Topexpositie Peter Voerman over jarig Gomos

Norg expo gomos

NORG – In het Bewegingscentrum in Norg is nog tot en met 26 juni de expositie te zien van Peter Voerman. De expositie geeft een beeld van de voetbalvereniging Gomos. Peter Voerman is al twintig jaar de huisfotograaf van de club. Tijdens het afgelopen weekend gehouden jubileum kreeg het bestuur uit handen van Peter Voerman een gedegen boekwerk over de voetbalgeschiedenis van de vereniging.
Een mooi bewaarexemplaar met talloze foto’s uit verleden en heden, want ook de promotiefoto van het eerste elftal in mei 2015 is nog opgenomen in het overzicht. ‘Ik ben twintig jaar geleden begonnen met fotograferen. Eerst op persoonlijke titel omdat de drie zonen Jens, Tijs en Jort ook allen bij Gomos gingen voetballen. Later ben ik gevraagd om ook elftalfoto’s te maken. En zo komt van het één, het ander,’ laat Peter Voerman weten. Zowel de tentoonstelling als het fotoboek geven een chronologisch overzicht van de voetbalvereniging. ‘Norg is wat dat betreft dan ook een mooi dorp. De voetbalvereniging geeft binding. Ik heb niet alleen voetbalfoto’s gemaakt. Ook de vrijwilligers horen daarbij. Bij deze club kan iedereen wel zijn ding doen en dat maakt het allemaal erg leuk om daar foto’s van te maken. Het laat een tijdsbeeld zien van het dorp, van wie er hebben gespeeld, vrijwilligers zijn geweest of langs de kant stonden te kijken. Ook speciale wedstrijden uit het verleden zijn opgenomen in het boek. Zo zijn er foto’s van een wedstrijd tegen de Ajax jeugd en zijn er opnames van voetballers van FC Groningen,’ zegt hij.
In het Bewegingscentrum wordt de expositie warm ontvangen. Door het gehele gebouw hangen de foto’ s van Peter Voerman. Soms in collages, dan weer sterk uitvergroot. Het Bewegingscentrum is voor iedereen dagelijks te bezoeken. Met het boekwerk en de tentoonstelling stopt Peter Voerman ook met het maken van de voetbalfoto’s. ‘Ik heb de afgelopen twintig jaar de foto’s met veel plezier gemaakt. Het is leuk om op die manier je voetballende zoons te volgen en een beeld neer te zetten van de vereniging. Het betekende ook elke zaterdag en zondag mee met de wedstrijden. Ik zocht vaak de zijkant op van het veld, precies daar waar de grensrechter er niet altijd doorheen loopt. Het zijn veelal actiefoto’s geworden, ook van het juichen na een doelpunt en van gezichten zijn mooie foto’ s te zien.’ 
En ter info, Jasper Boer wordt de nieuwe huisfotograaf van Gomos.