Trainer Bakker past niet bij voetbalclub Noordenveld

ingebakker

Inge Bakker per 1 juli weg bij gemeente Noordenveld

RODEN – Officieel wil niemand het bij de gemeente Noordenveld nog officieel bevestigen. Feit is echter dat een groot deel van het personeel al bekend is met het gegeven dat gemeentesecretaris Inge Bakker per 1 juli vertrekt bij de gemeente Noordenveld. Officieel vanwege het feit dat de ‘wederzijdse verwachtingen’ niet helemaal zijn uitgekomen. ‘Bondscoach’ Bakker paste simpelweg niet bij de soms rebelse voetballers (wethouders en ambtenaren) van Noordenveld.
Een gemeentesecretaris is in feite directeur van de gemeente. De belangrijkste man of vrouw. Een soort van bondscoach die de spelers – met name het college- op het juiste spoor houdt. Die zonder op de voorgrond te staan, toch wel de grote lijnen van de tactiek bepaalt. Die goed oplet dat de wethouders- de spelers- een beetje op het goede padje blijven. Die de sterspelers- de wethouders dus- de ruimte geeft maar ze wel tot de orde roept als dat nodig is. Een gemeentesecretaris is bovendien soms die lieve oom – type Guus Hiddink- waarop de wethouders terug kunnen vallen. Die coacht, aanwijzingen geeft. Die de aangeslagen wethouder een hart onder de riem steekt. Bij wie ze hun gal even kunnen spuwen. Dat was in dit huwelijk niet het geval.

Hoewel het lastig is om achter de exacte reden van de breuk te komen, lijkt het verschil in persoonlijkheid tussen een aantal wethouders en Bakker een reden. En nog iets: verklaringen waarin gerept wordt over ‘wederzijdse’ meningen en ‘in goed onderling overleg’, zie je ook vaak in de voetbalwereld. Het is iets van ‘we willen beslist niet met elkaar verder, maar richting buitenwereld doen we net of er niets aan de hand is en niets gebeurd is’. Wellicht speelt de voorganger van Inge Bakker een rol. Dat was Anne Doornbos. Die was alles wat Inge niet was. Volgens ingewijden zeer dominant en volgens iedereen gezegend met de meeste dossierkennis van iedereen binnen de muren van het gemeentehuis. Sommigen verwarden die kennis met betweterigheid. Die kennis had te maken met de brok aan ervaring die Doornbos in de loop der jaren opdeed, maar ook omdat hij boerenslim was. Doornbos wist niet alleen hoe de hazen liepen in het gemeentehuis, vaak liep hij nog voor die hazen aan óók. Om Doornbos als onervaren ambtenaar te vervangen bleek een te grote opgave voor Inge Bakker. Dat is overigens geen verwijt richting Bakker, want iedereen zou te maken hebben gehad met de erfenis van Doornbos.
Het college van Noordenveld is niet heel ervaren. Er zit een burgemeester die dat nooit eerder was, en er zitten met Wekema, Auwema en Kosters mannen die nog niet heel lang wethouder zijn. Juist dat college heeft behoefte aan een type Doornbos. Een coach. Die stuurt, een stevige vinger in de pap houdt en iemand die ontzettend veel weet. Want net als Bakker geldt ook voor de wethouders dat ze nog steeds een gebrek aan dossierkennis hebben. Niet onlogisch, wel een feit. Behalve gebrek aan ervaring en dus kennis, bleek Bakker ook niet de vrouw die de wethouders als dat nodig was even op de plaats zette. En daar was de afgelopen maanden best eens aanleiding toe. Meer dan dat zelfs, en nog steeds. Rond bepaalde ambtenaren is het onrustig. En ook het signaleren van die onrust en het waar mogelijk wegnemen daarvan is een taak van de gemeentesecretaris. Noordenveld heeft een prima college. Een college ook dat groeit. Dat beter wordt. De beginnersfouten die gemaakt zijn, waren te voorkomen geweest door een bondscoach die de touwtjes wat aangehaald had. Die de sterspelers soms even vilein op de plaats had gezet. Voor een onervaren bondscoach, iemand dus die genoeg heeft om zelf het hoofd boven het water te houden, een type Danny Blind dus, was dat een brug te ver.
Negatief over de persoon Inge Bakker? Nee. Daar is geen enkele aanleiding voor. Inge Bakker was iemand in wie iedereen wel vertrouwen had. Intelligent. Sympathiek, wat op de achtergrond en niet dominant. Misschien was dat het wel. Was ze niet dominant genoeg. Is ze te lief voor de mannen geweest.
En nu? Nu zal er een vervanger aangesteld moeten worden. Wellicht dat de functie-eis ‘ervaren’ vetgedrukt in de advertentie gezet kan worden. Want dit college schreeuwt om een type Doornbos. Dominant dus en met een schat aan ervaring. Misschien wil Anne zelf wel even de puntjes op de spreekwoordelijke i zetten.

Vincent Muskee