Sven Kramer en Jorrit Bergsma aan de start Ronde rond het Ronostrand

kaartje-roden

Ronde maakt extra lus bij Langelo

RODEN – Vaste prik op de eerste zondag van juni is de Ronde rond het Ronostrand, een wielerklassieker voor dames en heren elite. Bijzonder: de Ronde krijgt een extra lus bij Langelo, ook om organisatorische reden. Jan Slenema, geestelijk vader van de wielerkoers, vertelt.

‘We kwamen vorig jaar een beetje in tijdnood vanwege de eerste en geslaagde editie van de jeugdwedstrijd’, vertelt Slenema. ‘Om dat probleem te tackelen, hebben we besloten een lusje toe te voegen. Bij de school in Langelo gaan de renners rechts om een kilometer verderop terug te keren op de Lieverseweg. De route wordt zo zes kilometer langer en dat geeft ons precies genoeg speling. Want ook dit jaar organiseren we een jeugdwedstrijd’, weet Slenema.

En dus wordt het een drukte van belang in het centrum van Roden, waar behalve de koers ook nog de laatste dag van Kleintje Rodermarkt gevierd wordt. ‘Roden gaat bruisen. Ik denk dat dit heel leuk voor Roden is dat alles nu zo samenvalt, al vergt het wat meer organisatie allemaal. Er is ontzettend veel te doen en het deelnemersveld liegt er nu al niet om. Zeker is bijvoorbeeld de komst van Sven Kramer en Jorrit Bergsma. Kramer heeft inderdaad iets met deze koers. Het past in zijn schema en hij vindt het kennelijk leuk.’ Ook local-hero Patrick van der Duin verschijnt aan de start, net als de favorieten- aldus Slenema- Arjan Elfrink en Arjan Stroetinga. ‘Het deelnemersveld wordt eigenlijk pas op de dag zelf bekend. Zo gaat dat in de wielerwereld. Als ploegen in de buurt zijn, kunnen ze zich zomaar op de dag zelf nog opgeven’, weet Slenema uit ervaring.

De koers staat bij de mannen en vrouwen te boek als zwaar. Loodzwaar zelfs. ‘Ik kan moeilijk uitleggen waar ‘m dat nou precies in zit eigenlijk. Het is wel een afwisselend parkoers, met open stukken. Dat zal het zijn. Maar nog steeds- we zijn toe aan alweer de 31e editie- staan we er heel goed op bij de renners.’

Bij het organiseren van het evenement zijn in totaal zo’n honderd vrijwilligers betrokken. ‘Naast de koers voor heren en dames organiseren we in het centrum van Roden een jeugdwedstrijd (vanaf 10.00 uur) en wordt er vanaf 13.45 uur een dikke banden race georganiseerd, waarvoor kinderen zich op de dag zelf nog op kunnen geven. Met de activiteiten van Volksvermaken, de plaatselijke horeca en het publiek zal het ongetwijfeld bijzonder gezellig worden in het centrum van Roden. Zeker als de zon ook nog gaat schijnen’, besluit Slenema.

Dameskoers
De dames starten om 9.00 uur op de Brink in Roden voor drie rondes over 34,1 kilometer en een finalelus van 11,2 kilometer. Ze passeren om 9.51 uur, 10.42 uur en 11.33 uur de Raadhuisstraat in Roden. De finish wordt verwacht rond 11.50 uur.

Herenkoers
De heren starten om 13.30 uur op de Brink in Roden voor vier rondes van 34,1 kilometer en drie finalelussen van 11.2 kilometer. Ze passeren om 14.21 uur, 15.12 uur, 16.03 uur en 16.54 uur de Raadhuisstraat in Roden. De finish wordt verwacht rond 17.45 uur.

Start jeugdwedstrijden vanaf 10.00 uur. Dikke bandenrace om 13.45 uur.