Uit de school geklapt 3: OBS de Marke

Afbeelding
[on] genode gast
Van school oudste naar brugpieper in een week of zes. Dat is het ‘lot’ van honderden kinderen in de regio, die na de zomervakantie de overstap van het basis- naar het voortgezet onderwijs maken. In ‘Uit de school geklapt’ blikken ze terug én vooruit.
School: OBS de Marke, Roden
Groep 8
Aantal leerlingen: 26
‘En weten jullie al wat we dinsdag op school gaan eten? Iets dat jullie later ook maken als je op jezelf woont: verbrande hamburgers en droog brood.’ Groep 8 van OBS de Marke in Roden ligt in een deuk om meester Bertjan Koops van ’t Jagt. Meester Bertjan houdt wel van een geintje. En van een beetje uitdaging. De allereerste opdracht trouwens, voor de 26 leerlingen aan het begin van het schooljaar: meester Bertjan Koops van ’t Jagt uitdagen. Grenzen opzoeken. Kijken hoever je kunt gaan. Het voordeel? Dat iedereen zichzelf durft te zijn, luidt de verklaring van Van ’t Jagt. Of ie altijd zo leuk is willen we weten van de jongens en meiden. “Zal ik anders even de klas uitlopen? Kunnen jullie het er even over hebben.” Niet dat dat uitmaakt. Meester Bertjan blijkt ook op de gang een topper. Voor Romy zelfs de allerleukste van de hele school. Voor haar werd school pas leuk in groep 8. Door, je raadt het al, Bertjan dus. Zin in haar nieuwe school heeft ze trouwens ook. Is er wel aan toe. Na de vakantie mag ze per fiets naar het Maartenscollege in Haren. Lucas wil ook nog even kwijt dat zijn meester een toffe peer is. Beter dan al die juffen. En ze zijn bovendien ook veel te oud, voegt hij toe. Wat we ook veel horen: dat meester Bertjan de cijfers omhoog gebracht heeft. Altijd aandacht heeft voor de kinderen. En over de blauwe bal die je tegen je smoel krijgt als je niet oplet. Of ergens doorheen klept. Eva dacht meester even flink in de mailing te nemen op 1 april. Vertelde hem dat de kraan in de klas lek was. Dat er een loodgieter bij moest komen. En dus hing de loodgieter aan de telefoon. Toen werd het Eva wat te heet onder de voeten. “Ik was echt bang dat -ie zou komen. Maar het bleek de vader van Bertjan. En zo had hij ons ertussen genomen in plaats van wij hem.”
Niet dat het altijd lachen, gieren en brullen is in groep 8 van de Marke hoor. Zo mal is het nu ook weer niet. Er moet wel gewerkt worden. Bertjan, die er inmiddels maar weer bij is komen zitten omdat de klas op de gang nog te horen viel, is wel van de structuur. “Straf geef ik nooit. Ik laat de kinderen zelf keuzes maken. En welke keuze ze ook maken bij mij, het is altijd goed. Iedere keuze heeft wél consequenties. Die zal je moeten aanvaarden. Geen zin in rekenen? Dan niet. Maar dan geef ik ook geen uitleg. Zo werkt het.” Daar weten Wouter en Daan maar al te goed over mee te praten. Zij hadden in het begin namelijk een vrij innige relatie met meester Bertjan. Zaten regelmatig aan zijn bureau om het te hebben over structuur, keuzes en gevolgen. Maar ook met hen is het helemaal goed gekomen. Net als met Milan, die ook wel eens een boevenstreek uithaalt. Onlangs nog, op schoolreis naar Schier. “Natuurlijk gebeurt er wel eens wat. Een incidentje. Domme foutjes. Heb ik zelf ook gedaan toen ik jong was. Dan praten we er over en daarna is het ook klaar. Afgesloten. Gelukkig maakt iedereen hier meestal uitstekende keuzes, zegt Bertjan die de klas in drie woorden omschrijft. “Actief, betrokken en sociaal. Zeker geen stille klas. Er zit veel in en niemand is hetzelfde. Je ziet het wel eens hè? De stille wateren, de voetballers, de dansers. Hier niet. Iedereen durft zichzelf te zijn. En dat is zo mooi.” De scholen waarnaar de leerlingen uitwaaien zijn heel divers; zo gaat Emma naar het Willem Lodewijck Gymnasium in de stad, Eva naar het Parcival College in Groningen, Lucas en Milan naar de Ronerborg en Leon naar het Augustinus, terwijl Collin met frisse tegenzin naar Leek gaat. Het liefst was hij op de Marke gebleven want ‘das niet zo ver fietsen’. Tot slot vraagt meester of alles wat er gezegd is in de Krant mag. Onderstreept nog even fijntjes de vertrouwensband die de klas met elkaar heeft. Iets van dat alles wat je roept tegen je gebruikt kan worden. Je daardoor een stempel kunt krijgen.  Je dus niet zomaar alles klakkeloos op internet –of in de krant- moet zetten. En zo is het ook. Verstandige keuzes maken.
Jouw klassenfoto nabestellen? Dat kan via fotoservice.media-totaal.nl!

UIT DE KRANT