Ton van Zeijst, voorzitter Judovereniging Chi-Do

‘Momenteel ben ik bezig met mijn veertigste jaar als voorzitter van Judovereniging Chi-Do uit Roden. De vereniging zelf stamt uit 1964 en zelf sport ik al heel lang binnen de vereniging. Ik werd op den duur voorzitter, omdat die vacature simpelweg openstond. Voor het voorzitterschap zijn er niet veel die hun vinger opsteken, waarop ik besloot het maar te doen. Ik was natuurlijk al bekend met de materie en ben er op routine de voorzittersfunctie ingerold.
Veel tijd ben ik niet kwijt aan mijn voorzitterschap. Als het goed loopt, hoef je er namelijk niet zoveel tijd in te steken. Ik vergader één keer per maand met de rest van het bestuur, bestaande uit vijf of zeven personen. Dat wisselt nog wel eens. Momenteel draait het prima, dus heb ik er geen dagtaak aan.
De vereniging telt meestal tussen de tachtig en honderd leden. Dat verschilt per jaar. De afgelopen vijftien à twintig jaar is het eigenlijk altijd rond dit aantal gebleven. In de beginperiode van de vereninging, telde zij nog wel eens 250 leden. Maar dat was in een tijd dat er nog maar tien verenigingen in Roden waren.
Qua populariteit is judo de afgelopen jaren vrij constant gebleven. Judo is nog steeds in trek. Het is goed voor de motorische en fysieke vorming. Daarnaast komt er een stukje discipline en wederzijds respect bij kijken. Maar bovenal is het gewoon een leuk spel.
Chi-Do is een toegankelijke en vriendelijke judovereniging. Judo is uiteraard een individuele sport, dus je bent niet gebonden aan een competitie. Iedereen kan zelf bepalen of hij/zij competitie speelt, en iedereen speelt op zijn eigen niveau. Met leuke trainers, een goede accommodatie, prima voorzieningen en een leuke sfeer, durf ik wel te zeggen dat onze judovereniging heel toegankelijk is. Iedereen is dan ook van harte welkom om eens een kijkje te nemen bij onze mooie vereniging.’