Topsporthal is weer gewoon Topsporthal

leek vluchtelingen vissen 5

Crisisnoodopvang Leek ten einde; afscheid aan het water

LEEK – Ach. Achteraf viel het allemaal reuze mee. Behalve wat vuurwerk – erg flauw- gebeurde er niets rondom de twee weken durende crisisnoodopvang in de Topsporthal in Leek. Dat jongeren vuurwerk afstaken was flauw en ongepast, verder verliep de samenwerking met vrijwilligers en inwoners van Leek meer dan voortreffelijk. Dat bleek wel uit bijvoorbeeld het inzamelen van kleding en goederen. Elders in de Krant een sfeerverhaal over de opvang, nu de feiten.
Twee weken dus. Zo lang konden vluchtelingen maximaal in de Topsporthal worden opgevangen. ‘Dat betekent dat de vluchtelingen vertrekken. Donderdag is een groep vertrokken naar Ter Apel en uiterlijk (afgelopen) zondag moesten alle vluchtelingen weg zijn. Gisteren (maandag) hebben COA en gemeente de Topsporthal ontruimd en in gereedheid gemaakt voor normaal gebruik. We denken dat vandaag (dinsdag) de hal weer beschikbaar is voor reguliere activiteiten’, zegt burgemeester Berend Hoekstra, die de raad donderdag per brief inlichtte over de voortgang van de opvang. Overigens is Leek met partijen op zoek naar een locatie waar een permanent asielzoekerscentrum gevestigd zou kunnen worden.
Hoekstra is tevreden over de wijze waarop de opvang is verlopen. ‘ Van alle kanten heeft de gemeente Leek hulp aangeboden gekregen voor de inzameling van kleding en goederen, ondersteuning van activiteiten voor jong en oud, het begeleiden van vluchtelingen en dergelijke. We zijn heel erg dankbaar voor die spontane steun. Al in de laatste week zijn we gestart met de voorbereidingen voor de afbouw van de Topsporthal en de nafase van de opvang. Wat we straks nog doen is bijvoorbeeld aandacht besteden aan nazorg voor vrijwilligers en medewerkers.’ Leek trachtte de opvang zo transparant mogelijk te laten verlopen. In die missie slaagde het met vlag en wimpel. ‘Donderdag hebben we omwonenden, ondernemers op het bedrijventerrein Diepswal, sportclubs, scholen nabij de Topsporthal, medewerkers van de Topsporthal en gebruikers van het sportcentrum schriftelijk geïnformeerd over de aanstaande beëindiging van de crisisnoodopvang. Daarnaast zijn we onze website blijven actualiseren en was er een liveblog. Tussen de gemeente en het COA heeft inmiddels een gesprek plaatsgevonden. Duidelijk werd dat de crisisnoodopvang in Leek uniek is in de zin dat het COA een deel van de opvang regelt en de gemeente een deel. Dit gebeurde in bijzonder goede samenwerking. Met het COA is afgesproken dat alle gemeentelijke kosten gedeclareerd kunnen worden’, besluit Hoekstra.
Voor zover mogelijk hadden de vluchtelingen het naar de zin in Leek. De wisselwerking met de vrijwilligers verliep goed en er werden voetbal- en tennisactiviteiten georganiseerd. Donderdagmiddag werd er door liefst zestig mannen gevist. Via de Hengelsportfederatie Groningen – Drenthe werd een kleine vispas aangevraagd en probeerden de mannen wat vis aan de haak te slaan. Dat lukte heel aardig. Voor de vissers was het wel even wennen. Meestal gooien ze de vis die gevangen wordt namelijk niet terug, nu moest dat. De manier waarop was overigens curieus. Met een boogje, hoog de lucht in. De mannen – verdeeld in twee groepen- genoten van de activiteit. Het was ook meteen de laatste groepsactiviteit. Leek zullen ze niet snel vergeten. Ze bewaren er prima herinneringen aan. Behalve dan aan die paar jongemannen die wat vuurwerk afstoken. Maar ach.