Tegenslag voor schaakclub Roden

RODEN – Schaakclub Roden heeft in de noordelijke clubcompetitie verloren van Assen. Door dit resultaat heeft de club handhaving in de promotieklasse niet meer in eigen hand.

Roden begon goed. Henk van Bemmel gaf het team een geweldige steun in de rug met een vlotte winstpartij. Dick Dalmolen en Ruurd Kunnen hadden toen al remise gespeeld. De stand werd gelijk door nederlagen van Johan Zwanepol en Tom Visser en winst van Ger Battjes. Zwanepol had in de opening een pion verloren en een slechte stelling gekregen, terwijl Visser werd verrast door een super-moderne openingsvariant. Battjes won van het jeugdige Asser talent Tycho Bruggink. De prognoses waren voorzichtig optimistisch. Ward Romeijnders stond een pion achter en verdedigde zich goed. Dat zou remise kunnen worden, hoewel het verliesgevaar nog niet helemaal was geweken. Lieuwe Boskma stond beter, maar niet gewonnen. Boskma wilde wel remise, maar moest doorspelen in het belang van het team. Toen blunderde hij een paard weg, en plotseling zat een overwinning voor Roden er niet meer in. Romeijnders hield zijn partij knap remise, zodat de eindstand 4½-3½ in het voordeel van Assen werd. Al met al een zware tegenslag, maar nog is alle hoop niet verloren. De nummers 8 tot en met 10 degraderen. Roden moet de laatste wedstrijd tegen SC Van der Linde uit Winschoten winnen. Als Veendam verliest van Assen, eindigen Roden en Veendam op de gedeelde achtste plaats. Dan geeft het aantal bordpunten de doorslag en dat is in het voordeel van Roden. Ook Groninger Combinatie kan nog ingehaald worden, maar dat team heeft aanzienlijk meer bordpunten. De 25e ronde van de interne competitie kende geen verrassende uitslagen. Aan de top van het klassement bleef alles bij het oude. Vermeldenswaard is de overwinning van Jan Duisterwinkel op zijn broer Kees. Theo Wolthekker zag zijn aanvallende spel beloond met een fraaie overwinning op Ale Bakker en Menno Kiezer wist in het eindspel een toren van Jeppe Teensma te winnen en daarmee de partij. Frans van Doorn liep zich te pletter op een muur van zwarte pionnen die Arnold Meister na een goed gespeelde opening had neergezet en moest berusten in remise. Henk Kouwenberg won met degelijk spel van Arend van der Burgh die halverwege de partij een forse steek liet vallen.

Jannie Russchen hield lang stand tegen Cees Hageman. De met zwart spelende Hageman wist de druk op de witte stelling echter steeds verder op te voeren en won uiteindelijk verdiend. De partijen van Frits Bosman tegen Bob van Maanen en Derk Holman tegen Ab Colly werden remise.