Tuigpaardenconcours Norg

in de sportlight -tuigpaarden norg

Tuigpaardenconcours Norg voor de 39ste keer een sportief hoogtepunt

NORG – Het Tuigpaardenconcours is inmiddels al niet meer weg te denken uit het mooie Norg. Voor de 39ste keer staat het paardenevenement op het programma in het Noordenveldse dorp. En ook dit jaar wordt er weer fel gestreden om de prijzen en de eeuwige roem. Vele bekende en minder bekende deelnemers zullen aan de start van de vele rubrieken verschijnen. Een sportief hoogtepunt tijdens het 39ste Tuigpaardenconcours Norg op dinsdag 26 juli is de serie van vier kampioenschappen. Omstreeks kwart over zes beginnen deze wedstrijden met Friese paarden, Tuigpaarden en Hackney’s. In twee van de aangespannen rubrieken rijden alleen dames en in de andere twee komen ook heren met rijtuigen in de piste.

De opening van de titelwedstrijden is het Nederlands Kampioenschap Fries Ras Eenspannen voor een krompanelen sjees met dames aan de leidsels. In deze rubriek verdedigt Susan Bouwman uit Nijeveen met de 8-jarige ruin Egberdina’s Arwyn haar kampioenstitel die ze in 2015 in Garijp op haar naam wist te krijgen. Daarvoor was ze ook al twee keer met een ander paard Nederlands Kampioen in de rubriek Friese Eenspannen. Volgens Bouwman is het Norger hippische evenement één van de allermooiste concoursen in Nederland. De grote hoeveelheid toeschouwers, de mooie omgeving en de grote concurrentie zorgen ervoor dat Susan Bouwman graag naar Norg komt. Ook dit jaar zal Bouwman weer veel tegenstand kunnen verwachten in haar jacht op een topnotering. Zelf noemt zij de concurrentie ‘groot’, en dat is eigenlijk al geen verrassing meer. Bouwman is van plan om ook nog mee te doen aan het Kampioenschap Tuigpaarden Eenspannen voor dames, regio Noord. Een rubriek die haar goed ligt. Ze heeft in het verleden al eens een kampioenschap mogen bijschrijven in deze discipline en gaat dit jaar opnieuw een gooi doen naar de titel.

Een van de vele vaste deelnemers aan het Tuigpaardenconcours Norg is Ule Haarsma uit Tjerkwerd. Al 29 jaar lang is hij van de partij en Ule laat ook dit jaar geen verstek gaan. Er staat veel op het spel voor Haarsma. Hij moet zijn KNHS-kampioenstitel Tuigpaarden Tandem zien te verdedigen. Deze titel won hij vorig jaar op grandioze wijze in Rijs met de vosruinen Elburg en Celebration. Ule Haarsma heeft dezelfde twee paarden bij zich in Norg en mag zich mengen in de titelstrijd met zijn twee vertrouwde kompanen voor hem.

Afscheid in stijl

Tijdens het Kampioenschap Hackney’s Eenspannen, Ereklasse, kleine maat komt Lambertus Huckriede uit Enschede niet met de 17-jarige ruin Magic Victory in de ring. Zowel in Engeland als in Nederland is deze combinatie al acht keer kampioen geweest. Successen werden vorig jaar behaald in Norg en later in het seizoen werd ook Engeland veroverd. Een jaar vol hoogtepunten dus voor Huckriede en Magic Victory. Na de vele successen en mooie overwinningen is het genoeg geweest voor de 17-jarige ruin. Magic Victory neemt afscheid van de topsport en zal dat gaan doen tijdens het Norger tuigpaardenconcours. Na afloop van het Kampioenschap Hackney’s wordt het paard gehuldigd. Daarbij zullen ook Engelse gasten aanwezig zijn, dit om de prestaties van Magic Victory aan de andere kant van de Noordzee te onderstrepen. Lambertus Huckriede kiest voor ererondes in Norg omdat hij dit een van de mooiste concoursen vindt met ook altijd een groot aantal enthousiaste toeschouwers. Elk jaar kijkt hij met veel belangstelling uit naar deze wedstrijddag. Een programma vanaf vier uur ’s middags tot een uurtje of elf ’s avonds. “En dat gaat altijd heel snel voorbij”, zegt tuigpaardenrijder Huckriede, die in zo veel mogelijk rubrieken aan de start komt. Na het afscheid in Norg gaat de Hackney ruin Magic Victory terug naar de eigenaar, de familie Van Nispen in Haarlem. 

Kortom, er valt een hoop te beleven tijdens het Tuigpaardenconcours in Norg. De jaarlijkse wedstrijd weet veel paardensportliefhebbers uit heel Nederland en zelfs daarbuiten naar Noordenveld te trekken. En terecht, want spanning is altijd gegarandeerd in het mooie Norg. Voor veel deelnemers is het hippische gebeuren in de kop van Drenthe hét hoogtepunt van het jaar.

Een bezoek aan het Norger Tuigpaardenconcours kost 15 euro aan de kassa. Een kaartje kan ook online bemachtigd worden. Hiervoor kan men terecht op www.stichtingnorgermarktconcours.nl. voor kinderen tot 14 jaar hoeft geen toegangskaartje gekocht te worden, zij mogen gratis genieten van het paardenevenement.

Wie: Stichting Norgermarkt Concours

Wat: Tuigpaardenconcours

Wanneer: 26 juli

Waar: Norg

Informatie: www.stichtingnorgermarktconcours.nl