SVMH zet ‘kroeglopers’ Hoogkerk aan de kant; TLC buigt 3-1 om in 4-7 zege

REGIO – De tijd van de derby’s is aangebroken. Roden-Actief stond op het hoofdgerecht (zie verslag elders). De Rodenaren gaan met volle moed naar het allerlekkerste: de derby in Peize. Peize kreeg een gevoelige tik van Zwartemeer: 3-0 nederlaag en ziet opeens Roden naast zich in de stand. SVMH-Hoogkerk was ook niet te versmaden. De inwoners van Niebert en Nuis deden dit het beste smaken: 3-2 overwinning. Daardoor liet Hoogkerk- dat een vieze smaak aan overhield- belangrijke punten liggen in de strijd om de periode. Nieuw-Roden en Zevenhuizen hadden een slechte generale voor hun onderlinge treffen, komende zondag. Beiden verloren van de clubs uit Steenwijk. Het toetje was geen derby, maar wel verrukkelijk: Bedum-TLC. Na een 3-1 achterstand werd het 4-7 van de ploeg van de niet aanwezige Gert Slomp. Haulerwijk is twee weken vrij.

Peize, dat niet goed uit de winterstop kwam, leek de draad weer op te pakken na de winst van vorige week tegen FC Assen, maar de jonkies van Konneman waren niet opgewassen tegen het fysiek sterkere Zwartemeer. De 3-0 was een terechte afspiegeling. De gasten begonnen eenvoudigweg niet goed aan de wedstrijd, wat leidde tot een snelle achterstand. Peize liet zich ver terugduwen en zat niet kort genoeg op de man. Bij de 2-0 konden de blauwhemden zich nog verschuilen achter een buitenspelgeval. Het vlagsignaal van Tom Stoker werd genegeerd door scheidsrechter Stel. Vervolgens kwam Peize iets beter in de wedstrijd en kwam na rust Ronald Kosters oog in oog met de keeper, maar wist het net niet te vinden. De bezoekers kregen meerdere kansen. Zo faalde ook Tom van Leijsen in riante scoringspositie. Doordat het lang 2-0 bleef viel het geloof weg. Aan het eind werd het nog 3-0 voor de nummer twaalf van de ranglijst. Plaaggeest was Dekker die alle treffers voor zijn rekening nam. De wonden likken is het devies van Frank Konneman, die weet dat het vertrouwen momenteel even ontbreekt. “Maar het gaat helemaal goed komen.”, blijft Konneman optimistisch. “Zondag moeten we er staan.”. Want tegen Roden gaat het niet alleen om de competitie, maar de eer en glorie van Noordenveld. Om vier uur weten we meer.

Debutant SVMH boekte een verrassende 3-2 zege op ‘eeuwig’ kandidaat promovendus Hoogkerk. Na de domper van vorige week stond bij SVMH alles in het teken van de winst. De ploeg van Patrick van Nimwegen veranderde het systeem en maakte het waar. In een boeiend voetbalgevecht was de wedstrijd aanvankelijk in evenwicht: 1-1 (schitterende goal Jorick Greiner en tegentreffer Frank Volkers). Na de pauze liep de thuisclub uit naar 3-1 via Marc Boonstra, die in de rebound na de gemiste strafschop van Carlo Roffel (als gevolg van overtreding op Ton Koster) succes had en Halbin Wiersema, na een mooi uitgespeelde aanval over meerdere schijven. In het slotkwartier ging Hoogkerk ‘een op een’ spelen en ontstond er zowaar druk op het doel van de thuisclub. Verder dan 3-2 – doordat een verdediger een steek liet vallen waarna Jeffry Romijn kon scoren- liet De Wieken-club het niet komen. Uiteraard was Patrick van Nimwegen in opperste stemming. Hoogkerk-hoofdtrainer Heiko van den Berg had vanzelfsprekend de bokkenpruik op. “Ik had van te voren wel een zware middag verwacht na verliespunten tegen de mindere tegenstanders.” En sprak vervolgens klare taal: “Het probleem is dat dit elftal het niet op kan brengen om tegen de onderste ploegen te spelen en gaat liever tot diep in de nacht stappen. Daarom zal deze club ook nooit promoveren. En daarom heb ik ook niet bijgetekend.””, voegde de trainer er duidelijk aan toe. Want de kans op een periode is zo goed als verkeken al heeft Hoogkerk geluk dat de concurrenten ook punten lieten liggen.

