‘Toch knap dat we de club zo in stand weten te houden’

Sport voor Ontspanning trots op 50-jarig jubileum

RODERESCH – De school in Roderesch is al weg. De Vrouwenvereniging bestaat ook al niet meer, maar Sport Voor Ontspanning (SVO) houdt gewoon stand. Al een halve eeuw. Zaterdag 10 september wordt de bijzondere mijlpaal gevierd met een receptie en een sportieve activiteit, uiteraard in het RasHuys. SVO is de afgelopen vijftig jaar veel meer gebleken dan een gymnastiekvereniging. Het is en blijft een bindende factor in het dorp, dat daarnaast ook nog een klootschiet- en een visclub rijk is. Voorzitter Sieny Mulder en voormalig bestuurslid Coby Meek – zelf al veertig jaar lid- duiken in de historie van de club.

Meester Brinks richtte SVO in 1966 op, vier jaar later leidde meester Brummel de eerste ledenvergadering en in dat jaar werd ook voor het eerst de dropping en de inmiddels legendarische fietstocht gehouden. ‘Ik heb laatst de notulen van de ledenvergaderingen gelezen en je komt dan echt prachtige dingen tegen’, zegt Mulder. Voor Coby ligt dat anders. Zij is al veertig jaar lid en was dus overal zelf bij. Uren kan ze praten over SVO. Wat doorklinkt in haar woorden is vooral trots. ‘Dat ben ik ook’, zegt Meek. ‘Ik vind het knap dat we de vereniging in stand weten te houden. Dat we nog steeds rond de 25 leden hebben en elke maandag in twee groepen sporten’, zegt ze terecht.

De notulen eerst maar eens. In die van 1972 staat bijvoorbeeld dat de clubkas leeg was en daarom kwam SVO met een closetpapieractie, terwijl in 1974 voor het eerst gedanst werd met de bejaardensoos, iets dat twintig jaar stand hield. Elk jaar in maart, bij Café Giezen. Vanaf 1975 werd er ook gevoetbald. Tegen de dames van Nieuw Roden. ‘Dat ging er altijd heel fanatiek aan toe’, weet Coby nog, net zoals er jarenlang op verschillende plaatsen aan volleybalevenementen deelgenomen werd. Nog steeds neemt de Nieuwjaarsvisite een belangrijke rol in, net zoals maandag vanaf de oprichting dé SVO-dag is. Want behalve het feit dat er gesport wordt op maandag, vinden en vonden alle randactiviteiten en uitstapjes in 99 van de 100 keer ook op maandag plaats. De maandag was ook de reden dat de leden van de vereniging vaak samen van een Chinees buffet genoten. ‘Heel lang was de Chinees namelijk als enige eettent open op maandag’, lacht Coby. ‘Ik denk dat we alle Chinezen in de omtrek wel gehad hebben.’

1980 was, zo blijkt uit de notulen, een topjaar. De vereniging had 39 leden, nog steeds een record. 1980 was ook het jaar dat Hilda de Groot als leidster aangesteld werd. De Groot hield het liefst dertig jaar bij de vereniging vol. Daarvoor legde Jikke Hamstra er op maandag de zweep over. ‘Sporten onder leiding van Jikke was heel pittig. Poeh, als ik daar aan terugdenk. Ik zag soms gewoon tegen bepaalde onderdelen op, haha. Jikke is overigens erg belangrijk voor onze vereniging geweest. Ze bedacht de naam en stond aan de wieg van de uitwisseling met Roderwolde. Tegenwoordig krijgen we les van Tamara Pater. Een moderne trainster. Het gaat steeds meer de fitnesskant op. We werken elke maandag aan de conditie, doen cardio-oefeningen en werken aan buik, billen en benen. Het gaat er elke maandag heel serieus aan toe. Traditioneel is ook de afsluiting met een balspel’, zegt Coby.

Ook een leuk verhaal uit de rijke geschiedenis is het seizoen 1980/81. ‘ De kas van de club bleek te vol. Er zat teveel geld in. Besloten werd om de leden maar op Chinees te trakteren. Er is toen voor vierhonderd gulden Chinees besteld. Een jaar later werd de contributie verhoogd en bleek de bodem van de schatkist weer in zicht, haha. Hadden we kennelijk toch wat teveel Chinees gegeten samen’, lacht Mulder. In 2006 bestond de club veertig jaar. Om de extra activiteiten die in dat kader georganiseerd zouden worden te bekostigen, werd het plan opgevat een verloting te houden. ‘De Fiets4daagse deed Roderesch aan en voor Herberg Van Es was een stempelpost. En dus hadden we allemaal prijzen ingezameld en wilden we een verloting houden. We waren er helemaal klaar voor, toen Nederland ineens te maken kreeg met een hittegolf en de vierdaagse geannuleerd werd. Ik heb een jaar lang heel de zolder vol met prijzen gehad, gelukkig ging de verloting een jaar later wel gewoon door’, weet Mulder nog goed. Ook bijzonder: het toch kleine SVO won jaren geleden een mooie geldprijs van modeketen Vogele. Coby en zus Trientje zorgden daar voor. SVO mocht vervolgens voor veel geld materiaal uitzoeken bij een sportzaak. En van dat materiaal wordt nog steeds gebruik gemaakt, zoals in het verleden ook de NAM een duit in het zakje deed. Kerstgym, de afsluitende fietstocht, verrassende en gevarieerde uitjes, workshops en quizavonden: SVO is meer dan alleen gymnastiek. Veel meer. Het is de bindende factor. Al een halve eeuw.

‘We hebben nu zo’n 25 leden. Die sporten elke maandagavond in de gymzaal van ’t RasHuys. De eerste groep van 19.00 uur tot 20.00 uur en de tweede groep van 20.00 uur tot 21.00 uur. Nieuwe leden zijn heel welkom. We vormen nu een hechte groep, maar fris, jong bloed is welkom. We sporten op een moderne manier. Alsof je naar een fitnesscentrum gaat. Bij SVO is het daarnaast ook gezellig. De eerste drie lessen zijn gratis, wie daarna lid wordt betaald tachtig euro contributie per jaar. Dus ook daar hoef je het niet voor te laten’, doet de voorzitter aan ledenwerving.

Tenslotte: de receptie op 10 september is bedoeld voor leden, oud-leden, (oud)bestuursleden en iedereen die de club een warm hart toedraagt en begint om 15.00 uur. Vanaf 17.00n uur staat er een verrassende sportieve activiteit op de agenda. Informatie over de receptie én over de club in het algemeen zijn in te winnen bij Hennie Alkema via 050-5017443.