Studenten streamen vanuit de schelpengrot op Nienoord

LEEK – Nog altijd zijn er veel meer jongeren die positieve alternatieven bedenken om elkaar te ontmoeten en verrassen, dan relschoppers die zich in grote groepen beklagen over eenzaamheid. Drie creatievelingen streken vandaag neer op Nienoord: Merel, Gijs en Bass uit Groningen. Als presentator en DJ namen zij internetkijkers mee door het museum en over het landgoed. Hulp bij het camerawerk, montage, streaming, licht en geluid kregen ze van andere jongeren, deels thuis. Met als gezamenlijk streven: zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel. Die doelen zijn: professionele projecten voor eenzame jongeren die minder kansrijk zijn dan zijzelf. Museum Nienoord werkte ook hierbij natuurlijk volledig mee.

De uur zendtijd vanaf Nienoord wordt gecombineerd met zenduren uit nog vier studentensteden. Studenten daar krijgen een link. Iedere stad verrast zijn kijker met een verrassend aanbod vanaf een aantrekkelijke locatie. Groningen koos voor Nienoord vanwege een bijzonder museumstuk: de Senaatskoets van Vindicat. Dat is een van de zeer weinige authentieke galakoetsen in Nederland die nog regelmatig op straat in functie te zien is. Een optocht door Groningen in 2020 werd vanwege de pandemie afgelast. Historische, soms stokoude foto’s in de uitzending brengen de koets toch in beeld.

Een tv zender werd zó enthousiast van dit initiatief, dat zij aanboden om het optreden ’s avonds live uit te zenden. Helaas konden de studenten daar niet op ingaan: ze moesten voor de avondklok alle apparatuur nog terugbrengen. Jongeren als zij: we zien ze niet vanwege de lockdown, maar tellen er in Nederland zo ’n 4 miljoen.