Grote teleurstelling ook bij GOMOS dat in eigen huis een makkie had aan het onderin bungelende Makkinga (7-1), maar in het Friese lelijk de boot inging: 2-1. “We leidden te veel balverlies, de eindpass was bedroevend”, keek Ab Rutten de wedstrijd terug. Na een 1-0 achterstand maakte Thijs Voerman nog wel gelijk, maar ging GOMOS door individuele fouten alsnog de boot in. “Het meest teleurstellende is dat we de hele wedstrijd beter zijn, maar we missen legio en dan de meest simpele kansen. Het ontbreekt aan een scherpschutter. Als trainer sta je machteloos. Ik had GOMOS graag willen verlaten met een prijs, maar dat wordt zo erg lastig.”, aldus Ab Rutten.

Zevenhuizen voetbalde zoals het bijveld (het hoofdveld was afgekeurd) erbij lag in Steenwijkerwold: barslecht. Zevenhuizen had veel personele problemen. Zo stonden drie A-junioren in de basis en B-junior Trienco Groefsema tussen de palen. Aan hem lag het niet. Diep in de tweede helft werd de winnende gescoord. De rood-zwarten schepten zelf geen enkele kans. “We hebben eenvoudigweg te weinig gebracht. Dat kan een keer gebeuren. Dan maar Nieuw-Roden pakken”, balde Bram Klaassens de vuisten. Zeker voor Zevenhuizen is het zaak om de drie punten te pakken. De ploeg van de Olde Streek staat er niet florissant voor, met een tiende plaats.

Nieuw-Roden staat er beduidend beter voor, in de middenmoot. Maar de blauw-witten waren op hun beurt niet opgewassen tegen het beste van Steenwijk-zondag: Steenwijker Boys. “De nederlaag was ingecalculeerd”, zei leider Robert Vorenholt. “Ze waren niet eens zo goed, maar hebben niettemin kwaliteit.” Na minuut een was het 0-1, binnen het kwartier stond er 0-3 op het scorebord. Na de 0-4 was het over en sluiten. De Noordenvelders kregen wel kansjes, maar zonder resultaat. “We moeten de rug rechten tegen Zevenhuizen.” Enkele baldadige jongeren hebben het sportveld aan de Zevenhuisterweg onder handen genomen. Ze hebben spijt van de vernielingen die zijn aangericht. De zaak is opgelost met de ouders. “Het is de bedoeling dat ze zelf meewerken aan het herstel”, zegt Vorenholt. Zo kan het dus ook.

En dan de klapper van de week. TLC boog tegen Bedum een 3-1 achterstand om in een korfbaluitslag: 4-7. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt en hoef het ook niet meer meemaken”, kwam er meteen achteraan van leider Wim Bonhof. Overigens gebeurde dit zonder Gert Slomp die in Zwitserland bivakkeerde. Zaterdagtrainer Wiebe van der Beek nam de honneurs waar. TLC speelde met een hoop invallers. Desondanks deze ongekende uitslag. Patrick Bosman scoorde drie keer.

En dat is vijf op een rij voor De Wilper Boys dat Blue Boys uit Nijbeets terugwees: 4-1. De Wilp speelde een aardige eerste helft en ging met een gerust gevoel aan de thee: 3-0. In de tweede helft zakte het spelpeil naar een bedenkelijk niveau. Baltempo laag, passes die niet aankomen en een weggegeven doelpunt. Het werd nog wel 4-0 en een kwartier voor tijd 4-1. Arjan van de Kaap, Joey Louwes, Klaas Algra en Danny Louwes waren de goalgetters tegen de rode lantaarndrager. De rood-zwarten bezetten nog altijd de derde plek. “Ook slechte wedstrijden moet je winnen om bij de top 4 te blijven”, concludeerde Martin Lobers. Dat de Wilpsters sterk uit de winterstop zijn gekomen is slechts een understatement.