Turbulente topper in Leek eindigt in onbeslist doelpuntenfestijn

Tienklapper op sportpark Rodenburg

 TOLBERT/LEEK – Een topper gespekt met veel strijd, cruciale beslissingen van de scheidsrechter, individuele blunders en een onwaarschijnlijk scoreverloop. De spectaculaire ontmoeting afgelopen zondagmiddag tussen de nummer één, Actief, en achtervolger TLC in Leek leverde uiteindelijk geen winnaar op: 5-5. Door een uiterste krachtinspanning en, vooruit, een beetje geluk wist TLC met tien spelers in de laatste vijf minuten een 3-5 achterstand weg te poetsen. TLC-trainer Wander Balkema roemt zijn spelers om de vertoonde veerkracht: ,,Er zat veel tegen deze wedstrijd, knap dat we er nog een gelijkspel hebben weten uit te slepen”.

Een interessante ontmoeting afgelopen zondagmiddag in Leek tussen de huidige koploper van de 4e klasse C, Actief, en nummer twee TLC. Bij winst zou TLC naast Actief op de ranglijst komen. Zaak dus voor de ploeg van trainer Wander Balkema om de drie punten te pakken, terwijl het voor Actief juist belangrijk was om in elk geval niet te verliezen, zodat een gat van minimaal drie punten gehandhaafd zou blijven. Op een druilerige herfstmiddag op sportpark Rodenburg maakten beide ploegen aanspraak op de drie punten, Actief kwam met een man meer in de tweede helft knap terug van een 3-1 achterstand, TLC kwam op onwaarschijnlijke wijze in de slotfase langszij door een bijna zekere nederlaag nog recht te trekken tot een 5-5 gelijkspel.

Van verzorgd en goed voetbal was nauwelijks sprake zondagmiddag. Maar dat deerde niet, de strijdlust, het doelpuntenaantal en de beleving op het veld vergoedde veel. Thuisploeg TLC kende in de openingsfase een licht veldoverwicht, Actief had moeite een vloeiende aanval op te zetten. De withemden creëerden in de openingsfase de beste kansen: uit een vrije trap van Rutger van der Veen kopte Delano Dussel al vliegend over, werd een vrije schietkans van Frank Driessen op rechts ternauwernood met een sliding geblokt door Actief-verdediger Huib Hanekamp en tipte Actief-goalie Robin-Paul van den Heuvel met een fraaie safe een strak schot van Dussel over de lat.

De gasten uit Eelde-Paterswolde zetten daar bar weinig tegenover, maar wisten met hoge ballen in het zestienmetergebied toch een aantal keren dreigend te worden, met name doordat TLC-goalie Thom Aalders een wat onzekere indruk maakte. Zo bleef hij stijf in zijn hok staan bij een hoge, niet bijster strakke corner van Edwin Krohne. Dit leverde een vrije kopkans op voor Tom Smid die zijn inzet bij de eerste paal onreglementair met de hand gekeerd zag worden door TLC-verdediger Edgar Sanroesdi. Gevolg: rode prent voor Sanroesdi en een penalty voor Actief. Een cruciale beslissing van scheidsrechter Jaap Hansen. De penalty was zeker terecht, de rode kaart daarentegen wellicht wat aan de zware kant, al viel er ook wel weer wat voor te zeggen. Spits Ermin Imelman verzilverde de penalty feilloos: 0-1. ,,Ik ken Edje en hij gaat altijd in dit soort situaties met zijn handen achter de rug naar de bal toe. Ik vond de rode kaart een zware straf”, blikt TLC-trainer Wander Balkema vlak na de wedstrijd terug.

Met tien spelers, een 0-1 achterstand tegen de koploper zag het perspectief er voor TLC grauw uit, maar met nog zo’n zeventig minuten op de klok was er nog van alles mogelijk. Plots stond het duel in lichterlaaie. TLC ging niet bij de pakken neerzitten en vier minuten na de openingstreffer van Actief kreeg ook de thuisploeg een strafschop toegewezen. Linkervleugelaanvaller Mahamed Farhaan ging weer eens op soloavontuur, sloop langs een paar Actief-spelers en manoeuvreerde zich in kansrijke positie toen een harde tackle van Reinier Hagenauw de soloactie bruut beëindigde. Hagenauw raakte zowel de man als de bal, maar raakte wel eerst de man alvorens de bal werd gespeelde: penalty, zo oordeelde arbiter Hansen wederom. Rutger van der Veen klaarde vervolgens het elfmeterklusje: 1-1.

