‘Toen ik te horen kreeg dat mijn vader ernstig ziek was wist ik: dit jaar loop ik hem voor jou’

Andries Bouma wandelt de Nijmeegse Vierdaagse als eerbetoon aan overleden vader

LEEK – Slechts één keer heeft –ie hem gewandeld: de Nijmeegse Vierdaagse. In 1992 was dat. Samen met zijn vader, drie broers van z’n vader en een aantal neven en nichten. De vader van Andries Bouma uit Leek raakte besmet met het wandelvirus. Ieder jaar opnieuw schreef Riemer Bouma zich in voor het wandelevent in Nijmegen. Dat gaat nu niet meer lukken. Riemer overleed in mei aan de gevolgen van kanker. Nu loopt Andries de vierdaagse. Als eerbetoon aan zijn vader. Het geld dat hij daarmee ophaalt gaat volledig naar het KWF.

“Vanaf de allereerste keer was mijn vader verkocht. Voor mij was de Nijmeegse Vierdaagse in ’92 de eerste en de laatste keer. Mijn vader vond het zo geweldig dat hij zich ieder jaar opnieuw inschreef. Twintig keer liep hij hem helemaal uit. Drie keer kon hij niet meedoen; één keer door een blessure, een keer door een sterfgeval en een keer omdat de vierdaagse door hitte werd afgelast. Mijn vader was timmerman in hart en nieren. Erg sportief ook. Fanatiek hardloper. Door een knieblessure kon dat niet meer. Wandelen ging prima. Hij sloot zich aan bij de Friese Lange Afstand Lopers (FLAL) en liep mee met veel tochten. Hij was zo’n man met een heuptasje en een Grunnings vlaggetje. Ruim 23.000 geregistreerde kilometers staan er op zijn naam. Toen ik te horen kreeg dat mijn vader ernstig ziek was wist ik: dit jaar loop ik hem voor jou. Ik heb me meteen ingeschreven en gelukkig ben ik geplaatst.”

Vorig jaar rond de vakantieperiode ging het mis met Riemer Bouma. Riemer liet bloedprikken, gewoon als routinecontrole. Klachten had hij niet. De bloedwaarden van de lever en gal bleken niet goed. Een internist deed nader onderzoek maar vond niets. Toen Riemer in november dikke benen kreeg trok hij opnieuw aan de bel bij de huisarts. Spataderen dacht hij nog. Nadat –ie eraan geholpen was werden zijn benen nóg dikker. Ook kreeg hij een ‘buikje’. “Ineens waren we beland in de ‘malle molen’ van het ziekenhuis. Na een week onderzoeken kwam de diagnose: galwegkanker. Een vrij zeldzame ziekte. Een ziekte die meestal te laat ontdekt wordt. Van een mobiele man veranderde mijn vader in iemand die niets meer kon. Belandde in een rolstoel. Hij heeft nog 12 weken thuis kunnen wonen met hulp van thuiszorg. We zijn nog naar Eelde geweest. Daar kwamen zijn wandelvrienden van de FLAL langs. Een mooie, maar ook emotioneel heftige dag. Het was ook meteen het afscheid van zijn vrienden. Mijn vader wist dat ik van plan was de Nijmeegse Vierdaagse te lopen om geld op te halen voor het KWF. Trots dat –ie was. Heel even dacht hij nog dat hij het nog zou redden. Zover kwam het niet. Hij overleed op 20 mei aan de gevolgen van een herseninfarct.”

Het idee voor een sponsorloop kwam later pas. “Ik kan gewoon meelopen net als 47.000 andere wandelaars, maar ik kan ook lopen voor een goed doel bedacht ik. Kanker is een rotziekte. Geld voor onderzoek is enorm belangrijk. Al is het een heel klein druppeltje op een grote gloeide plaat, ik wil graag mijn steentje bijdragen. Ik ben dankbaar voor iedere euro. Ik krijg mijn vader er niet mee terug, maar voor latere generaties is het wél belangrijk. Het doel was 500 euro, maar ik zit inmiddels al op 2.100 euro. Wat Maarten van der Weijden heeft gedaan is fenomenaal. Ik doe het op kleinere schaal. Mensen die me willen steunen kunnen een donatie doen via https://acties.kwf.nl/fundraisers/andriesbouma. Ik ga ervoor!”

De Nijmeegse Vierdaagse wordt gehouden van dinsdag 16 juli tot en met vrijdag 19 juli. Het geld dat Andries bij elkaar weet te lopen gaat rechtstreeks naar het KWF.