Tiesinga en Komduur blijven bestuur Volksvermaken tóch trouw

Jan Tiesinga 2 2014

Na plotseling overlijden Albert Ananias

RODEN – Jan Tiesinga blijft tenminste nog een jaar voorzitter van Volksvermaken Roden. Ook Albert Komduur blijft voorlopig aan als bestuurslid. Beiden waren aanvankelijk van plan te stoppen. Door het plotselinge overlijden van secretaris Albert Ananias zijn Jan en Albert – na goed overleg met de overige bestuursleden- teruggekomen op hun besluit. Overigens gaat Volksvermaken wel naarstig op zoek naar vervangers voor Komduur en Tiesinga. Dat zal – zeker gezien de werkwijze van Volksvermaken waarbij elk bestuurslid een soort van vetorecht heeft- geen eenvoudige opgave worden.

Vorig jaar al liet Tiesinga weten te overwegen te stoppen bij Volksvermaken. ‘Ik heb een huisje op Ameland. Een prachtig huisje. Door het voorzitterschap ontbreekt de tijd om daar optimaal van te genieten. Bovendien word ik een jaartje ouder en heb ik nog wel wat meer hobby’s’, liet hij al verschillende keren weten. En dus was het plan – naar verluidt- dat Tiesinga bij de eerstvolgende ledenvergadering zou worden opgevolgd door Lammert Kalfsbeek, al bevestigde nooit iemand dit volmondig. Een publiek geheim dus. Ook Albert Komduur, tijdens het 75-jarig jubileum van Volksvermaken nog Koninklijk onderscheiden, wilde stoppen. Tot Albert Ananias ziek werd en overleed. Toen werd alles anders.

‘Door het plotselinge overlijden van Albert én omdat ik en Albert Komduur uit het bestuur zouden stappen, zou het blijvende bestuur liefst drie nieuwe mensen moeten zoeken. Dat is wat teveel van het goede. Bovendien lever je zo ontzettend veel ervaring in. Het is maar de vraag of dat verstandig is. Zeker gezien de overvolle agenda die we hebben.’

En dus kwamen zowel Jan en Albert op hun schreden terug en is de continuïteit voorlopig gewaarborgd. Een meer dan uitstekende zaak en bijzonder chique van Tiesinga en Komduur. Rik van der Es neemt de secretariële taken van Ananias over. Een behoorlijk karwei. ‘Inderdaad’, reageert Van der Es. ‘Wel is het zo dat de taken binnen het bestuur zijn herverdeeld, waardoor er weer een evenwichtige taakverdeling zal zijn’, zegt Van der Es, ondermeer verantwoordelijk voor de organisatie van de Weihnachtsmarkt, die op zaterdag 13 december in het centrum van Roden zal worden gehouden. Bovendien zal Volksvermaken wat betreft het secretariaat wat meer overstappen richting e-mail, waar nu vrijwel alles nog per brief, een stuk bewerkelijker dus, gebeurde.

Nog meer nieuws van het Volksvermaken-front. De jaarlijkse oudejaarsborrel voor sponsoren zal dit jaar niet plaatsvinden na de Weihnachtsmarkt, maar een week later (20 december, 17.00 uur). ‘Een gezellige borrel na de Weihnachtsmarkt was voor ons als bestuur niet optimaal’, lacht Van der Es. Logisch, want de mannen zijn dan vaak al voor dag en dauw op pad. ‘Inderdaad, vaak al rond een uurtje of zes in de ochtend. Het is een zware dag en ondertussen krijg je nog wel eens een glühweintje aangeboden. Vandaar dat we besloten hebben de borrel een week later te houden. Hebben we er zelf ook meer aan.’