‘Thuisadministratie’ Humanitas verder zonder grondleggers Simon en Frens

RODEN – Het begin in 2005 als een pilot en groeide in de loop der jaren uit tot een volwaardig project: ‘Thuisadministratie’ van Humanitas. Simon Vaas en Frens Sikkema waren vanaf het begin betrokken bij de opzet van dit project. Beiden besloten onlangs om hun werkzaamheden af te bouwen en over te dragen aan Menzo Kingma Boltjes.

Sikkema was in 2005 bestuurslid van Humantas en vanuit zijn functie als penningmeester betrokken bij de start van het project. ‘We hebben in de beginperiode gezocht naar samenwerking met andere partijen’, zegt hij. ‘In het maatschappelijk werk vonden we direct een prima partner. Door goede contacten konden zij klanten met een administratief probleem naar ons doorverwijzen. Tegenwoordig werken we ook samen met andere instanties als het ISD, het welzijnswerk en de Noordenveldwerkers.’ Bij de start van het project kwam ook Simon Vaas in beeld. ‘Ik kreeg wat meer vrije tijd en wilde me als vrijwilliger inzetten voor een goed doel. Ik werd coördinator van dit project. Wanneer iemand aangeeft hulp te willen hebben bij het op orde brengen van de thuisadministratie, neem ik contact op. We beoordelen het probleem en ik zoek er de goede vrijwilliger bij. Bij Humanitas gaan we vertrouwelijk en anoniem om met alle persoonlijke gegevens. Dat hebben we met elkaar zo afgesproken. Vrijwilligers helpen de mensen vervolgens op weg. In principe is onze inzet altijd tijdelijk van aard. Mensen hebben een eigen verantwoording. We helpen en geven adviezen, zonder met een vinger te wijzen. Een aanpak die goed bij ons past’, zegt Vaas. Waren er in 2005 nog vijf vrijwilligers en werden twintig bezoeken afgelegd, nu zijn er twintig vrijwilligers actief en worden er 270 verschillende klanten geholpen. Vrijwilligers komen eens per maand bijeen voor overleg en altijd is er een gastspreker die een speciaal financieel onderwerp verdiept. Hulp bij de administratie is er speciaal voor mensen die moeite hebben met het op orde houden en het regelen van de administratie. Ook wordt gekeken naar verzekeringen en worden diverse financiële regelingen nader onder de loep genomen. Aan deze ondersteuning zijn geen kosten verboden. Verder is er wekelijks een inloopspreekuur in het Inwonersplein aan de Schoolstraat in Roden van 09.00 uur tot 10.00 uur. Wie wil kan ook bellen: 06-23286023.
Het gaat overigens prima met de afdeling Noordenveld van Humanitas. Sikkema benadrukt dat de organisatie vooral omkijkt naar de samenleving. ‘Met z’n allen willen we dat het goed leven is in onze gemeente. Wij dragen daar een steentje aan bij. Door het opbouwen van een stevig netwerk met andere organisaties, kunnen we mensen goed op weg helpen. Dit project is daar een prima voorbeeld van. Humanitas kijkt van mensen tot mensen zonder te veroordelen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Thuisadministratie. Ook onze andere activiteiten als vriendschappelijk huisbezoek, de kinderspeelgoedactie tijdens Sinterklaas, de kindervakantieweken en bijvoorbeeld het gedetineerdenbezoek zijn daar goede voorbeelden van.’