Technisch en tactisch worden kinderen beter, maar zeker ook mentaal’

Afbeelding
Sport

Gert Westerhof introduceert soccersquash in Roden

RODEN – Eerst maar eens de feiten. Op woensdag 3 februari (14.15 uur-15.00 uur) start Gert Westerhof in sportcentrum De Hullen een tien weekse clinic soccersquash voor kinderen in de leeftijd van zes tot en met tien jaar. Soccersquash is – de naam zegt het al – een combinatie van voetbal en squash. Tijdens de clinic wordt gewerkt aan de technische, tactische, conditionele en mentale vaardigheden van de spelers. Het kleine, afgesloten speelveld zorgt ervoor dat de bal constant in het spel blijft. Hierdoor is er veel balcontact en beweging bij de spelers. Veel balcontacten zorgt ervoor dat er in korte tijd veel geleerd kan worden, de (basis)techniek van de spelers zal hierdoor enorm vooruitgaan.
De praktijk. Het is woensdagmiddag, 12.30 uur. In een squashkooi voetballen Gert Westerhof en zoon Daan. Kleine Daan krijgt harde- , zachte- en hoge ballen te verwerken. Hij schiet zelf hard, geplaatst, tactisch en speelt één tegen één met pa. Er is inderdaad continu balcontact. De traptechniek wordt getraind. Constant omschakelmomenten, tijd voor zogenaamde ‘rouwmomenten’ is er niet. Tactisch inzicht wordt gevraagd. Daan moet inschatten waar de bal zo ongeveer terecht komt. Hoewel nog heel jong, gaat Daan onverdroten voort. Het hoofd zo rood als een tomaat, met enorm veel plezier. Soccersquash lijkt dé ideale voetbaltraining. Veel beter in elk geval dan wat je vaak ziet bij clubs: wachtrijen, weinig balcontacten en eenzijdige oefenstof.
Gert Westerhof is zelf enorm enthousiast, zoals hij continu op zoek is naar nieuwe (voetbal)dingen. Zo organiseerde hij al eens voetbalgym en voetbalatletiek. ‘Soccersquash had ik al heel lang in m’n hoofd. Omdat het ideaal is voor kinderen en omdat de mogelijkheden er zijn.’ Westerhof gaat werken met groepjes van maximaal zes kinderen per baan. Er wordt aan de techniek gewerkt, er worden partijtjes gespeeld – de bal is nooit uit- en daardoor wordt ook de mentale weerbaarheid van de kinderen getest. ‘Je moet door. Opgeven kan niet. Je moet mentaal dus sterk zijn. Het mentale element mis ik nu vaak bij voetbalclubs. Daar wordt in mijn ogen te weinig aandacht aan besteed. Kinderen zijn continu bezig, een uur lang. Vergelijk dat maar eens met de ‘normale’ veldtraining die ze voorgeschoteld krijgen. ‘

Nieuwe is soccersquash overigens niet. Er is zelfs een landelijke bond. ‘Eigenlijk zou elke voetbalclub dit aan moeten bieden. Implementeren in de eigen training, in de opleiding. Maar goed, dat gebeurt maar zelden. Ik ben wel al gebeld door het Asser ACV. Zij willen er wel iets mee gaan doen. Ik hoop dat meer clubs dit voorbeeld volgen, want ik geloof heilig in deze trainingsmethode.’
Daan gaat ondertussen gewoon door. Hoe moe ook. Prachtig, dat soccersquash. En enorm leerzaam bovendien. Meedoen? Geef je dan zo snel mogelijk op via info@westerhofroden.nl. De kosten voor de tien clinics bedragen 45 euro. Voor meer informatie kan gemaild worden naar info@westerhofroden.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook