Toverchampignon

Puur natuur

Bij de familie Rademaker aan de Groningerweg in Vries komen in hun carport de stoeptegels omhoog. De oorzaak: paddenstoelen. Dat gebeurt nu al enkele jaren achtereen, maar nu vond dochter Carin dit toch zo bijzonder dat dit ’wereldkundig’ moet worden gemaakt. Wat de familie ook wel graag wilde weten is welke soort hiervoor verantwoordelijk is en zelf waren ze –op internet- ernaar op zoek gegaan en dachten aan de Reuzenchampignon. Nier zo raar dat je daarop uitkomt, want om tegels omhoog te kunnen duwen moet het wel een mannetjesputter zijn.

Dat paddenstoelen over onvermoede krachten beschikken wist ik, want daarover had ik een opzienbarend verhaal gelezen. Dat speelde zich af in een Franse wijnkelder. Daar waren ook paddenstoelen gaan groeien en die hadden daarbij zo’n grote opwaartse druk veroorzaakt dat een wijnvat in onbalans was geraakt en omver gedonderd was met alle gevolgen van dien. Hij was opengebarsten en daarbij waren duizenden liters wijn weggestroomd. Zoiets lees ik graag, maar ook met enige ontzetting, want ik zat uit te rekenen hoe lang ik van die wijnplas had kunnen genieten. Stel dat de inhoud van dat vat (ze kunnen heel groot zijn) pakweg 5000 liter was en je weet dat het gemiddelde wijnverbruik in Nederland iets meer dan 20 liter per persoon is, dan kan een gemiddelde Nederlander er 250 jaar mee vooruit! U weet dat er naast wijn tal van andere alcoholhoudende dranken worden geconsumeerd en wanneer je dat ermee verrekend kom je uit op 1 liter wijn per week en zou je er dus 100 jaar mee vooruit kunnen. Nou ben ik qua wijngebruik geen gemiddelde Nederlander, word ook geen 100 jaar en zou er daarom misschien net genoeg aan hebben.
Nou mag u er vanuit gaan dat dit een broodje-aapverhaal is, maar daarom nog wel leuk om te lezen. En de situatie bij de familie Rademaker bewijst dat er best behoorlijk wat kracht kan worden uitgeoefend door paddenstoelen. Van de Straatchampignon is bekend dat deze tegels omhoog werkt en daarom dacht ik eerder aan die soort dan aan de Reuzenchampignon die ik meestal in een ander milieu aantref. Carin had echter de foto die u hierboven ziet meegestuurd en daaruit kon ik opmaken dat het een Toverchampignon is, waarvan bekend is dat hij zich onder de grond ontwikkeld, in kruipruimtes voor kan komen en door een betonvloer kan breken. Als je hem doormidden snijdt is het vlees wit, maar verkleurt direct geel en iets later wijnrood. Misschien kent u het snoepgoed de toverbal wel die ook van kleur verschiet en daarnaar is deze champignon vernoemd. Om één en ander te verifiëren is Wil Folkers, lid van onze paddenstoelenwerkgroep en woonachtig in Vries, er gaan kijken en zij kon bevestigen dat het inderdaad deze soort is. Mensen willen altijd weten of ze paddenstoelen kunnen eten en dat kan bij deze soort, maar dan moet je niet schrikken dat vrij snel na consumptie je urine dieprood kleurt. Voor de wetenschap is deze champignon pas in 1973 ontdekt (Amsterdamse Bos), waarna het voorkomen zich gestaag over Nederland uitbreidde, maar nog wel zeldzaam is. Buiten Nederland is hij gezien in Vlaanderen en Rheinland-Westfalen. Sinds 2000 zijn er twee waarnemingen uit Engeland bijgekomen en op de door Israël bezette Golan hoogtvlakte is hij ook een keer gevonden.

Licht uit                                                                                                                                                  
Vorig jaar besteedde ik in de laatste column van het jaar aandacht aan de ’kerstverlichting’ die plotseling was ontstoken op zorginstelling De Hullen in Roden. Het was het logo van Interzorg en dat was ook (illegaal) geplaatst bij de Hoprank in Peize. Omdat nogal wat mensen hinder had van de felle uitstraling van het licht kaartte IVN-Roden in januari de zaak aan bij de gemeente. Zij meldde in maart dat er nog enige tijd nodig was om de zaak te onderzoeken en bovendien moest de Welstandscommissie zich erover buigen. En toen bleef het een halfjaar stil. Daarom recent maar eens gebeld met de gemeente en uit dit gesprek bleek dat de Welstandscommissie had geadviseerd dat het logo mocht blijven, maar dat de stekker eruit moest. Dat werd overgenomen door de gemeente en aan Interzorg medegedeeld. Interzorg moest reageren en daar was het wachten op. Het licht is wel uitgegaan, waarvoor dank, maar op een officiële brief moet je wel tijdig reageren; zowel Interzorg als de gemeente.

UIT DE KRANT