Trainerswisselingen zorgen voor sneeuwbaleffect

Sport

Zaterdagvoetbal

REGIO – Een op zijn zachts gezegd onrustige hervatting van de competitie. Want: de trainerscarroussel draait op volle toeren. Het lijkt op een sneeuwbaleffect. Meest opmerkelijke is het plotselinge vertrek van Marco IJzer bij ONR. Opvolger Rien Hut begon met een nederlaag. Bij CSVH is Ron Kramer vorige week al met de noorderzon vertrokken. Lesmond Prinsen is nu de roerganger. Prinsen startte met een overwinning. Ron de Boer is nog wel kapitein van het schip van VEV’67, maar ook hij zal aan het eind van het seizoen de club verlaten.  Een nadelig effect had zijn aankondiging –ook vorige week al bekend- niet: VEV vierde een broodnodige overwinning. Pelikaan S is in rustiger vaarwater. De Oostwolders van John de ‘Goede’ Hoop gaan door met winnen.
‘Teambuilding’ lag aan de basis van de overwinning van VEV’67 op LTC . Daar legde hoofdtrainer Ron de Boer de laatste weken de nadruk op. Vanaf de aftrap lag de focus op winnen. Dit leverde twee vroege doelpunten op. In de vierde minuut had Jan-Herman Teeninga succes met een vrije trap van 20 meter, die in de kruising vloog. Vier minuten later werd het 2-0 door Vincent de Koning, dit na een vloeiende aanval, opgezet door Alex Goos. ‘Vlug En Vaardig’ domineerde de hele eerste helft, kreeg legio kansen, maar kon de voorsprong niet uitbouwen. In de tweede helft zetten de gasten uit Assen wel aan, maar gevaar leverde het niet op. Achterin stond het als een huis bij VEV, dat in de counter het niet goed uitspeelde. “Maar ik praat niet over ‘peannuts’. Ik ben trots op de jongens”, zegt de Boer, die de inbreng van de uit het tweede elftal afkomstige Aldert Laanstra fantastisch vond.  Overigens wordt Luitzen Nijboer de opvolger van Ron de Boer. Nijboer is geen onbekende in het VEV-kamp. De eveneens Fries was al co-trainer. ONR werd op eigen veld verslagen door runner-up Noordscheschut. ONR werd daadwerkelijk verslagen in de 93e minuut, toen de bevrijdende 1-3 viel. Bij rust keek ONR al tegen een 0-2 achterstand aan. De Roners speelden goed, maar de gasten scoorden uit twee kansen twee doelpunten. Pas diep in de tweede helft tekende Hendrik Rozema voor 1-2 en kreeg Noordscheschut het ‘Spaans benauwd’. Kansen op de gelijkmaker waren zeker aanwezig, maar de nederlaag werd een feit. ONR ‘verloor’ plotseling ook Marco IJzer na onenigheid met het bestuur. Ondanks de goede resultaten wil ONR een nieuwe trainer. Een mail naar de spelers waarin twijfel bestond over ‘de aandachtspunten’ richting volgend seizoen. “Dat schoot mij in het verkeerde keelgat”, liet IJzer weten op de website van RTV Drenthe, waarna hij Roden verliet. “Het bestuur verdient geen schoonheidsprijs. Als ze mijn trots en plezier raken dan denk ik aan mezelf”, reageert Marco IJzer. Voorzitter Harm Holman was niet bereikbaar voor commentaar. Tot de Kerst neemt Rien Hut -eerder hoofd jeugdopleiding- de honneurs waar. Lesmond Prinsen is de nieuwe hoofdtrainer van CSVH nadat Ron Kramer vorige week zijn biezen pakte. ”Ik kreeg van de spelersgroep een telefoontje. Of ik een club had. Ik zei nee. Kunnen we jouw naam doorgeven?, werd gevraagd. Na twee gesprekken stond ik woensdag voor het eerst voor de groep. Door drukke werkzaamheden blijf ik tot het eind van het seizoen”, stelt de voormalige speler van SC Veendam. En dan gelijk winnen. “Het kan minder”, zegt Prinsen nuchter na de 2-1 overwinning op Gorecht. Ik heb gezegd: 90 minuten gas erop. CSVH kwam met 1-0 achter. Erik Lourens zorgde in een mum van tijd voor zowel de 1-1 als de winnende 2-1.  