’t Paiser Vermoak komt met ‘De Mississippi Roos’

PEIZE – Geen toneelseizoen zonder ’t Paiser Vermoak. Ook dit jaar zijn ze er weer bij met vier voorstellingen, zoals dat de laatste jaren gewoonte is geworden. Want waar de meeste toneelverenigingen moeite hebben zichzelf overeind te houden, zit het toneelleven in Peize in de lift.

De voorstellingen staan al decennia op de kalender van Volksvermaken. De voorverkoop op dinsdag 12 februari bij Café Ensing, verliep goed. Zowel leden als niet-leden wisten het café weer massaal te vinden, waardoor er nog maar een beperkt aantal kaarten over is. In totaal kunnen er zo’n vijfhonderd kaarten worden verkocht, verdeeld over vier avonden. Vrezen voor lege plekken hoeft Volksvermaken Peize niet: de voorstellingen zitten doorgaans bomvol.

Dat de verkoop van kaarten zo goed loopt is geen verrassing. Niet alleen leveren de voorstelling van ’t Paiser Vermoak veel entertainment op, voor een appel en een ei ben je er al bij. Voor leden van Volksvermaken Peize bestaat er namelijk de mogelijkheid om twee kaarten gratis te krijgen. Feitelijk heb je dan het lidmaatschap er ook uit. Eén kaart kost vijf euro en een lidmaatschap kost tien.

De voorstellingen worden gespeeld op 2, 3, 8 en 9 maart. Dit jaar is gekozen voor het stuk ‘De Missisippi Roos, een blijspel in drie bedrijven, geschreven door D.J. Eggengoor. Het stuk gaat over Engelberta Vellekoop die eigenlijk best tevreden is met haar leven als ze haar vriendin, Rika van de Ploegakker, haar mooie nieuwe bungalow laat zien die haar man heeft laten bouwen, nadat hij de boerderij aan kant heeft gedaan. Dat het vuur in beider echtgenoten danig is gedoofd, is iets waar ze zich maar hebben bij neergelegd. De mannen hebben echter zorgen van een heel ander kaliber. Dertig jaar geleden, toen beiden nog best van wanten wisten, werd op het dorp een groot bevrijdingsfeest gevierd. Het hoogtepunt van dat feest was een optreden van een zangeres, die alles had wat een man zich maar wensen kan… de Mississippi Roos. De mannen waagden een kansje, van het een kwam het ander en van het ander kwam een kind! En nu, dertig jaar later, brengt dat kind, heel het dorp in beweging.

Op de planken staan: Jan Huberts, Jacob Bezema, Joop Bakker, Harmanna Geersing, Lenie Been, Nienke Klijn, Lenze Hoven Tineke Geersing, Henk Gritter en Rianne Mensinga. De rol van souffleuse is toebedeeld aan Linda Dekker, Martje Timmer verzorgt de grime. Het geheel staat onder leiding van regisseuse Pieta van der Klei.
De voorstellingen vinden op 2, 8 en 9 maart vanaf 20:00 uur plaats. Op 3 maart is er een middagvoorstelling, welke om 14:30 uur begint. De avondvoorstellingen worden telkens muzikaal omlijst.

De Vereniging van Volksvermaken Peize zal na het toneel alweer druk met andere gelegenheden aan de slag gaan. Zo is er eind maart een jaarvergadering en zal kort daarna nog het Palmpasen-feest georganiseerd worden. Vanaf april barst het klootschieten weer los en ondertussen moet er nog een vrijmarkt tijdens Koningsdag in elkaar worden geflanst. Eind mei is er de Avond Wandelvierdaagse en ook juni wordt een drukke maand. Dan organiseren zij achtereenvolgens een Taptoe, de Paardenshow en Pais Sonic. Sinds kort zijn ook de FriZZ Party’s een fenomeen. In juli wordt er een heuse Frizz Pool Party georganiseerd in Zwembad Peize.
Ze houden het dorp levend, zo zou je het kunnen zeggen. Met meer dan zestig sponsoren, kunnen ze dat hopelijk nog jaren blijven doen. Het toneel van toneelvereniging ’t Paiser Vermoak belooft in ieder geval een aantal mooie voorstellingen.
Wat: Uitvoeringen ’t Paiser Vermoak
Wanneer: zaterdag 2, zondag 3, vrijdag 8 en zaterdag 9 maart
Waar: Café Ensing te Peize
Info: www.volksvermakenpeize.nl of info@volksvermakenpeize.nl.