Tuigpaardenconcours Norg met nieuwe vorm van jurering

2015 Chris fan Wylgster Pragt gereden door Jolanda Schreuder.

NORG – Het 39ste Tuigpaardenconcours Norg op dinsdag 26 juli aanstaande is in verre voorbereiding. Het wedstrijd- en showprogramma komt in grote lijnen overeen met de opzet en uitvoering in de afgelopen jaren. Maar nieuw is de manier waarop juryleden hun werk doen. Op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) worden proeven gedaan met individueel jureren in plaats van collectief beoordelen. Per rubriek zijn er nu drie juryleden die niet meer dicht bij elkaar staan om onderling te overleggen over de uitslag. Ze gaan naar uithoeken van de baan en geven hun bevindingen door aan een assistent die de resultaten vervolgens met een tablet doorstuurt naar de omroeper op het terrein. Jurylid Janus Plaisier uit Lelystad is al 35 jaar actief in de wereld van de tuigpaardensport. In Amerika heeft hij tijdens wedstrijden ook al kennisgemaakt met de nieuwe manier van jureren. Plaisier heeft alle vertrouwen in de nieuwe aanpak en begint eind juli in Norg om ook zelf deze nieuwe vorm in de praktijk te brengen. Het Norger Tuigpaardenconcours trekt ca. 250 deelnemers met ongeveer 350 paarden uit heel Nederland. Het programma begint om vier uur ’s middags en duurt tot een uur of elf ’s avonds. De afronding is “Het Sprookje van Norg”.

Heel bijzonder is dat er gedurende zo’n zeven uren achtereen geen pauzes zijn. Paarden zijn permanent in de ring. Is een rubriek afgelopen en vertrekt de laatste viervoeter, dan komen de volgende paarden alweer binnen. Een continu programma met 27 rubrieken voor Tuigpaarden, Friese paarden en Hackney’s. Naast wedstrijden en shows zijn er maar liefst vier kampioenschappen. Voordat die omstreeks zes uur beginnen houdt Klaas Smid, de nieuwe burgemeester van de gemeente Noordenveld, een korte openingstoespraak. Hij bezoekt dit sportieve evenement voor de eerst keer en noemt het “een voorbeeld van de vele graag geziene activiteiten in de gemeente”.

Het toewerken naar de wedstrijddag op het concoursterrein aan het Kerkpad in Norg gaat het hele jaar door. Bestuursleden zijn altijd bezig om zaken voor te bereiden. En een kleine week voordat het Tuigpaardenconcours plaatsvindt, komen nog rond de 30 vrijwilligers in actie om alles klaar te maken en te begeleiden.

Ook dit jaar zijn er weer overdekte tribunes met duizend zitplaatsen, een VIP-tent voor 400 gasten en is er weer een tentzeil boven het horecaplein. Kortom, valt er eens wat regen of is er een felle de zon, dan kan het publiek zich er makkelijk tegen beschermen en de tuigpaarden goed blijven volgen. 

Gasten met een rolstoel, rollator of scootmobiel kunnen terecht in een aparte tent. Een parkeerkaart voor de auto is aan te vragen bij bestuurslid Willy Tienkamp (0592) 61 39 80. 

Een toegangskaartje van € 15,– kopen kan op verschillende manieren. Op dinsdag 26 juli staat een kassa bij de ingang van het wedstrijdterrein. Maar vooraf aanschaffen kan ook via de Online Verkoop op de website www.stichtingnorgermarktconcours.nl. Hier zijn eveneens toegangskaarten verkrijgbaar voor de VIP-tent met de catering. 

Kinderen tot 14 jaar krijgen zonder te betalen toegang tot het wedstrijdterrein.