‘Tienduizend unieke stemmen, dat is ook écht uniek’

roden bestuur sportgala

Sportgala Noordenveld blijft maar groeien

RODEN – Het budget is klein, net als de gemeente Noordenveld en dus ook het arsenaal aan kandidaten waaruit Sportgala Noordenveld kan putten. En toch blijft het evenement groeien en groeien. Het bewijs zijn wel de meer dan tienduizend stemmen die op de genomineerde sporters zijn uitgebracht. Let wel: unieke stemmen. ‘Dubbele stemmen en spam zijn er uit gefilterd. Tienduizend stemmen is echt uniek hoor. Het zegt wel iets over ons gala en over hoe belangrijk sport kennelijk voor de inwoners van Noordenveld is’, zegt gala-voorzitter Han Kemker. En ondertussen zijn de winnaars bekend, want meteen na de jaarwisseling zat de jury bijeen en waren de stemmen geteld.
Die tienduizend stemmen waren ook nog eens heel keurig verdeeld over de sporters. ‘324. Dat aantal stemmen is maximaal naar een genomineerde sporter gegaan. Gemiddeld lag het aantal online tussen de twee- en driehonderd. Ook dat zegt wel wat. Van een piek is geen sprake’, weet Kemker. Ook de voorzitter kent de geluiden dat bepaalde sporters wel erg vaak genomineerd worden, of dat het vreemd is dat iemand of een evenement twee keer achter elkaar wint. ‘Vergeet niet dat we het over Noordenveld hebben. Een niet heel grote gemeente. Het is dus niet zo dat de (top)sporters voor het oprapen liggen. Ik denk zelfs dat we heel trots kunnen zijn op de sporters die we dit jaar en al eerder genomineerd hebben. Opvallend is wel dat in de categorie talent veel keuze is. Van die talenten zie je lang niet iedereen later terug in de categorie sportman of sportvrouw. Ergens gaat dus iets mis. Of onderweg maakt men andere keuzes.’

Hoe het werkt: het aantal uitgebrachte stemmen is de helft van de uitslag. De andere helft wordt bepaald door de jury, die al jaren bestaat uit voorzitter Jan Kemkers, Aaltje Bron, Jan Arends, Erwin van de Looi en Vincent Muskee. ‘We hebben meteen de ‘contracten’ met de juryleden na de laatste vergadering verlengd’, zegt Kemker. ‘Het mooie is: elk van de juryleden heeft een volkomen eigen kijk op de prestaties en kan dat nog onderbouwen ook. Dat levert soms heel aardige en pittige discussies op. En het levert bovendien een evenwichtige uitslag op’, verzekert Kemker.
Behalve prijzen voor de sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, sportevenement en sporter met een beperking, wordt ook dit jaar de Ben Boers Oeuvreprijs uitgereikt. ‘Ben was heel lang jurylid en overleed veel te vroeg. Met deze prijs blijft hij toch een beetje bij ons. Annie, zijn vrouw, en de rest van Ben’s familie is elk jaar van de partij en reikt de prijs uit. Dat waarderen wij enorm, zoals ook de familie Boers het prettig vindt er elk jaar bij te zijn.’

Sportgala Noordenveld staat dus vooral in het teken van het uitreiken van prijzen. De Drentse sportkenner bij uitstek, Karin Mulder, presenteert en tussen de prijsuitreikingen door is er ruimte voor entertainment. ‘We hebben weer een heel aardig programma samen kunnen stellen. Zo komt de bekende Freestyle voetballer Mark van Luit langs en staan er optredens van Fitnesscentrum Roden en Palestra op het programma. Ook Bewegingscentrum Nog verzorgt een act, terwijl we met Boy Looijen een finalist van Holland’s Got Talent in huis hebben. Hit It is er met drumming en Charlotte Middendorp verzorgt bij de opening een demonstratie trampoline springen. Volop spektakel dus.’

Ook na afloop is er amusement met Dj Sowieso. Dan kunnen de voetjes van de vloer. ‘Uiteraard kan iedereen gratis naar binnen. We beginnen om 20.00 uur en de Pompstee is open vanaf 19.30 uur. Net als voorgaande jaren hopen we op een volle bak. Dat hebben de genomineerde sporters zonder meer verdiend.’

De genomineerden
Sporter(s) met beperking

Renske Wekema (zwemmen), Jacco Brink (zwemmen) en Flotar estafetteteam (zwemmen)
Sporttalent
Sering Perdok (turnen), Jolijn Essink (hockey), Maaike Verwey (skeeleren), Danielle Giezen (skeeleren), Jeroen Hilster (motorsport), Demi Vogel (acrogym) en Xin Du Hendriks (acrogym)
Sportevenement
Slag om Norg (wielersport), Tuigpaardenconcours Norg (paardensport), Red Bull Kop over Kop Koers (wielersport), Eventingcross Norg (paardensport), NRT Toernooi REO (tennis), Run van Roden (loopsport)
Sportploeg
VV Gomos (voetbal), Schaakploeg Roden 1, Futsal dames Nieuw Roden (zaalvoetbal) en Team Grupetto Peize (wielersport)
Sportman
Patrick van der Duin (wielersport), Stefan Poutsma (wielersport), Arjan Elferink (schaatsen), Ramon Ansing (vissen), Ilja Caljouw (motorsport), Leon Vorenholt (paardensport) en Wolter van der Veen (paardensport)
Sportvrouw
Romy Froma (paardensport), Ellen Wynia (paardensport), Joanne Westerhof (paardensport) en Trieneke Fokkens (wielersport)