‘U snapt het niet, of u wilt het niet snappen’

nieuw roden vergadering roderveld 1

Roerige vergadering wijkbelangenvereniging Roderveld

NIEUW RODEN – In dorpshuis Nij Roon werd afgelopen donderdag een vergadering van wijkbelangenvereniging Roderveld gehouden. Het werd niet zomaar een vergadering. Integendeel. Het ging er om weg. Reden: het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in Roden en de daarmee gepaard gaande verdwijning van de haltes aan de Kastelenlaan en de Dorth. En het verdwijnen van die haltes valt niet bepaald in goede aarde, zo bleek donderdag.
Om een heel lang verhaal kort te maken. Het OV-Bureau wil dat mensen vanuit Roden straks binnen 27 minuten in Groningen zijn. En dus moest er wat gebeuren. Er lagen dertig varianten op tafel, waarvan er drie overbleven. Uiteindelijk bleek variant 3 de volgens kenners beste. Variant 3 betekent echter nogal wat. Zo moeten mensen uit Roderveld straks aanzienlijk verder lopen voor ze bij de eerste bushalte zijn. En dat steekt. De reden dat het OV-Bureau de maatregel neemt is vooral geld. Straks kan de ondernemer het met één bus per uur doen, anders was ‘anderhalve’ bus nodig. Het reclamepraatje van de heer Stoker van het OV-Bureau –‘meer mensen in de bus, comfortabeler ook’- nam dat gevoel niet weg. Het draait om geld. Niet meer en niet minder, zoals alles tegenwoordig om geld draait.
Voortaan zal de halte in de Vijfde Verloting (daar wordt overigens een rotonde aangelegd, zoals ook de rotonde Julianaplein in Roden verdwijnt) de begin- en eindhalte zijn. De Kastelenlaan en Dorth vervallen. Roderveld ergerde zich de afgelopen periode met name aan de gebrekkige communicatie van Noordenveld en dringt er nog steeds op aan beide haltes alsnog te behouden. Dat lijkt echter ijdele hoop. ‘Wat er nu ligt, is in principe het plan’, liet Reint Jan Auwema weten. ‘Wij zullen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt doen om misschien één van beide haltes te behouden, maar dat is niet aan ons. Het OV-Bureau gaat over het vervoer, wij over de wegen en de haltes’, zei de wethouder.
Volgens de soms emotionele inwoners laat de gemeente de oren hangen naar het OV-Bureau. Is de gemeente bang. Inwoners noemden de maatregelen te gek voor woorden. Het OV-Bureau was –zo vond men in Nieuw Roden- een log instrument. Een meneer schamperde dat het OV-Bureau creatief met het percentage reizigers speelde, om zo een vertekend beeld af te geven. Kortom: de mensen van Roderveld waren boos. Teleurgesteld en verdrietig. Vertelden verhalen over mensen die slecht ter been zijn en nu een kilometer naar de halte moeten wandelen. Eén meneer werd boos. Hij meende dat de man van het OV-Bureau er niets van snapte. Maar dat viel wel mee. Ook bij deze meneer overheerste de teleurstelling. ‘We kijken niet meer naar andere varianten, dit is het’, zei ambtenaar Mark Smit nog. Met die opmerking boorde hij eigenlijk alle hoop van de inwoners van Roderveld keihard de grond in. Wethouder Auwema probeerde het daarna nog wel, de teleurstelling overheerste. Inwoners voelen zich niet gehoord. Voelen zich op de één of andere manier in de maling genomen. ‘Zegt u nou gewoon dat het allemaal een geldkwestie is’, probeerde een meneer nog. Hij kreeg zijn gelijk echter niet.
En zo kwamen de bewoners geen steek verder. Ze hebben een avond hun mening kunnen geven. Zoden zal het niet aan de dijk zetten. Daarvoor was vooral ambtenaar Smit te duidelijk. ‘Dit is het, hier zult u het mee moeten doen’. Als ware hij de rijdende rechter. Schrale troost: de twee koppen koffie voor de aanwezigen werden door de wijkbelangenvereniging betaald.

nieuw roden vergadering roderveld 2 nieuw roden vergadering roderveld 3