TLC en Haulerwijk ongenaakbaar; Fochteloo houdt Zevenhuizen uit hoofdtoernooi

leek voetbalgala 1

leek voetbalgala 2Leekster Voetbalgala van start

LEEK – Veel doelpunten, spannende wedstrijden en veel publiek, kenmerkte de start van het Leekster Voetbalgala. TLC en Haulerwijk hebben zich zonder puntverlies geplaatst voor het hoofdtoernooi, dat maandag van start is gegaan.

De aftrap werd donderdag al verricht door Robin Klazinga, zoon van Roel Klazinga, die in mei overleed. Robin schoot meteen de bal in het doel. Robin speelde in een ver verleden voor het toenmalige VV Leek. Hij herinnert zich nog de finale in 1985, tegen Roden. Robin, bijgestaan door zijn moeder Mieke, noemde het eerbetoon mooi. “Zo blijft hij in herinnering”. Jammer dat er bij de aftrap weinig toeschouwers waren, al zal dat bij de uitreiking van de eerste Roel Klazinga-trofee anders zijn. Overigens kon de andere zoon, Tim, niet bij de opening zijn, Dames hebben zich in het mannenbolwerk van het Gala gewerkt. Al jaren timmeren vrouwen aan de weg, de organisatie vond het tijd om ze te laten deelnemen op het Gala. Het is even wennen. Ook voor de dames zelf, die van de omroeper te horen krijgen dat ze de oorbellen en ringen uit moeten doen. Torenhoog favoriet Nieuw-Roden (met spelers in de eredivisie speelt de eerste damesfinale tegen JV Oostenburg.

Vrijdag begon het B-toernooi. In Poule C werd Haulerwijk groepswinnaar. Het zondagteam, dat het zaterdagteam verving, verloor geen punt. Poule C was vooral een strijd tussen Janus Pol (Haulerwijk) en Martin Douwsma (Fochteloo). De eerste slag won Haulerwijk al (6-5 zege) in een waar spektakelstuk. Bijzonder pikant was ook het duel Fochteloo-Zevenhuizen. Zevenhuizen is de oude club van Douwsma. In weer een geweldig spektakelstuk won Fochteloo- meer dan Douwsma- in de ultieme fase en hield Zevenhuizen daarmee uit het hoofdtoernooi. Zevenhuizen eindigde als derde in de poule. Opvallend enkele hoge uitslagen (14-2 en 12-5). Het betekende geen record. De 16-1 op het eerste Gala is de hoogste uitslag

Poule D was een prooi voor TLC, dat met een jonge ploeg fris voor de dag kwam. TLC won alle poulewedstrijden. Grootste tegenstander was De Sweach, maar daar won het verassend eenvoudig van: 7-1. De ploeg uit Beetsterzwaag had niet gerekend op een plaats in het hoofdtoernooi en mag dan de verrassing genoemd worden. Overigens van de vier B-teams die zich plaatsten komen er drie uit Friesland. GVB, dat al vaker doordrong tot het A-toernooi, werd nu uitgeschakeld. Ook in deze groep uitschieters van 14-0. Clubs als Wispolia werden gebruikt als kanonnenvoer. Dat kan niet gezegd worden van Yde de Punt, dat op het veld terugkeerde in de vijfde klasse, en zich knap staande hield.

De start van het Voetbalgala trok meer toeschouwers dan vorig jaar. In totaal 30 procent meer.