Thomashuis Roden in nieuwe handen

‘Wij willen ervoor zorgen dat bewoners kunnen meedoen aan het verenigingsleven’

RODEN – Ingrid en Alfred Nijenhuis zijn per 1 december de nieuwe zorgondernemers van Thomashuis Noordenveld in Roden. Het koppel verhuisde enkele weken geleden met hun twee kinderen Gijs (13) en Mieke (12) naar het voorhuis van de boerderij, die dienstdoet als kleinschalige woonvoorziening voor 8 volwassenen met een verstandelijke beperking. ‘Wij hebben veel zin in ons nieuwe leven samen met de bewoners.’ Jelle Regeling en Nynke Bosma zwaaien na zes jaar af als zorgondernemers. Thomashuis Roden zal vanaf 1 december de naam Thomashuis Noordenveld dragen.

Al jaren speelde het koppel uit Rolde met het idee om te gaan ondernemen in de zorg. Van dagbesteding tot woonzorg; verschillende ideeën passeerden de revue. Dat het paar zich zou richten op mensen met een verstandelijke beperking stond wel als een paal boven water. In de franchiseformule Thomashuis kwamen al hun wensen samen. Alfred: “De vrijheid van het ondernemerschap en de kleinschaligheid spreken ons aan.” Ingrid was door haar werk als agogische regie hulpverlener/verpleegkundige al bij meerdere Thomashuizen over de vloer gekomen. De Thomashuis-visie sluit goed aan bij hoe het stel vindt dat de zorg eruit moet zien. “Voor ons is het belangrijk dat iedereen gezien wordt voor de persoon wie hij of zij is. Niet de beperking of handicap. Warme en betrokken zorg zoals je die ook vindt in een gezin.”

Zij staan naast de bewoner en bieden ondersteuning waar nodig. Zij willen samen onderzoeken wat zijn iemands dromen, wensen of verlangens? Wil een bewoner graag muziek maken, zwemmen of golfen bij de baan om de hoek? En bij welke dagbesteding voelt een bewoner zich thuis en gewaardeerd? “Keuzevrijheid en participatie in het dorp zijn belangrijke voorwaarden. Wij willen ervoor zorgen dat bewoners kunnen meedoen aan het verenigingsleven. En een sociaal netwerk buiten het Thomashuis opbouwen. Wij doen het met elkaar en voor elkaar!”

Het ondernemersstel heeft met hun overname van Thomashuis bewust gekozen voor een nieuwe naam. De kersverse ondernemers willen namelijk graag in de toekomst iets betekenen voor de hele gemeente Noordenveld. Zo is de bestrijding van eenzaamheid een thema dat hen nauw aan het hart gaat en hebben zij tal van ideeën op dit gebied. Denk aan een inwoner van Noordenveld die bij de bewoners aanschuift voor een maaltijd.”