Tocht om de Noord komt Noordenveld wegblazen

Nieuws

“We proberen de droom van elke wandelaar uit te laten komen”

NOORDENVELD – ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan ’t Wad’; zo luiden de eerste zinnen van het Gronings Volkslied wat de al jaren de basis vormt voor de Tocht om de Noord. Deze tiende editie op 26 en 27 september wordt die tweede zin op zondag waarheid als de 5000 wandelaars die deelnemen voor een groot deel door de gemeente Noordenveld wandelen. Hen wacht een wandelfestijn, de dorpen ook een feest. “Ook deze dorpen zijn deelnemer van de Tocht om de Noord. Die proberen we er echt bij te betrekken.”

Aan het woord is een bevlogen Peter Velthuis. Creatief brein achter de tocht, spin in het web en organisator vanaf het eerste uur. Aan zijn zijde functioneert immer weer Lieverse Koos Feiken, die zich logistiek wonder mag noemen. Zijn vrouw Henny Koerts neemt het dit jaar op zich de culturele leiding te nemen. Voor de eerste maal wordt het een heuse thuiswedstrijd voor haar. Het wandelfestijn viert dit jaar een tienjarig jubileum met ditmaal als thema ‘laat je leiden door het geluid van Groningen’. De route voert grotendeels langs het Jacobspad, een pelgrimspad van Groningen tot aan het Spaanse Santiago de Compestella. Op zaterdag lopen de wandelaars vanaf Uithuizen naar de stad. Op zondag lopen zij door de gemeente Noordenveld vanaf het zuiden naar opnieuw de stad.

“Wat is het meest kenmerkende geluid van Groningen”, steekt Velthuis van wal, “dat is de orgel. Aan het Jacobspad vind je veel kerken en dus orgels en zo is de keuze voor de route tot stand gekomen. Laten we van de wandelaar een pelgrim maken”, vervolgt hij enthousiast. “Dat is uiteindelijk toch de droom van elke wandelaar: die pelgrimstocht tot aan Santiago. Die droom gaan wij waarmaken.” Voor een aantal deelnemers zelfs echt. “Het is de bedoeling om in mei met een stuk of tien wandelaars naar Spanje te gaan. Net zoals we hier nu het eerste stuk lopen van het Jacobspad, zullen we daar dan het laatste stuk lopen.”

De keuze voor Noordenveld was met deze leidraad geen verrassende meer. “Door Norg loopt het Jacobspad.” “Maar ook hierachter”, wijst Hennie richting het Lieverse diepje, “daar waar het oude bruggetje met de dam stond, loopt het. Iets minder concreet, maar het is er wel.” Op deze tweede dag van het evenement, wordt het Jacobspad wel iets meer losgelaten. “Dat komt omdat één van de belangrijkste punten van de Tocht om de Noord toch is dat we de dorpen erbij betrekken. Hier in Noordenveld loopt het Jacobspad echter niet door dorpen, maar vooral door de natuur. In elk geval het begin- en eindpunt kloppen wel”, verduidelijkt Velthuis. “De dorpen zijn uiteindelijk ook deelnemer van de Tocht om de Noord. Zij organiseren activiteiten van theater tot aan muziek of proeverijen.” Al eerder bleek dit recept voor zowel wandelaar als dorp succesvol. “Ik ken wel plekken waar het dorp zelf als de wandelaars voorbij waren gezellig samen verder gingen. Dan vierden ze hun eigen feestje met elkaar”, weet Hennie.

Er zijn verschillende opties voor wie aan de Tocht om de Noord meedoet. De 5000 wandelaars die mee mochten doen, er staan er namelijk nog eens 3000 op de wachtlijst!, konden kiezen uit één of twee dagen lopen en dan uit de afstanden van 15, 25 of 40 kilometer. Velthuis spreekt van een prestatiemars: “het is mooi dat je het haalt”. Maar voor de echte liefhebbers, of misschien beter ‘die-hards’, is er dit jaar ook een Kennedymars waarbij de deelnemers in twintig uur exact tachtig kilometer afleggen. En wie dan nog door wil, kan de ultratocht doen: na deze Kennedymars die vrijdagavond begint, de nacht doorgaat en zaterdags meeloopt in de 40 kilometerroute, ook nog even de zondag erachteraan plakken. Extremen die voor het gros van de deelnemers niet gelden. Koerts spreekt dan ook van “de categorie levensgenieters” als ze het over de deelnemers heeft. “Ze nemen echt tot zich wat er onderweg allemaal gedaan wordt en genieten van de natuur. Ik zie ze als gastvrouw bij de start en dan weer bij de finish en geniet elke keer weer van de verhalen en het enthousiasme als ze binnenkomen. De één waardeert het groen onderweg; een ander heeft het over het lekkerste stukje droge worst ooit wat hij onderweg heeft geproefd.”

Ze legde inmiddels contact in de dorpen waar de route langskomt en heeft haar culturele deel aardig op poten. ’s Ochtends vroeg al starten de deelnemers van de 40 kilometer in Norg. “We starten bij het Beweegcentrum waar direct al wat te doen is. Ze hebben daar onder andere de plaatselijke fanfare ingeschakeld. Via Langelo en Lieveren gaan we naar Roden. Het is een rustig begin, we gaan in alle rust door het bos, maar dat past ook wel bij de zondagmorgen. In Roden, komen we langs de kinderboerderij die open is en waar de deelnemers die daar werken ook muziek maken. De deelnemers aan de 25 kilometer starten bij Snow en Co. We lopen door naar Leutingewolde, waar het uitpakken echt begint. Via Sandebuur gaat het door naar Roderwolde waar het dorp ook echt leuk heeft opgepakt. Door de Onlanden voert de route naar Peize en daar zullen rond een uur of één ook de deelnemers aan de 15 kilometer gaan starten. De finish is op de Vismarkt in Groningen.” De wandelaars lopen daar door de Aa-kerk waar een afscheidsconcert wordt opgevoerd waaraan ze zelf meewerken.

Niet elk dorp in de gemeente is even actief. “Ze moeten het natuurlijk zelf willen. Vergeet niet dat we ook een week na de Rodermarkt gaan lopen. Dan vraag je ook best veel van de mensen. We zorgen er als organisatie uiteraard ook zelf voor dat er langs de route genoeg activiteiten en acts zijn.” Velthuis hoopt in elk geval dat het evenement opnieuw breed gedragen wordt. “We proberen een dorp altijd zo breed mogelijk te benaderen. Vragen niet alleen Dorpsbelangen bij te dragen, maar proberen ook een historische vereniging, sportclub of kerk erbij te betrekken.” Best een uitdaging voor de Groningse tocht die nu door Drenthe voert. “Ja, we merken wel dat we hier minder bekend zijn.” Een tiende jubileum is dan ook zeker geen reden niet door te bouwen aan het concept. Ideeën zat en met die 3000 wandelaars op de wachtlijst aan populariteit ook geen gebrek. Het feestje dat Tocht om de Noord heeft, zal Noordenveld nu ook meemaken. Deze Drentse dorpen worden ditmaal weggeblazen door het geluid van Groningen en wat dat is, is aan ieder voor zich. “Ik hoop dan ook dat mensen langs de route het leuk vinden mee te werken”, sluit Hennie af. “Mensen die iets met geluid willen doen, zijn welkom. We willen het liefst alle routewijzigingen aangeven met geluid. Dat kan op allerlei manieren; laat je creativiteit er maar op los.”

UIT DE KRANT