Marum behoudt de koppositie ondanks een 3-0 nederlaag bij promovendus Zuidhorn. Marum was op het Joh.Smitpark een half uur heer en meester en kwam onverdiend met 1-0 achter. Een dubieuze strafschop in de tweede helft leverde de 2-0 op. In de laatste fase werd het 3-0. “De scheidsrechter -die vier gele kaarten uitdeelde aan Marum- was niet in ons voordeel, maar we speelden ook niet goed. Daarom hebben we terecht verloren”, vond Marcel Poll.  De geel-zwarten blijven wel de lijst aanvoeren. Drie achtervolgers zitten op het vinkentouw, waaronder Zuidhorn. Veenhuizen moest op het eigen Achter de Molen een 2-1 nederlaag slikken tegen Vitesse ’63 uit Koekange. Voor rust was Veenhuizen veel sterker. Tegen de verhouding in kwamen de gasten op 0-1. In de tweede helft net als de eerste kansen voor Veenhuizen. Robert Elsinga scoorde daaruit de gelijkmaker. Veenhuizen leek aan de overwinning te ruiken, maar de druiven smaakten na afloop erg zuur, doordat Vitesse een overtalsituatie uitspeelde: 1-2.  Pelikaan S blijft in een overwinningsroes. De John de Hoop-brigade maakte korte metten met Noordpool. In het hoge noorden begon Pelikaan S weer gemakzuchtig, kwam wel met 0-1 voor, maar de thuisclub kwamen terug door een fout op het middenveld. Op slag van rust viel de 1-2 en zetten de gasten de toon voor de tweede helft. Het tempo werd omhoog geschroefd, de ene aanval nog mooier dan de andere en de vele kansen werden verzilverd. Pterit Hoxhaj (drie), Danny Holband (drie) en Freddy de Grooth (twee) zorgden alsnog voor een monsterscore. Doordat Mamio tegen Poolster gelijkspeelde, is de voorsprong van de koploper uit Oostwold nu al vier punten. TLC versloeg ‘De Snelvoetige’ oftewel Velocitas. In de eerste helft wist het betere TLC het net niet te raken. In de tweede helft werd wel volop gescoord, met als schutter Rene de Vries die drie keer uit een voorzet succes had. Edgar Sanroesdi (op eigen kracht) en Guido Bos (in de slotfase) waren de overige makers. Sluitpost Peter van der Berg hield keurig de nul. Het was de vijfde overwinning op rij voor de Rodenburg-formatie. Boerakker had vrede met de 2-2 puntendeling tegen Potetos, een goede tegenstander, die te laag staat. In een leuke pot brak Menco Oedzes de ban: 1-0. De 1-1 werd gescoord, terwijl er volgens trainer Marco van der Veen een ‘dikke’ overtreding aan vooraf ging (“dat je zoiets als scheidsrechter niet ziet”). De stadjers namen vervolgens de leiding. Sale Rozema maakte snel de 2-2. Haulerwijkse Boys stuurde Ezinge met een 2-1 nederlaag huiswaarts. De thuisclub speelde prima en toonde veel beleving. Job Lise nam de geel-zwarten bij de hand door uit een crosspass van Hans Rozema de 1-0 te scoren. Haulerwijkse Boys had een veldoverwicht maar kon dit niet uitdrukken in meer doelpunten. Jasper Dijkstra was de plaaggeest voor de Boys, die Ezinge op 1-1 zette. Een half uur voor tijd bezorgde Maarten de Groot, die attent reageerde en meteen uithaalde dat er 2-1 op het bord kwam.