Traditionele feestweek op de valreep behouden

de wilp braderie

Feestweek De Wilp

DE WILP – Het had heel wat voeten in aarde om de traditionele feestweek van De Wilp door te laten gaan. In januari leek het jaarlijkse feestje plotseling van de baan toen het grote brein achter de voorgaande edities besloot er een punt achter te zetten. “We stonden voor het blok”, zegt Wim de Boer. “Maar we zijn hier in De Wilp niet voor één gat te vangen, dus we hebben de schouders eronder gezet en geprobeerd alsnog een mooi programma in elkaar te zetten.” Met behulp van de plaatselijke dorpsbelangen en het café in De Wilp is die missie meer dan geslaagd. Weliswaar op de valreep, maar toch. De feestweek in De Wilp bruist als nooit tevoren.

De vernieuwde organisatie is erin geslaagd een mooi en afwisselend programma in elkaar te draaien. Zeven dagen lang mag De Wilp de bloemetjes buiten zetten. Daarbij is er gedacht aan jong en oud, iedereen komt aan bod tijdens de festiviteiten. “Zoals het hoort”, aldus Wim. “Wij hebben ons actief ingezet om het dorpsleven in De Wilp levend te houden. Daar horen alle leeftijden bij. Volgens mij zijn we daar ook wel aardig in geslaagd.” De retorische vraag kan beantwoord worden met een ‘zeker’, de feestweek staat bol van activiteiten en muziek waarbij niemand wordt vergeten.

De fietsliefhebbers mogen de week aftrappen. Zaterdag 2 juli staat geheel in het teken van de tweewielers. De dag begint met een mooie fietstocht door de prachtige omgeving rondom het dorp. Vanaf 10.00 uur kan er gestart worden aan de fietstoertocht van De Wilp. Vertrekpunt is, hoe kan het ook anders, bij Eetcafé De Wilp. Er kan rustig gefietst worden, want het programma wordt pas om 16.30 uur hervat. Ruimschoots de tijd dus om van de eigen fietstoertocht te genieten, na afloop een drankje te doen in het dorp en op tijd gedoucht te zijn om de start van de Dikke Banden Race mee te maken. Jeugd in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar maken uit wie de snelste coureur op dikke banden is. Deelnemers kunnen zich opgeven aan de start. Een uur later zijn de volwassen renners aan de beurt. De eerste dag van de feestweek in De Wilp valt samen met de laatste finale-etappe van de Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Zoals we van De Wilp gewend zijn wordt de wielerliefhebber verblijdt met twee criteriums. Om 17.30 uur gaan eerst de amateurs van start over een afstand van 60 kilometer, gevolgd door de ‘grote jongens’ die vanaf 19.45 uur gaan beslissen wie de gele trui van de meerdaagse definitief mee naar huis mag nemen. Het is te hopen dat de 80 kilometer lange koers dit jaar net zo spectaculair zal worden als de 2015-editie. De meerdaagse van 2015 mondde uit in een bloedstollende tweestrijd tussen Paul de Haan en Roy Eefting. Pas in de allerlaatste slotseconden van de laatste etappe in De Wilp wist laatstgenoemde het geel te bemachtigen. Paul de Haan zal ongetwijfeld dit jaar wel het geel willen pakken. Daarvoor zal hij moeten schitteren tijdens de laatste etappe in De Wilp. Eén ding is zeker: de winnaar wordt binnengehaald onder meer dan gezellige omstandigheden. Vanaf 21.00 uur begint de muzikale omlijsting van de feestweek. Café Piratennest heeft zanger Auke op de bühne staan. In de feesttent bij Eetcafé De Wilp treedt het trio Ideaal op. Dirk Jan Mollema, Zweitse en Melissa Smilda staan erom bekend een goed feestje te kunnen bouwen. Het is vrij aannemelijk dat de eerste feestdag van De Wilp tot in de late uurtjes zal doorgaan.

Zondag kunnen belangstellenden een ‘reisje naar Las Vegas’ ondernemen. Vanaf 12.00 uur staan er bij de vijver Amerikaanse Oldtimers opgesteld. Kinderen kunnen rustig mee, want er is gedacht aan een springkussen waar naar hartenlust op gesprongen kan worden. Een uurtje later is het al tijd voor de Drie Provinciën Brommertocht vanaf Café Piratennest. Ook de Friends & Family Fun Day staat gepland op de zondag. Een gegarandeerd succes vooraf. Met bubbelvoetbal, een springkussen, schminken en paling roken kan het niet anders of dat wordt een gezellige middag. Zeker wanneer Lytse Hille om 17.00 uur het feest muzikaal komt versterken.

Na een welverdiende rustdag, wordt de feestweek dinsdag weer opgestart met een viswedstrijd. Geïnteresseerde vissers kunnen zich vanaf 18.00 uur inschrijven bij het Piratennest. Woensdag is het tijd voor de jongste én de oudste dorpsbewoners. De seniorenmiddag vangt om 13.30 uur aan in het dorpshuis. Daar kan er gezamenlijk geklaverjast worden. Natuurlijk behoren ook sjoelen en Rummicub tot de mogelijkheden. Dit alles onder de vrolijke noten van het Dames Meezingkoor uit De Wilp. De kindermiddag gaat om 15.00 uur van start bij De Wegwijzer. Kinderen worden gevraagd verkleed als dier naar de school te trekken waar leuke spelletjes en een speurtocht op het programma staan. In de avonduurtjes kan er deelgenomen worden aan de Fietspuzzeltocht. Deze start om 18.30 uur bij Café Piratennest.

Donderdag 7 juli loopt de jaarlijkse braderie door het dorp. Veel standhouders uit De Wilp zullen hun mooiste spulletjes aan de man (en vrouw) brengen. De organisatie verwacht weer een mooie verzameling van kunst, hobby en muziek te mogen presenteren. Wie niet genoeg heeft aan de mooie wandeling langs de standjes kan ’s avonds nog deelnemen aan Levend Tafelvoetbal. Een spannend spel waarbij twee teams gaan proberen zoveel mogelijk te scoren. Maar dan wel, net als echte tafelvoetbalpoppetjes, vastgebonden aan een stang. Vrijdag krijgt het dorp antwoord op de grote vraag: ‘Wie is hét Podiumbeest van De Wilp?’ In de feesttent bij het eetcafé strijden de grootste talenten tegen elkaar om de vraag te beantwoorden. Ook barst de strijd los om de mooie prijzen van het darttoernooi. In het dorpshuis proberen de darters zoveel mogelijk punten bij elkaar te gooien.

Zaterdag 9 juli wordt de laatste dag van de feestweek groots afgesloten. Sportveld Wilper Boys is het toneel van het Klobke schieten, waarna om 18.00 het waterspektakel bij Café Pirantennest losbarst. Met ‘De Nacht van De Wilp’ komt er muzikaal einde aan de feestzevendaagse. Trienus zal optreden bij het Pirantennest, terwijl coverband ‘De Koffer’ het podium betreedt bij Eetcafé De Wilp.

Kortom, een week om niet te missen. De Wilp bruist als vanouds.

Wat: Feestweek De Wilp

Wanneer: Zaterdag 2 juli t/m zaterdag 9 juli

Waar: De Wilp

Website: www.feestweekdewilp.com