‘Toen ik de ravage zag, stonden de tranen in m’n ogen’

Voetbalclubs vaak de dupe van inbraken

REGIO – Voetbalclubs en inbraken, het blijft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vorige week was het raak bij VV GOMOS in Norg en VV Peize, een week eerder nog was VV Nieuw-Roden aan de beurt. In de afgelopen 3,5 jaar zijn verder VV Roden, SV Haulerwijk en VV Peize de dupe geworden van inbraken. De schade is doorgaans groter dan de buit, maar toch blijven inbrekers voetbalclubs zien als een gemakkelijke prooi.

GOMOS-voorzitter Albert Drenth klonk weliswaar niet aangeslagen, maar had er behoorlijk de pest in. Vierduizend euro was er ontvreemd in de nacht van 2 op 3 maart. Veel geld, ook voor een financieel gezonde club. ‘We hebben de afgelopen jaren wel vaker inbraken gehad. Meestal was er vooral veel schade. Een enkele keer is er een beeldscherm ontvreemd en er is een keer wat drank buit gemaakt. Het probleem is dat het nu al de zoveelste keer is. Hierdoor gaat de premie ook omhoog. De politie gaf verder aan dat deze zaak eerst op de plank komt te liggen. Het ziet er professioneel uit en er zijn weinig aanknopingspunten. Kortom: de politie kan niet zoveel doen’, liet Drenth weten. Inbrekers hebben een deur aan de achterzijde geforceerd (zie foto) en namen toen de kluis in zijn geheel mee.

VV Peize was in de nacht van 2 op 3 maart eveneens het doelwit van dieven. Voorzitter Harm Jan Danker baalt daar flink van. ‘Voor zover we hebben kunnen zien, zijn ze niet binnen geweest. Ja, wellicht in het ballenhok. Verder hebben ze geprobeerd om de deur van de bestuurskamer open te breken, maar wij hebben nog geen aanwijzingen dat dit ook gelukt is.’ Schade is er wel. Zo schat Danker de reparatie van de deur op een euro of 350. In het verleden was Peize vaker het doelwit van inbraken. In juni 2016 voor het laatst. Ook zes jaar geleden waren ze aan de beurt. ‘Sindsdien hebben we geen kleingeld meer in de kantine, want daarmee zijn we toen flink op de koffie gekomen’, aldus Danker.

Bij Nieuw-Roden werd een week eerder het nieuwe kassasysteem ontvreemd. Daarnaast lieten de dieven een spoor van vernielingen achter. De totale schade wordt door voorzitter Reimer van der Vlugt op 7.500 à 8.000 euro geschat. ‘In de afgelopen twee jaar zijn we vier keer de dupe geweest van een inbraak’, zegt Van der Vlugt. ‘We hebben na de afgelopen inbraak een specialistisch bedrijf moeten inhuren om frituurvet van de vloer te laten verwijderen. Voor ons is dit een gigantisch bedrag. Natuurlijk zijn we wel verzekerd, maar ons eigen risico is weg. En het zou mij niet verbazen als de premie van de verzekering straks ook omhoog gaat.’ Voor Nieuw-Roden is het ontzettend wrang. De kantine is nog niet zo lang geleden helemaal opgeknapt en ook het nieuwe kassasysteem was ideaal. ‘Een mooie kantine is voor ons van levensbelang. Het is dan ook diep triest als een stelletje asocialen er zo’n troep van maakt. Toen ik de ravage zag, stonden de tranen in mijn ogen.’ VV Nieuw-Roden gaat in ieder geval ‘professionele maatregelen’ treffen. Welke dat zijn, wil Van der Vlugt niet zeggen. Daarnaast zal het bespreekbaar worden gemaakt tijdens het maandelijkse voorzittersoverleg met andere voetbalverenigingen in de regio. ‘We zitten iedere maand bijeen om het onder andere over kunstgras te hebben. De volgende keer zal ook zeker veiligheid aan bod komen. Want we hebben het nu over GOMOS, Nieuw-Roden en Peize, maar vergeet niet dat er twee weken geleden nog is ingebroken bij een fietsclub in Zevenhuizen. Het is echt een probleem.’ Tot slot roept hij eenieder op zich te melden als hij of zij iets gezien heeft.

Bij VV Roden weten ze hoe het is om duizenden euro’s aan schade te lijden als gevolg van een inbraak. Zo werd er in de zomer van 2017 tweemaal ingebroken aan de Norgerweg. Daarbij werd een zitmaaier ontvreemd en verdween ook veel elektrisch gereedschap. De Vries vertelde dat de beveiliging van de kantine tijdens een verbouwing weliswaar is aangepakt, maar dat de materiaalhokken hierbij achterbleven. Juist daar stond de zitmaaier en het vele gereedschap. De totale schade werd door VV Roden op 11.000 euro geschat. Een bedrag dat overigens middels een ‘actiedag’ weer bij elkaar is verdiend.

Bij SV Haulerwijk waren ze dit jaar nog aan de beurt. Tijdens de winterstop werd er ingebroken op Sportpark De Hichte. Veel te halen viel er niet en de schade was hoger dan de totale buit. Dat laatste is overigens veel vaker het probleem. Bij VV ONR weet in mei 2016 een ruit ingegooid. Omdat ONR over een alarmsysteem beschikt, sloegen de daders na het afgaan hiervan op de vlucht. Een alarmsysteem is echter niet voor iedere club een uitkomst. Dat laatste bevestigde Bob van der Velde (voorzitter van de korfbalvereniging Sparta uit Zevenhuizen). Bij hen werd in 2017 tweemaal ingebroken. Totale schade: tweeduizend euro. Van der Velde wist echter te melden dat er niet zoveel anders op zat dan het aanschaffen van camera’s. Een alarmsysteem bleek echter te duur.