Thijs Hogenhuis schrijft leuk boek over saai onderwijs


‘Misschien pas ik gewoon niet zo goed thuis in het huidige onderwijs’

NIETAP – Haas gaat undercover, een kritische blik op het moderne onderwijs. Dat is de titel van het boek dat de inmiddels 18-jarige Thijs Hogenhuis schreef op 17-jarige leeftijd. De leerling van de Lindenborg in Leek vindt de lessen op school maar saai. Toen hij een CKV-opdracht moest maken, besloot hij een kritische verhandeling te schrijven over het onderwijs. En voor hij het wist had hij een boek geschreven.

‘Voor die CKV-opdracht mochten we zelf kiezen welke discipline we zouden gebruiken. Als het maar maatschappelijk zou prikkelen. Ik heb zelf al jaren het gevoel dat ik niet helemaal lekker in het onderwijs pas. Dus besloot ik een verhaal te schrijven, waarin ik de haas gebruik als hoofdpersoon. Hazen staan symbool voor intelligentie, kunde en objectiviteit. Ik vond dat een mooi figuur om het verhaal aan op te hangen.’
Erg lang schreef Thijs niet aan zijn boek. ‘Ik schreef het in de vakantie, in twee weken. Aanvankelijk echt alleen als CKV-opdracht. Ik wilde gewoon een goed cijfer halen. Maar ik bond het mooi in en vroeg mijn zusje de tekening te maken. Toen ik het inleverde was mijn docent zo enthousiast, dat we een uitgever hebben gezocht.’

Jeffrey Linker, Thijs’ CKV-docent, kan zich tot op zekere hoogte wel vinden in wat Thijs zegt. ‘Ik vind zijn helicopterview mooi, hij levert zeker kritiek waar we iets aan hebben. Thijs is iemand die in zijn kracht wil worden gezet en dat verwoordt hij prima. Toch ben ik vooral erg enthousiast over het project zelf, het gaat me minder om de inhoud. Mijn verhaal is anders dan dat van hem. Ik werd meteen gegrepen door de manier waarop hij de haas had gebruikt, dat trok me meteen het boek in. Hij zegt vaak dat hij helemaal niet creatief is, maar dit project wijst iets heel anders uit. Ik vond dat we er meer mee konden doen, dus ik heb hem in contact gebracht met een uitgever en de rest moest hij zelf doen.’

Uitgeverij Eigenzinnig zag wel wat in het boek, tot verrassing van Thijs ‘Dat was best heel bijzonder, ja. Dat je iets schrijft en dat je er dan een uitgever voor vindt. De uitgever gaf me nog wat aanwijzingen en nu is het klaar. Het komt officieel 30 november uit.’
Thijs verduidelijkt dat Haas gaat undercover zijn eigen visie op het onderwijs is. ‘Ik heb geen onderzoek gedaan. Dit is echt mijn mening die gebaseerd is op mijn ervaringen. En vooral mijn irritatie over de manier waarop ik onderwijs krijg. Misschien pas ik gewoon niet zo goed thuis in het huidige onderwijs. Ik zou meer aandacht voor de leerling willen, in de zin dat er meer gekeken wordt naar waar je talent ligt. Nu volgen we vaste programma’s die door de overheid worden opgelegd. De school moet hier precies aan voldoen. Voor mij zijn dat te strakke kaders, dit systeem daagt me niet uit. Als je kijkt naar het vak O&O, onderzoek en ontwerpen van het Technasium, dan krijg je echte opdrachten van echte opdrachtgevers. Dat interesseert me veel meer. Je wordt dan geprikkeld om na te denken.’
Er ligt inmiddels een uitnodiging van beleidsmedewerkers van het ministerie van OCW. ‘Ik heb daar nog geen datum voor, maar ik ga er met raadslid Anita van der Noord naar toe. Ik vind het wel fijn dat het opgepikt is. Mijn medeleerlingen vinden het wel heel leuk dat het een boek geworden is. Mijn CKV-docent meneer Linker deelde het op LinkedIn en toen werd het opeens een hype. Dat is best spectaculair ja.’
Thijs zit in zijn laatste jaar op het VWO, maar leert zeker door. ‘Natuurlijk leer ik door. Ik weet ook wel dat ik dat nodig heb om later werk te kunnen vinden. Ik weet nog niet zeker welke kant ik op wil. Misschien de politiek in, ik heb een lichte ambitie in die richting. Ik hoef geen tweede Rutte te worden, maar beleidszaken interesseren me zeker.’
Hoewel Thijs door de opdracht van het vak CKV zijn boek uitbracht, heeft hij er niet heel veel mee op. ‘Meneer Linker noemt me ‘de leukste mopperkont.’ Ik vind dat het vak best veel tijd kost. Maar deze opdracht leverde me dus wel een 10 op. Daar was ik wel blij mee, want nu sta ik gemiddeld een 8.’