Wekema en gemeentesecretaris Marinus van der Wal een kijkje nemen bij de test. Wekema sprak de hoop uit snel resultaat te krijgen van de test.
Onlangs heeft de politie een halfuur lang de snelheden van passerende automobilisten gemeten. Daaruit bleek dat 85 procent te hard reed. ‘Wat ik begreep is dat de politie nu indicatieve onderzoeken doet om te kijken of ze vaker gaan controleren langs de Maatlanden’, zei Wekema hierover.

De gemeente Noordenveld meet zelf de snelheid van automobilisten door middel van ‘snelheidskabels’. Eerst stond er een radar langs de weg, maar deze mat onwaarschijnlijke snelheden. Zo zou er iemand met 200 kilometer langs gestoven zijn.
Op internet werden al vele oorzaken voor de ongelukken gegeven en werden er gelijktijdig verschillende oplossingen verzonnen. Eén daarvan was bijvoorbeeld ‘verkanting’, waarbij een dwarshelling in de weg wordt aangebracht. Verkanting zou volgens Wekema juist uitnodigen tot hardrijden.