Titanengevecht in modderpoel krijgt geen winnaar

GOMOS slaat aanval Stadspark af

NORG – De topwedstrijd tussen GOMOS en Stadspark had alles in zich: spanning, knetterharde duels, hectiek in beide strafschopgebieden en af en toe technische hoogstandjes. Een waar sportief voetbalgevecht, dat in een terecht gelijkspel eindigde.

GOMOS leek in het voordeel, op het vertrouwde gras, tegenover een Stadspark dat gewend is aan kunstgras. Maar de fusieclub van Gronitas en De Vogels liet zich niet van de wijs brengen en had zich goed voorbereid.  Ook al gleed een van de spelers in de warming-up wel dertig keer uit. De stadjers toonden zich fanatiek, wat je in eerste instantie niet zou verwachten van een stadse ploeg. Aangejaagd door trainer Germaine Beck. De Norgers, toch wel bol van zelfvertrouwen gezien de leiderspositie, hadden er niet van terug en moesten vanaf de aftrap het snelle en beweeglijke Stadspark een halt toeroepen. GOMOS had toch al een moeizame start. De opbouw was slordig- al had dat ook te maken met het zware veld, dat goed voetbal onmogelijk maakte- en de ploeg van Wim Bakering werd behoorlijk afgetroefd, op snelheid en gretigheid. Stadspark, een ploeg die liefst tien nieuwe gezichten telt, is al snel een geheel geworden. Met voorin de aalgladde broers David en George Goguadze, een plaag voor de Norger defensie.  Stadspark was erg dreigend. Ennio Jansen, de beresterke centrale verdediger, van origine Actief,  was met een inzet dichtbij de 0-1. En na een hoge peer verraste  Youri  Kleve doelman Melvin Koning bijna met een achterwaartse kopbal.  Een eerste Norger wapenfeit was een afstandsschot van Ivo Drenth, iets te hoog gericht. GOMOS zocht zich ploeterend een weg naar het vijandige doel. Na een woordenwisseling tussen Guido Koolen en Ronald Sloots, niet eens over de speelwijze, kwam dan het eerste echte Norger gevaar. Verdediger Richard Meursing kwam op via de zijkant, bleef gelukkig in balbezit, en zag Jannes Siegers voorin. Siegers had alle gelegenheid om de hoek te kiezen en uit te halen, maar deed dit veel te zacht. De misser kwam de geel-zwarte ploeg duur te staan. Enkele minuten later gaf Stadspark op niet kinderachtige manier het verschil weer. Uit een hoekschop kwam David Goguadze letterlijk invliegen. Diens kopbal was steenhard en onhoudbaar voor Koning: 0-1. Waar GOMOS aarzelend afwerkte, deed Stadspark het met volle overtuiging.  Het huidige GOMOS kan goed omgaan met tegenslagen, waar het in het verleden moeite mee had. Vijf minuten voor rust een fantastische pass met de buitenkant schoen van Jan Harm Siegers, waardoor Jannes Siegers vrije doortocht kreeg. De flegmatieke Siegers werd gestopt door Michel Boonstra. Een buitenkansje voor Ronald Sloots, vrije trap net buiten de zestien. De omvangrijke muur bedekte de linkerkant.  De rechterhoek werd tot verbazing van iedereen helemaal vrijgelaten. Sloots – Koolen leidde af- hoefde alleen maar goed te richten, deed dit ook, de hard geschoten lage bal vloog het lege vak in: 1-1. Stadspark had in de eerste helft het meeste aandeel, maar GOMOS toonde weer eens veerkracht.

De tweede helft was nog spectaculairder.  Het moddergevecht trok echter niet de verwachte publieke toeloop. Mogelijk had de rechtstreekse tv-uitzending van RTV Drenthe ermee te maken. Echt aangenaam was het buiten ook niet, maar van de strijd werd je wel warm. In de tweede helft ontstonden er aan beide kanten kansrijke situaties. In de 65e minuut kwamen de Noordenvelders goed weg. Na een mooie aanval werd de bal koppend klaar gelegd voor Romario Tjong-A- Sie, Koning pareerde met de voeten. Bij het andere doel een kans voor GOMOS. Invaller Jeroen van der Horst kreeg de bal door het centrum, zette door en kwam tot een schot, dat gekeerd werd door Arne Wilpshaar. Even later weer een Norger mogelijkheid. Guido Koolen zette de aanval op, Jordi van Esch wilde schieten maar miste, waarna Jannes Siegers nu wel overtuigend inschoot, de inzet werd verweerd.  GOMOS gaf wat meer de toon aan dan voor rust. Maar de uitbraken van de stadjers  bleven levensgevaarlijk. Bij een aanval over links, kwam de bal op de rechterflank, waar Gerrel Fernand verwoestend uithaalde.  De bal kletste rakelings naast. “Dat was ook te mooi”, oordeelde Wim Bakering droogjes. Het was hoe dan ook een mooi gevecht. Ondanks soms grimmige duels nooit vervelend. Er waren veel hachelijke momenten voor beide doelen. In het slotkwartier werd de strijd wel heviger en kookte  Stadspark bijkans over. “Let op die doorkopballen”, waarschuwde Bakering maar weer. Prompt kwam er weer een hoge bal en kon Kay Bootsma net niet over de lange Koning koppen. Het bleef een heroïsch gevecht. Beide invallers Van der Horst en Sven Pilon kwamen in kansrijke positie, de stadjers wankelden,  maar hielden stand. In de ultieme tegenstoot ging Boonstra iets te hard door op Koning, waardoor even een opstootje ontstond. Zoals de hele wedstrijd bleef het binnen de perken. Beide clubs konden zich prima leven met de remise, die volledig op zijn plaats was. GOMOS kreeg voor het eerst serieus tegenstand. “Dit was verreweg de sterkste tegenstander”, vond voorzitter Albert Drenth.  GOMOS bleef ook tegen deze ploeg overeind. Sterker: GOMOS blijft bovenaan, broederlijk samen met…Stadspark.

GOMOS-Stadspark 1-1; Scoreverloop: 35. David Goguadze 0-1, 40. Ronald Sloots 1-1; Scheidsrechter: Van Schepen; Gele kaart: Ronald Sloots, Ramon Klok (GOMOS), Michel Boonstra, Romario Tjong-A-Sie, Ennio Jansen (Stadspark); Toeschouwers: 200

Opstelling GOMOS: Melvin Koning, Richard Meursing, Ronald Sloots, Ramon Klok, Jeffrey Krul, Roy Slachter (76. Joris Adams), Ivo Drenth, Jordi van Esch, Jannes Siegers (76. Sven Pilon), Guido Koolen, Jan Harm Siegers (54. Jeroen van der Horst)

De Tweede Bal:  het oppeppen voor de wedstrijd hoort er tegenwoordig bij. Stadspark danste vooraf in de kleedkamer op keiharde housemuziek. GOMOS heeft Theo en Theo. Theo 1 draagt zelfs   gedichten voor en ja, ook het elftal van GOMOS heeft een eigen muziekinstallatie. De muziek varieert van house tot ‘die lach op je gezicht’  tot  jawel Jannes…. Het draagt allemaal bij voor een goede sfeer. GOMOS en gedichten, is dat dan het geheim van GOMOS?