Truus de Jong: ‘een beroep dat er toe doet’

Afbeelding
actueel

RODEN – Voor maatschappelijk werkster Truus de Jong zitten haar werkzaamheden binnen haar organisatie Noordermaat erop. Afgelopen week gaf zij nog een afscheidsreceptie waarbij collega’s, familie en betrokkenen vanuit diverse organisaties bij aanwezig waren.
‘Ik heb het werk altijd met erg veel plezier gedaan. Het is een beroep dat er toe doet. Je kunt daadwerkelijk iets voor de mensen betekenen. Het geeft  een uitweg bij problemen. Dat is dan mooi als dat lukt. Dat geeft voldoening. Ik ben begonnen in 1986 in de verpleging en daarna heb ik in 1994 de switch gemaakt om maatschappelijk werkster te worden. Bij Noordermaat heb ik gewerkt vanaf 2005. Daarvoor was ik 10 jaar in dienst van de gemeente,’ zegt Truus de Jong.  Op de foto krijgt Truus de Jong temidden van zoon Jaap, partner Fokke en zoon Maarten bloemen van haar leidinggevende Olivier Micheneau. Collega’s van haar zongen een lied, er kwamen leuke attenties voorbij, er waren talrijke bloemen en een lunch verzorgd door Promes Care. ‘Ik heb een heel mooi afscheid gehad. In de middag heb ik mijn directe collega’s nog een workshop aangeboden in het dorpshuis Nieuw-Roden. Een leuke workshop ‘stembevrijding’ door Bernard Slofstra.’
In de afgelopen jaren is het werk wel sterk onderhevig geweest aan veranderingen. Wat Truus de Jong betreft zijn de problemen duidelijk complexer geworden. ‘Eerder had je meer enkelvoudige vragen. Nu komt er veel meer op je af. Daarbij speelt er vandaag de dag een zekere verzakeling van het werk. Ik merk dat mensen daar tegen op lopen. Dat is niet altijd prettig. Ook jammer vind ik het verdwijnen van de spreekuren die we eerder hadden in Peize, Roden en Norg. We zijn voor een groot deel nu een tweedelijnsvoorziening geworden. Het eerste aanspreekpunt voor de mensen is nu de Noordenveldwerker.
Daarna komen wij in beeld. Wat ik ook een heel goede ontwikkeling vind is het Inwonersplein in Roden. Organisatie als Welzijn in Noordenveld, MeeDrenthe, de ISD, CJG en de Noordenveldwerker werken zo veel meer samen. Om iets te bundelen hoeven we tegenwoordig maar 1 deurtje door. Dat is winst,’ laat Truus de Jong weten.

UIT DE KRANT

Lees ook