Op slag van rust nam het tiental van TLC zelfs de voorsprong. Rutger van der Veen lanceerde met een prachtig ‘buitenkantje’ de rappe Delano Dussel die vanuit de linkerkant in de loop onberispelijk raak schoot in de verre hoek. Actief wist zich in deze periode geen raad met de man-meersituatie en toonde te weinig creativiteit om een gaatje te vinden in de defensie van het compact spelende TLC.

Na rust namen de gasten de teugels in handen. De ploeg speelde met meer overtuiging en oefende meer druk uit op de tegenstander, mede doordat verdediger Ennio Jansen in de voorhoede werd gepositioneerd. Desondanks kregen de roodwitten een fikse domper te verwerken toen verdediger Justin Krijthe te slap terugspeelde op doelman Van den Heuvel, de rappe Mahamed Farhaan de bal oppikte, alleen op Van den Heuvel afsnelde en beheerst de 3-1 binnen schoof.

Een knappe, maar op dat moment niet onverdiende voorsprong voor de ploeg uit Leek/Tolbert. Zaak om als ondertal die voorsprong vast te houden. Dat bleek lastig. Actief sprong effectief met de mogelijkheden om. Na een uur spelen schoot Ennio Jansen de 3-2 binnen. Actief wisselde vervolgens tweemaal. Koud in het veld bezorgde Laurens Timmer bij zijn eerste balcontact en met het nodige fortuin Actief de gelijkmaker.

 

Actief zette in zeven minuten tijd een achterstand om in 3-3 gelijke stand en rook bloed. TLC wankelde en viel aanvankelijk om. Ennio Jansen werkte in het doelgebied een hoge, indraaiende vrije trap van Edwin Krohne achter doelman Aalders. Drie minuten later leek TLC de wedstrijd definitief te verkwanselen toen middenvelder Julius van der Hilst met een bekeken rolletje in de verre hoek de 3-5 op het scorebord zette.

 

TLC leek moegestreden en op een nederlaag af te stevenen. Farhaan was op aangeven van Dussel dichtbij de vierde treffer, maar zijn inzet werd gekeerd met de vuisten door doelman Van den Heuvel. Een minuutje later was het via een gelukje alsnog raak. Een vrije trap van Menno Tjalker belandde op het achterhoofd van Actief-speler Ennio Jansen die daarmee zijn eigen doelman verraste en verschalkte. Zou het dan toch nog? Ja, luidde het antwoord. Rutger van der Veen bracht met een bekeken vrije trap van zo’n 30 meter in de korte hoek de ploegen weer naast elkaar en bezorgde TLC zo een onwaarschijnlijke comeback in een turbulente wedstrijd.

 

TLC-trainer Wander Balkema prees de veerkracht van zijn ploeg. ,,Ik ben trots op mijn jongens. Ze hebben keihard gewerkt. We hadden veel tegen vanmiddag, knap dat we er nog een gelijkspel uit hebben weten te slepen. Na de rode kaart, dacht ik: shit, dit wordt een lange middag. Maar met tien man kwam er een stukje energie los, we werkten een keer zo hard. Ik ben blij met het punt, het kon beide kanten op”. Het liefst ziet de oefenmeester dat deze ontmoeting volgend jaar in de derde klasse wordt uitgevochten. ,,Volgens mij kunnen beide ploegen prima mee in de 3e klasse”. Door het gelijkspel blijft TLC tweede met drie punten achterstand op koploper Actief.

 

 

TLC – Actief 5-5 (2-1)

  1. Imelman 0-1 (pen.), 27. Van der Veen 1-1 (pen.), 41. Dussel 2-1, 51. Farhaan 3-1, 62. Jansen 3-2, 69. Timmer 3-3, 76. Jansen 3-4, 79. Van der Hilst 3-5, 90+2. Koops (eigen doelpunt) 4-5, 90+4. Van der Veen 5-5. Scheidsrechter: Hansen. Rode kaart: 22. Sanroesdi (TLC). Gele kaarten: Hagenauw, Jansen, Imelman (Actief).

TLC: Aalders, Sanroesdi, Renkema (84. Topper), Spaan, Hielkema, Driessen (66. Miedema), Tjoelker, Van der Veen, Rozema, Dussel, Farhaan.