TSR-Schilderclubleden zijn bijzonder content met hun nieuwe atelier

‘Een zegen alleen al dat we straks die rottrap niet meer op hoeven’

RODEN – Hèhè, de kogel is eindelijk door de kerk. Je hoorde het de leden van de Teken en Schildergroep Roden (TSR)

bijna unaniem verzuchten. Ze waren door hun bestuur uitgenodigd om hun ‘nieuwe’ atelier, dat vanaf september in het gebouw

van de voormalige basisschool De Haven zal worden gevestigd, vorige week donderdagmiddag te komen bekijken. En daarvan werd druk gebruik gemaakt. E-i-n-d-e-l-ij-k zijn ze dan van die steile trappen verlost, die voor velen de gang naar het atelier in de voormalige boerderij Dijk in de Jasmijnlaan tot een ware martelgang maakten. En die de amateur schilderclub de laatste jaren tal van ‘oude’ leden heeft gekost. Niet omdat ze het schilderen beu waren, maar omdat ze de steile trap niet meer aankonden. Dat is straks, ingaande 1 september, dus verleden tijd. Samen met Verkuno, de Vereniging van professionele kunstenaars in de gemeente Noordenveld en de Culturele Kring Roden hebben ze dit verlaten schoolpand nu door de gemeente tot hun beschikking gekregen.

Donderdag j.l. konden de TSR-leden ‘hun’ deel bekijken, nee bewonderen. Er moet nog wel wat intern gebeuren maar de ruimtes die de amateur schilders straks tot hun beschikking krijgen, liggen er nu al prachtig bij. Dat zijn een grote atelierruimte van 95 vierkante meter, een aangrenzende koffie- en vergaderzaal van 45 vierkante meter waar ook workshops kunnen worden gegeven. Met daarbij een toiletgroep, opbergruimtes, een plek voor een keukentje plus een eigen entree, die vanaf de parkeerplaats achter de school is te bereiken. Het TSR-deel van het ex-schoolpand staat in het Schoollaantje en is geheel begane grond. De Stichting Galerie, een samengaan van Verkuno en de Culturele Kring Roden, krijgt de twee verdiepingen die op de Kanaalstraat uitkijken tot haar beschikking. Beide compartimenten zijn gescheiden, maar het is – denkt de verslaggever – ook een uitdaging tot meer samenwerking, vooral ook op het gebied van exposeren.

TSR-voorzitter Chiel van den Heuvel blijkt een slimme onderhandelaar te zijn geweest, want de TSR-leden krijgen met dit nieuwe complexje geen verhoging van hun lidmaatschap voor de kiezen, terwijl de voordelen vele zijn. ‘Alleen al dat we straks die rottrap in de Jasmijnlaan niet meer hoeven te beklimmen, is al een zegen,’luidde tijdens de bezichtiging bijna unaniem het oordeel van de talrijk opgekomen leden. ‘De terugloop van onze – in veel gevallen niet meer zo jonge – leden die de trap een onoverkomelijke hindernis vonden en dus afhaakten, kan nu worden gestopt. Sterker: We verwachten weer een stijging van ons ledenaantal,’aldus TSR-secretaris Tineke Oberink. ‘En we kunnen door de meerruimte nu ook intensiever aan verjonging van ons ledenbestand gaan werken en meer workshops gaan geven,’vult voorzitter Van den Heuvel haar aan.

Als alles meezit, wordt de nieuwe TSR-vestiging op 30 augustus feestelijk ingewijd.