’t Paiser Vermoak biedt denderende toneelkunst

sportl;ight2

sportlight1In the sportlight: ’t Paiser Vermoak

PEIZE – Dinsdag 23 februari is het dan eindelijk zover. De gewilde kaartjes voor de voorstelling van toneelvereniging ’t Paiser Vermoak gaan in de voorverkoop. Daarmee wordt in Café Ensing te Peize de officiële aftrap gegeven richting een kwartet denderende voorstellingen van de vereniging. “Zoals ieder jaar zullen ook dit jaar de kaartjes voor de voorstellingen weer als warme broodjes over de toonbank gaan”, voorspelt Dolf Venhuizen van Vereniging Volksvermaken Peize.

Wie de voorstelling wil bijwonen kan maar beter vroeg in rij gaan staan bij het Peizer café. Traditiegetrouw zijn de voorstellingen snel uitverkocht. “De 500 kaartjes vinden gretig aftrek bij onze leden”, aldus Dolf. “Zij kunnen dan ook gratis hun kaarten halen en kosteloos de voorstelling bezoeken.” Volksvermaken Peize kent inmiddels 2000 leden die voor een tientje per jaar kunnen rekenen op vele kortingen en gratis evenementen. Het is dan ook geen wonder dat de zaal bij de voorstellingen van toneelvereniging ’t Paiser Vermoak al jaren vol zit met enthousiaste mensen. Natuurlijk dragen de uitstekende regie van de ervaren regisseuse Pieta van der Klei en het overtuigende acteerwerk van de acteurs en actrices ook een grote steen bij aan succes. “Het is altijd een feest om weer samen te komen en te werken aan een nieuw project”, vertelt toneelspeelster Anneke Joosten. “We hebben een leuke, hechte groep die al jaren samen speelt. Dat maakt de uitvoering ieder jaar weer tot een onvergetelijke gebeurtenis. Ook voor ons, de acteurs.” Haar collega-actrice Linda Dekker speelt dit jaar voor de derde keer mee. “Ik behoor tot de jonge garde”, weet Linda. “Dit jaar heb ik een wat kleinere rol dan vorig jaar, maar dat mag de pret niet drukken. We gaan een fantastisch leuk stuk opvoeren.” Volgens Linda zit “Hotel de Meerpaal” vol met humor en onvoorziene wendingen. “Er kan een hoop mis gaan in een hotel dat op zijn laatste benen loopt”, verklapt ze. “Het hotel zou dichtgaan, maar besluit uiteindelijk toch open te blijven voor de winter. En wat voor een raar volk dan binnen komt lopen. Dat moeten de mensen zelf maar komen bekijken tijdens één van de vier voorstellingen.” Alhoewel Linda drie jaar geleden bij de vereniging is gekomen en tot de jonge garde behoort kan de toneelvereniging nog wel wat meer vers bloed gebruiken. “Vooral jonge mannen”, weet Anneke. “Daarvan hebben we wat te weinig. Maar iedereen die toneel wil spelen is natuurlijk welkom.”

Vanaf eind oktober is het Peizer gezelschap al aan het repeteren om er ook dit jaar weer een geweldig succes van te maken. “Er wordt hard gewerkt om de mensen vier mooie avonden vol vermaak te kunnen geven”, vervolgt Anneke Joosten. “De afgelopen maanden hebben we alles op elkaar afgestemd, zijn we voorstelling wezen voorbereiden en hebben we de decors en de kleding verzorgd. Het kan bijna beginnen.” De laatste drie weken worden gebruikt om de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten. Bij de generale repetitie op de dinsdag voor de eerste voorstelling moeten de puzzelstukjes op hun plek vallen. “En dat komt ook altijd goed”, weet Anneke. “Het is én het blijft spannend, maar problematisch wordt het nooit.” Vrijdag 11 maart gaat het dan echt gebeuren. De première van de voorstelling “Hotel de Meerpaal” door toneelvereniging ’t Paiser Vermoak in Café Ensing. Tijdens de vier voorstellingen zijn -naar verwachting en zoals gebruikelijk- alle stoeltjes bezet. Na de première worden er op zaterdag 12 maart en zaterdag 19 maart nog twee heerlijke voorstellingen gegeven van de klucht in vier bedrijven, eveneens in een uitverkochte zaal. Zondagmiddag komen de acteurs en actrices voor de laatste keer de bühne op om het toneelstuk op te voeren. “De zondag is voor veel mensen een leuk dagje uit”, weet Linda. Anneke vult daar op aan: “Na de zondagmiddagmatinee is er de mogelijkheid te genieten van een uitgebreid stamppotbuffet. En dat is echt ideaal hoor!”, lacht ze. “Je kan je daar gewoon voor opgeven. Hartstikke gezellig. Even lekker met elkaar nakletsen na vier drukke, maar oh-zo-mooie voorstellingen.” Ook veel toeschouwers van de matinee maken gebruik van het buffet. “Veelal oudere mensen die op zondag naar het toneel komen”, vertelt Linda. “Ook zij blijven vaak nog even nagenieten van het leuke dagje uit en plakken er een etentje aan vast.”

Dolf Venhuizen is blij dat de voorbereidingen van de voorstellingen zo voorspoedig verlopen. “Volksvermaken streeft ernaar jaarlijks voor zoveel mogelijk leden zoveel mogelijk leuke evenementen te organiseren”, vertelt hij. “Hotel de Meerpaal is dit jaar al het derde evenement dat gaat gebeuren, en we zijn nog geen twee maanden bezig in 2016.” De voorstellingen van toneelvereniging ’t Paiser Vermoak vinden plaats op 11, 12, 19 en 20 maart in Café Ensing te Peize. De ‘kaartverkoop’ start dinsdagavond 23 februari in het café. Leden van Volksvermaken Peize kunnen de kaartjes tussen 19:00 en 19:30 uur gratis ophalen. Mochten er kaartjes overblijven, dan mogen ook niet-leden de voorstelling bijwonen. Niet-leden betalen in dat geval 5 euro.

Wie: ’t Paiser Vermoak
Speelt: ‘Hotel Meerpaal’
Wanneer: 11, 12, 19 en 20 maart
Waar: Ensing, Peize
Kaartjes: Ensing, 23 februari, 19.00 uur
Organisatie: Volksvermaken Peize
Info:
www.volksvermakenpeize.nl